Partner upřednostňuje psa před dcerou. Jak to řešit?
Krásný večer všem, jdu si sem pro radu a doufám, že za tu špatnou nebudu já. Nejdříve jsem se tu chtěla rozepsat, ale bylo by to na strašně moc dlouho, tak to zkusím zkrátit. S přítelem máme téměř roční dceru, a psa. Psa si pořídil dříve než jsme se poznali, ale bohužel bral ho asi jako náhradu za partnerku nebo co, protože ho šíleně rozmazlil a nehodlá na tom nic měnit. Dlouho dlouho jsem to tolerovala, ale už mi dochází trpělivost a mám toho už plné zuby. Pes si může dělat co chce, dcera nesmí skoro nic. Pes může skákat po všech a po všem, shazovat věci ze stolu, ale běda jak dcera něco omylem shodí. Pes může otravovat večer u filmu, kňučet nám do ucha, ale běda jak dcera začne mrčet. A tak bych mohla pokračovat dál a dál. Poslední kapka přišla ve chvíli, když jsem řekla že pokud pes odmítá poslouchat a nebere na dceru ohledy, budu ho jednoduše zavírat do jiné místnosti když si bude dcera hrát v obýváku (pes totiž váží cca 35 kilo a je to docela buldozer, nedělá mu problém šlápnout na malou, když si hraje, hodit jí tvrdý balón na hlavu, shodit jí na zem atd... a odmita vedle ní jen tak ležet, neposlouchá v ničem tak proč zrovna v tomhle že jo, tak jediné řešení je ho prostě v tu chvíli někam zavřít a je klid) - ale to jsem si asi dovolila moc. Okamžitě mi dal jasně najevo, že pes se zavírat nikam nebude, a že když mi to vadí má si malá hrát v pokojíčku v ohrádce. Ano, malá 10 měsíční holčička si má hrát sama, zavřená v ohrádce, a pes může dělat po bytě bordel. Je tohle normální? A to jsem zdaleka nepopsala vše co denně zažívám, ale tohle už na mě je vážně moc. Co mám dělat? Nebo co byste dělali vy? Děkuji moc všem za odpovědi.
@michaela666 no vidíš, já jsem sem ale přišla dělat právé osvétu maminkám, které ignorují ostatní problematiku. 🙂 Takže mě nevychovaní plodi moc neberou, mám své úžasné děti a dalších pár skvělých znám a tím to pro mě hasne.
@tibecinan No, tak na mě teda příspěvek nepůsobí tak, že si dítě udělala s chlapem m natruc, to už do toho projektuješ svůj pocit nesympatie s ženou, která nemusí psa. Nicméně jsou oba dospělí a tímpádem za psa je zodpovědný primárně chlap. A už jsme zase u toho, co jsem psala níž - ženská tu není od toho, aby řešila i věci, které si má vyřešit chlap. Pes je chlapa, má se starat chlap. je to hlavně jeho zodpovědnost. Já ji celkem i chápu, ač se mi taky nelíbí způsob, jakým to chce sama řešit - proč by ona měla věnovat čas ještě psovi na cvičáku? Já tohle zažila jako dospívající, kdy mi naši prakticky hodili na krk německé ovčáky, které měli - neměli čas je chodit venčit, tak jsem to prostě dostala befélem a chodila jsem já. Jo, postarala jsem se o ně, cvičila jsem je, ale já si je nepořídila, musela jsem jim obětovat čas, který bych radši trávila jinak. Prostě nemůžeš chtít po lidech, aby přebírali zodpovědnost za jiné dospělé.
@somalicats no právě to spíš vypadá, že ona má averzi na toho psa a hledá každou chybu, místo tho, aby ji řešila 🙂 ,,Prostě nemůžeš chtít po lidech, aby přebírali zodpovědnost za jiné dospělé. " ?? Jsou teď pár, který se rozhodl mít rodinu, ne každý sám za sebe... on by se měl starat o ně, stejně jako ona. Pokud nejsou schopný fungovat jako rodina a jako celek, tak co spolu dělají? Proč by méla ŕešit cvičákem? Jde přece o jejího chlapa, ne cizího člověka. Pokud ho má ráda, přijme jeho koníček. Vubec bych se nedivila, kdyby se na ní v tomhle případě vykašlal. Zodpovědnost rodiče versus dospívající dítě je hodně velký rozdíl, oni mají fungovat jako pár. Ona si ho vybrala i s jeho věcmi (ať už jde o koníčky, jednu ruku, dluhy, bla bla...určitě na něco dalšího přijdeš) ... tak jak říkám, neměla si s ním dělat dítě a pak očekávat, že psa dá pryč. Pes sám od sebe chování nemění, byl takový i před dítětem.
@tibecinan Hele, jenže takhle to nefunguje. Pořád v těch Tvých příspěvcích čtu, jak se má přizpůsobit ona. Ale jemu u hlavy asi pistoli nedržela, když si dělali dítě, takže by svůj kus zodpovědnosti měl vzít i on. Partnerství není mimochodem o tom, že žena přijme koníčky partnera a dělá je s ním (nebo naopak). Partnerství je mimo jiné i o kompromisech. A tady nevidím z toho popisu, že chlap se snaží situaci řešit, stejně jako v tom popisu nevidím, že zakladatelka chce dát psa nutně pryč. Já tam čtu, že se snažila s chlapem domluvit. A ano, trvám si na tom, že psa má primárně cvičit chlap, on si ho pořídil, on je za jeho výchovu a výcvik zodpovědný. Za dítě jsou zodpovědní oba dva. Pořád může ta rodina v pohodě fungovat v módu chlap se stará o psa, cvičí ho, žena se postará o psa stylem vezmu ho na procházku, když jdu s děckem ven, nakrmím ho, když chlap není doma, ale to neznamená, že bude nadšením jásat kdykoli, kdy vidí psa.
Stejně tak si mimochodem chlap vybral ji a musel vědět, že ona psům třeba tolik nefandí. A neměl si s ní dělat dítě, pokud není ochotný začít se chovat zodpovědně k rodině jako celku 😉
@somalicats přesně jak píšeš, partnerství je kompormisech a tady žádné nevidím... každopdáně i tak si stojím za tím, že jestli ona chtéla klidný život, tak proč s ním je? se psem ho už přijala....pokud psa nechtěla, tak měla jít o dum dál.... upřímně těhotenství víc muže kočírovat ženská, než chlap. Pokud jí vadil pes, měla vědět že v tom nechce vychovávat dítě a používat prášky dál...
kompromisech*
@tibecinan No, nezlob se na mě, ale u tvých příspěvků tady jde cítit jen obhajoba psa a týpka, dítě je plod… 🤷🏻♀️🙄 opravdu názor maminky od dětí… Že je evidentně pes nějaký problém, to tu čtou všichni, přístup jejího partnera totéž, zapracovat by se tam mělo u psa a chlapa, nevím proč by se sebou měla něco dělat ona, mě by se tohle od manžela taky nelíbilo. Zvířata miluju, ale stále je to pro mě “jen” zvíře co má mít nějaký vychování. Nikdy bych neustoupila psovi, aniž by to mělo uškodit jakkoliv mým dětem - viz to, že si zakladatelky dítě nemůže ani v klidu hrát, protože pes neposlechne. 🤦🏻♀️🤷🏻♀️
@tibecinan Kompromisy tam nevidím hlavně ze strany toho chlapa, pokud je situace skutečně taková, jakou zakladatelka popisuje. Píše, že to tolerovala dlouho, a že s chlapem není řeč.

@somalicats Já jsem obojí, ale nespí mi v posteli nikdo 🙂 všichni tu na spánek maji svuj klid..jak děti, my, tak i zvířata.... 🙂 no problém vidím právě u obou, v jejím přístupu, kdy má s ním díté, ale hraje hru ,,je to tvuj čokl, starej se" , totéž on dělá u dítéte. Buhví jestli mu ho neudělala na truc, docela to tak i pusobí, ale kdoví... Mimo to, s tím psem si ho očividně ,,brala", tak buď si s ním neměla upíchnout dítě nebo s tím počítat a zařídit se tak, aby obě strany byly spokojené. Jak jsem psala vejš, mimo tohle vše bych pak požádala o vícvik psa slušně, tŕeba mu i ty lekce zaplatila nebo tam s ním chodila sama. Ale zavírat ho, aby mu zpusobila další problémy je největší hovadina, která pak muže ohrozit i její dítě.