icon

Partnerka čeká dítě s bývalým. Jak řešit problémy?

ryvarobert
18. únor 2024

Jsem s přítelkyní která čeká miminko s ex a nyní žijeme spolu její bývalí ze začátku říkal že nemá zájem ale nyní dělá problémy stylu že nechci aby se dítě jmenovalo po mě atd. Takže mám pár otázek jestli mi tedy dokážete poradit

kristyn86
18. únor 2024

@ryvarobert Jestli je dite jeho,tak je proste jeho biologicky otec. Ma pravo na zapsani do rodneho listu,mluvit do jmena,podilet se na vychove apod.. Pak bude mit krome prava taky povinnosti. Napr. podilet se i na vyzive,takze alimenty.

michaela666
18. únor 2024

A s čím potřebuješ poradit?
Dítě má biologického otce a matku, kteří se musí domluvit na zásadních věcech.
" ...dělá problémy stylu že nechci aby se dítě jmenovalo po mě." Proč by se mělo jmenovat po tobě? Když nechceš, tak se může stavět na hlavu. Ty přece nemusí dávat své příjmení a psát se do rodného listu jako otec cizího dítěte, ikdyž žiješ s jeho matkou.

ryvarobert
autor
18. únor 2024

@michaela666 já přece chci aby mělo jméno po mě i moje přítelkyně jaho matka to chce,aby mělo jméno po mě,a i ona chce abych byl zapsány v papírech jako otec ona se s bývalým nedokáže dohodnout na ničema a on o to dítě nejeví žádný zájem

michaela666
18. únor 2024

@ryvarobert Tak z úvodního příspěvku chápu úplný opak než píšeš teď. Já měla za to, že ex tlačí aby dítě mělo tvoje jméno když spolu žijete a ty to nechceš.

Pokud se nedohodnou a ona zapíše jako otce tebe, bývalý to může napadnout u soudu. Když bude chtít být v rodném listě otcem, soud nařídí testy otcovství a na jejich základě mu potom přizná práva, ale i povinnosti k dítěti. Tak to bohužel je a moc s tím nemůžete.

ryvarobert
autor
18. únor 2024

@michaela666 a když dá jeho do papíru jako otce a jméno bude mít po mě tak to soudně nemůže nic ne ?

konidana
18. únor 2024

@ryvarobert kdyz in bude uvedeny jako otec, tak ma i nejaka prava jako otec. I se vyjadrit k jmenu ditete. Myslim ze by musel on souhlasit s tim, ze dite bude mit vase prijmeni.

ryvarobert
autor
18. únor 2024

@konidana já nemluvím o příjmení já mluvím o jménu

kristyn86
18. únor 2024

@ryvarobert Pokud bude ex zapsany jako otec,musi souhlasit se jmenem miminka. On je otec. Pokud ho neuvede,ale uvede tebe jako otce,tak to prohlaseni asi podepisete vy. Ovsem,nevim,co by se pak delo se jmenem ditete,az by dal zalobu na urceni otcovstvi. Jeste se muzete vzit a budes povazovan za otce ditete 😂 V tu chvili tedy...

ryvarobert
autor
18. únor 2024

@kristyn86 takže pokud si ji vezmu za ženu a dám malému jméno po mě ne příjmení ale jméno po mě tak stím už nemůže udělat nic ?

kristyn86
18. únor 2024

@ryvarobert Tak v tu chvili ne..Za otce je povazovan manzel,coz byste byl vy a vy byste podepisoval souhlas s jmenem v porodnici. Jak by se to pak resilo v budoucnu soudne nevim. Rekla bych,ze by treba vysoudil otcovstvi,ale zmenu jmena asi ne...

kristyn86
18. únor 2024

@ryvarobert Zde je to dobre popsane. Vas se tyka ten druhy pripad, pokud byste se vzali. Je to docela husty,jak lze biootce vyskrnout ze hry. Jen to chce zvazit,ze pak budete otec po pravni strance a v pripade rozvodu,rozchodu byste musel platit vyzivne na toto dite. Proste ho prijmete za sve vcetne vsech prav a povinnosti.

michaela666
18. únor 2024

@ryvarobert Otázka jestli se brát jen kvůli křestnímu jménu dítěte. To mi přijde fakt jako naschvál bývalému. Pokud je s ním těhotná, tak jste spolu relativně krátce. Počítej s tím, že když do rodného listu zapíše tebe jako manžela, tak za tebou jednou můžou jít i alimenty a další věci.

ryvarobert
autor
18. únor 2024

@michaela666 proč by za mnou šli alimenty ? Když já ji nehodlám opustit a ani ona mě proč já bych měl platit alimenty ? 🤔

anet_98
18. únor 2024

@ryvarobert byla jsem u soudu s ex právě kvůli tomu, že o staršího syna nejevil zájem. Když synovi bylo půl roku, tak partner (jsme spolu od těhotenství) nechal zapsat do RL. Pak jsem otěhotněla už s aktuálním partnerem. Ex to dal po 2 letech k soudu. U soudu byla i třetí strana OSPODu, která řešila zájem dítěte. Soud žádné testy nenařídil, zamítl žalobu a ani odvolání ex nepomohlo. Pokud byste to chtěl podrobněji probrat, tak můžete napsat do zpráv 😊

michaela666
18. únor 2024

@ryvarobert Ber to jako jednu z mnoha variant. Kdyby vám to nevyšlo a za 10 let jste se rozváděli budeš pořád právně otcem dítěte a budeš mít povinnost platit alimenty....Jen ať víš do čeho půjdete, když se rozhodnete vzít na rychlo aby mohlo mít dítě křestní jméno po tobě.

linusha
18. únor 2024

@ryvarobert pokud budete v rodném listě dítěte a náhodou by jste se rozešli budete např. platit alimenty vy. Pokud tam bude ex má práva i povinnosti. Např. Mezi jeho práva patří i rozhodnutí jak se bude jménovat dítko. Navíc se podepisuje i formulář který se dává na matriku před vytvořením rodného listu.

anet_98
18. únor 2024

@linusha
@michaela666
Holky, chápu, že to berete v rámci financí, ale vemte si, jestli to dítě partnera bude brát jako otce, a tady pan Robert dítě jako vlastní, tak proč by mu mělo vadit platit alimenty na dítě, které si osvojil? Už tam bude ta citová vazba a to, že dítě nebude jen biologicky jeho neznamená, že by mu po třeba možném rozchodu přestalo záležet i na dítěti, které po celou tu dobu spolu vychovávali.

michaela666
18. únor 2024

@anet_98 Máš pravdu v ideálním světě ano. Řekla bych, že hodně záleží v jaké náladě a z jakého důvodu by se rozcházeli. Znám "chlapy", kteří se vyzujou z placení alimentů na biologicky své děti jen protože chtějí ublížit matce. Tady by ještě navíc mohli padnou v afektu řeči, jakože není biootec a ať platí ex. @ryvarobert nepsal, jak dlouho se znají, ale pokud je těhotná s ex asi jsou spolu krátce.

anet_98
18. únor 2024

@michaela666 mám doma ten stejný případ a s přítelem jsme od začátku domluvený, že ať se mezi námi stane cokoliv, tak kluky do toho zatahovat nebudeme. Nemůže ani cítit když někdo zmíní, že starší není jeho. Oba naše kluky bere jako svoje a na genetiku vůbec nehledí. Pokud je chlap opravdu chlap a ne zakomplexované děcko, který si svoje mindraky vůči partnerce musí vybíjet na nevinných dětech, tak pak to je hajzl. Navíc popřít otcovství a nechat se vyškrtnout z RL není po třeba 10ti letech tak jednoduché. Soud hledí hlavně na zájem dítěte.

janule0123
19. únor 2024

@ryvarobert a chceš dite vzít za své a byt v rodnym listu nebo ne ?a on? Kdo bude v RL spolurozhoduje o jméně … ale jdou s tím jak práva tam povinnosti - pokud tam chceš byt ty, tak mu můžete pripomenout, ze jestli chce byt v RL, ze z toho jdou i ty povinnosti ne jen rozhodování i jménu a třeba se ti to vyřeší a vezme zpátečku

1janinka1
20. únor 2024

@ryvarobert Ty jo, nebuď blázen! Nedělej to. Kdybyste se měli rozejít (ač ti to v tuto chvíli přijde nemyslitelné), tak věz, že k němu budeš mit práva, ale i povinnosti, jako platit výživné, jak tu již správně zaznělo, ale nezapomeň, že kdybys založil s jinou ženou rodinu s vlastními biologickými potomky, tak dědit bude i to cizí nebiologické dítě. Budeš chtít takto své bio dítě "ošidit" na dědictví? A jak by na to nahlížela nová žena? Obecně vzato, ženy jsou horké na materiální zabezpečení (rozuměj peníze) a pro svoje děti chtějí maximum (tedy všechno). A krev není voda, ač se to lidi snaží vehementně (neúspěšně) potlačit. Jeden odstrašující případ mám v okolí. Už takhle sis zvolil blbý začátek vztahu.