Přehnaná starost rodičů
Ahoj holky. Zacinam byt zoufala...jsem v 31 tydnu a bohuzel bydlim u moji matky,jelikoz s pritelem nejsem...jenze uz zacinam mit nervy v p*deli... vyperu si pradlo,ona mi ho kontroluje,kdyz zehlim tak resi proc je spotrebovane tolik destilovane vody,ze se mi pripalil pudink,proc nemam ponozky,kdyz dam ke dverim smeti,tak ho zacne tridit na plasty... mozna to je blbost,ale ja uz to psychicky nedavam... je na duchode,doma nic nedela,neuklizi,jen sedi u tv a pc... bohuzel na sve bydleni si pockam,kvuli financi...bojim se ze az se maly narodi ze to bude stokrat horsi...rict ji to nemuzu,brecela by ze se mi nikdo nezavdeci,ze mi chce pomoct...jenze ja uz mam nervy v p*deli a brecim tajne po vecerech nebo v koupelne a nevim jak dal...
@aiky33 tak tu cenu testu by zaplatil otec, ovšem soud může chtít po tobě jako navrhovateli předem zálohu na provedení důkazu(testu)..ty ale můžeš požádat o osvobození od placení zálohy z důvodu špatných majetkových poměrů a taky o ustanovení pr.zástupce k hájení tvých zájmů..s tím jestli to jde podat už před porodem si taky nejsem jistá..ale ty testy DNA z krve matky jsou relativně nové..dřív to nebylo..teď nevím..jo a jde samozřejmě nejen o výživné na dítě, ale právě i výživné neprovdané matky, náklady porodu..🙂
Ahoj. Testy otcovstvi pred narozenim ditete lze udelat ale zaprve stoji 30 tisic a za druhe je to zakrok pri kterem hrozi riziko potratu,coz bych zakladatelce urcite nedoporucovala kdyz uz jednou o miminko prisla. Otec ditete bud s tebou pred porodem pujde na matriku podle tveho mista bydliste kde spolecne podepisete souhlasne prohlaseni o otcovstvi ditete. Otec tim prizna otcovstvi a po porodu bude automaticky uveden v rodnem liste miminka. Soucasne se na te matrice podepisuje i prohlaseni o jmene a prijmeni ktere bude mimco uzivat. Urcite doporucuji v tomto pripade si prosadit svoje prijmeni.
Pokud toto otec odmitne,hned po porodu podej zalobu na urceni otcovstvi ditete,svereni ditete do tve pece a urceni vyzivneho na nezletile dite. Soud naridi testy otcovstvi,u kterych pokud se prokaze ze otec je ten koho jsi uvedla,tak naklady za testy plati on. Je to zhruba kolem 25 az 30 tisici,tak to mu muzes oznamit uz ted at zacne setrit jestli to s tebou nepujde podepsat pred porodem. Dale budes mit narok na polovinh nakladu za vybavicku pro miminko,schovavej si vsechny uctenky. Samozrejme soud bere v potaz jestlj nejsou castky premrstene,urcite nenaridi otci platit pulku za kocarek za 30 tisic a bodycko za 800. Ale pokud bude delat polovina vybavicky treba kolem tech 15000 tisic tak mas velkou nadeji ze ti to klepnou. Hlavne musis cse dolozit uctenkami. Dale mas narok na uhrazeni poloviny nakladu matky souvisejicich s tehotenstvim a porodem. Semka se pocita treba tehotenske obleceni,tehotenske vitaminy,nebo placena vysetreni ci poplatek za nadstandart v porodnici.
A posledni vec na kterou mas na otci ditete narok je vyzivne na neprovdanou matku. Mas na nej narok od narozeni ditete do dvou let veku ditete. Toto vyzivne se nevymeruje zpetne treba jako vyzivne na dite,otec ma povinnost ho platit az od mesice kdy mu to urci soud. S touhle zalobou teda urcite neotalej a podej to co nejdrive po porodu. Na mimco ti to bude muset ex doplatit zpetne az k narozeni miminka i kdyby to protahoval jak chtel. Na to ho muzes taky upozornit,stejne jako na to,ze pokud si mysli ze jako podnikatel si letos udela nulove danove priznani a vymeri mu minimalni alimenty tak ze se plete. Soudy uz tohle davno prokoukly a proto pokud to takhle nekdo dela,kouknou v jakem dela oboru,jake jsou zhruba v tomto oboru platy a z toho mubto vymeri. Tak aby si chlapec taky neuskodil nakonec ;)
To je tak asi k tomu co mas narok chtit po otci. Ja osobne bych si to ted v klidu nachystala at to mas sepsane,pokud si to budes psat sama a po narozeni miminka tam jen dopsala jeho jmeno a rodne cislo a okamzite poslala. Necekala bych vubec na konec sestinedeli,protoze ono nejakou dobu trva nez soud stanovi termin stani. Obzvlast pokud to bude otec ditete zdrzovat tak ty dva tri mesice od podani pocitej.
Pokud si netroufas to vsechno sepsat sama tak se po porodu az budes mit rodny list vydej na OSPOD pod ktery spadas a tam by ti mela urednice pomoci sepsat. Vezmi si s sebou obcanku svoji a rodny list miminka. Urcite si priprav soupis vsech nakladu co jsi mela s tehotenstvim a vybavickou,pani to bude chtit vedet aby to tam mohla sepsat,tak at na neco nezapomenes.
Az budes mit toto vyrizene,to znamena minimalne podany navrh k soudu ( nemusis mit rozsudek,ale doklad ze jsi to podala),rak teprve muzes resit socialni davky. Oni budou totiz chtit aby byl otec vylouceny ze spolecne posuzovanych osob. Pozdeji az budes mit rozsudek se stanovenim vyzivjeho tak jim to dodas. Ohledne prispevku na bydleni,uz to neni tak ze muzes zadat az po trech mesicich. Muzes zadat hned potom,co si v byte nahlasis trvale bydliste a zaplatis prvni najem a energie. Oni ti to na to prvni ctvrtleti spocitaji z nejakeho prumeru a ty nasledujici uz budes dokladat normalne jak kazdej druhej. Dal budes mit urcite narok na pridavek na dite pokud v tomhle roce mas tak nizke prijmy. Budes totiz dokladat prijmy za rok 2016. No a pak porodne a kdyby jsi mela i tak nizke prijmy,muzes zkusit i hmotnou nouzi 🙂 pokud nemas dluhy,tak stat te v tom nenecha a i kdyz to bude krusny,tak zit se s tim da.
S tou mamkou to tedka neres,holt to tu chvilku jeste vydrzis a zbytecne bych nedelala dusno. Chapu tvoje pocity,ziji ted se svymi syny taky u nasich a obcas to skripe,a vim ze jeste rok budu,ale beru to tak ze to je jejich domacnost a holt se musim podridit. Vsak tu nejsem na dozivoti a jsem vdecna ze mi pomohli kdyz me ex podvedl a zustala jsem s klukama sama.
Takhle bych to udelala ja,snad ti to info nejak pomuze. Pokud by ses chtela jeste na neco vyptat tak klidne pis,ja jsem sama od 6.mesice tehu tak to mam taky za sebou 🙂
Jo a pridej se tady na MK do skupiny maminky samozivitelky,tam ti holky nebo vzdycky rady poradi a nebudou mit radoby moralizacni kecy jak se ibcas objevuji tady v diskuzich. Drz se!
@lucinkaxxx k tomu jen že teď jsou ty testy DNA už jen z krve matky a tudíž žádné riziko potratu nehrozí😉
@mialagia jeee,tak to se omlouvam za mystifikaci,to je pro me novinka. Tak aspon ze uz je to bez rizika. Ty a to jako z krve matky poznaji kdo je otec jo? Tak to cucim teda 🙂
@lucinkaxxx jj nějak z ní izolují DNA dítěte..taky čučím🙂
Koukám, že bydlíš v Opavě, ta by městské byty mohla mít. Praha je už rozprodala, takže tady je to zbytečné a kauce neskutečně vysoké (jak jsem psala). Nebýt našich dvou vysokých výplat, nemohli bychom to v hotovosti nikdy dát.
Pokud máš kontakty přes např. spolužačky ze střední/základky, třeba některá je v podobné situaci nebo bydlí sama a zkus to takto. Vše asi bude lepší než takovéto bydlení s matkou.
Určitě by to stálo za návštěvu UP pro info, na co máš nárok - budeš mít určitě přídavky, alimenty (mají schválit i zálohové alimenty od státu), možná podporu na bydlení, rodičák si klidně nastav co nejvyšší, pak ho snížíš, až budeš na tom finančně lépe.
Jednání o výživném je sakra rychlé (aspon v mém případě - resp. naší rodiny). Ségra měla stání do 2 týdnů po odeslání dokumentů, rozhodnuto bylo hned a to platebním příkazem. Soud si vše zjišťuje sám (příjmy otce) a vyměří i případně výživné na neprovdanou matku, na což má taky zakladatelka nárok.
@aiky33 "az se clovek dostane do stejne situace jako ja,tak potom mozna pochopi co je dospelost.."
Troufám si tvrdit, že do stejne situace se nikdy nedostanu. Dítě si pořídim pouze s partnerem, o kterém vím, že dítě také chce a ze se o něj postará i v případě našeho rozchodu. Dale nechápu, proc, pokud jste OBA dítě chtěli a plánovali, nejste manžele?
".pritel se semnou rozesel jeste nez jsem mu oznamila ze jsem tehotna.. a dokonce je podnikatel...i pres to to cele tehotenstvi tahnu sama,tak strasne jsem nedospela a hloupa. Ne ze bych to nekomu prala,ale kdykoliv se kazda z tech chytrych horakyn mohou dostat do me situace...a vite z ceho ziju? Uz pet mesicu z peti tisic z uradu prace..."
Hmm, tohle nevypadá jako planovane rodičovství oběma stranami. Spis snaha o udržení pritele podnikatele "nechtenym" těhotenstvím... ještě napište, že je ženatý a klišé je komplet🙂
@japona ono sice tvrdi jak je hrozne dospela, ale sorry... - nema solidniho partnera, nema kde bydlet, nema praci... Jediny co ma je spousta vycitek vuci matce a milion planu na soudni tahanice. A kdyz rika, ze penize budou na konci leta na bydleni, tak tim mysli vysouzeny penize na otci ditete... Takze mi ve finale vlastne vubec rozumne ani dospele nezni... 😣
Směle do toho. Já takto před 5 lety narazila. S prvním uzv přišly i první obavy a neštěstí bylo na světě. Pak jsem si dávala sakra pozor a otěhotněla až se zásnubákem na ruce. A to bych nikdy nikdy já nemyslela, že se tak hodně seknu. A byla jsem ráda, že můžu být u mámy, ale hodně rychle jsem spěchala pryč, díky bohu jsem měla solidní práci, tak nájem nebyl problém.
Btw. tu otázku, zda nejsou manželé, můžeš položit těm rodičům 48% dětí, které se rodí mimo manželství, dle předloňské statistiky.
@astyna Tak jasne, že se NĚCO pos*at může. Ale i zakladatelky je to na všech frontách.. pritel se na ni vykašlal, bydlet nemá kde, práci nemá žádnou.. a misto toho, aby byla ráda, že má jakžtakž zázemí u matky, řeší, že musí jednou týdne misto ni vytřít.. pokud ten byt nemá 200m2, tak to snad zvládne i tehotna, ne?🙂
Tak doma by uklízet taky musela. Já jsem dokonce celé předchozí těhotenství utírala zem s hadrem v ruce a to ještě dopoledne před porodem. Otázkou spíš je ta atmosféra doma. Jako matka si dovedu představit situaci její mámy, nicméně já to zažila z druhé strany v bledě modrém. Otázkou ale zůstává, proč na tom zakladatelka nezapracovala už dříve? Já bych si hned koukala najít práci.
@mialagia Protože me zaujal nadpis. Otevřu diskuzi, dočtu se:
"Ahoj holky. Zacinam byt zoufala...jsem v 31 tydnu a bohuzel bydlim u moji matky,jelikoz s pritelem nejsem...jenze uz zacinam mit nervy v prdeli... vyperu si pradlo,ona mi ho kontroluje,kdyz zehlim tak resi proc je spotrebovane tolik destilovane vody,ze se mi pripalil pudink,proc nemam ponozky,kdyz dam ke dverim smeti,tak ho zacne tridit na plasty... mozna to je blbost,ale ja uz to psychicky nedavam... je na duchode,doma nic nedela,neuklizi,jen sedi u tv a pc... bohuzel na sve bydleni si pockam,kvuli financi...bojim se ze az se maly narodi ze to bude stokrat horsi...rict ji to nemuzu,brecela by ze se mi nikdo nezavdeci,ze mi chce pomoct...jenze ja uz mam nervy v prdeli a brecim tajne po vecerech nebo v koupelne a nevim jak dal..."
A mam potřebu sdělit, že se zakladatelka nemá tak špatně, jak tu píše. A má možnost volby - tj. odstěhovat se, když ji bydlení s matkou nevyhovuje..
Proc bych mela byt zla a frustrovana? Protože ji nepisu, jaka je chudinka a matka ji ubližuje, kdyz ji necha u sebe bydlet a kontroluje ji, zda se ji nepripalil pudink? Já mám názor opačný. A k tomu diskuze je, dozvědět se i jiné názory na věc..
Ty jo některé by se měli opravdu nad sebou zamyslet, takže jelikož někdo nemá hned na nové bydlení, lépe řečeno nemá si ho z čeho zřídit a nemá bůhví jakou práci tak není dospělí? To si opravdu děláte legraci, tady jde opravdu vidět kdo si nezažil nepochopí a vaše názory jsou mnohdy vážně ubohé a zcestné! Každá může šlápnout vedle při výběru svého partnera a otce pro své dítě, každé se může svět otočit vzhůru nohama a upřímně pokud je zakladatelka na rizikovem protože už jednou přišla o dítě v týdnu kdy se u nás zachraňují předčasně narozené děti tak by měla být v klidu a i to blbé vytirani v tomhle případě může spustit porod a rodit předčasně není žádná legrace!!!
Každopádně zakladatelce diskuse bych poradila, myslí hlavně na sebe a na to malé aby jsi v pořádku donosila a nemusela řešit starosti s předčasným porodem miminka, věř mi to by jsi teprve byla psychicky odrovnana, jsem taky dost puntickar na uklízení a upřímně v tomto případě bych se zařídila abych měla pokoj čistý jak klicku a co se týče toho zbytku tak bych asi reagovala tak že zajdu za mamkou a řeknu jí hezky mami prosím tě pomohla by jsi mi uklidit teď hned, za chvilinku to máme hotovo...
@japona ty jsi uplne vedle... udrzet si chlapa ditetem? Kde žijes? Proc jsem si nenasla lepsi praci? Tak poslouchej,az jednou budes rodit mrtve dite,skonci ti smlouva v praci a budea muset jit z mateřské ktera ti trva 14 tydnu na pracak kde zjistis ze jso těhotná,tak pak mi tady napis kde te zamestnali. A bud tak.hodna a uz tady nepis tvoje moralizacni kecy. Bud mas chlapa ktery ti plati i suchy rohlik,nebo jsi tak zapskla ptz nemas nikoho. A ano,dite.bylo planovane,pokud jsi.nepochopila tak bylo druhe...a zajima te proc se otec nechce starat? Me taky. Tak klidne ti poslu cislo a muzes se ho zeptat. Nepis uz mi tady a bez opisovat co kdo napsal nekam jinam. Pekne rano
@japona Tak to my jsme s mym muzem taktez tezce nedospeli, protoze spolu mame dve deti a nejsme svoji...
@xpila
@somalicats
@laurinka2016
@mialagia Holky a k tomu ze nejsem vdana jsem se az zapomnela vyjadrit... v dnesni dobe tohle opravdu nechapu jak muze nekdo napsat... ja po svatbe treba vubec netouzim...a nepotrebuji tady aby mi nekdo rikal jaky jsem chudak,jak si dotycna mysli,proste jsem si chtela ulevit a vlastne na sebe zjistuji tolik veci,ze bud me dotycna zna,nebo je vestkyne a vi uplne vse...
@aiky33 V klidu. Uzila sis svoje, ted se fakt vykasli na vse, co Ti nedela dobre, uklizej svuj pokojik a zbytek jen tak, jak zvladnes. Na moralistky se vykasli, ony zatim evidentne od zivota pres hubu poradne nedostaly. Bude lip, uvidis. A zkus popatrat po tom spolubydleni, to neni zas tak spatny napad.
Ja teda nevim, ale prijde mi, ze neresis to podstatne. To dite ma snad i otce, mas vyresene alimenty na sebe a na dite nebo prinejmensim platbu za vybavu a podobne veci? Cekas dite, zazemi je jedna z veci, ktere musis resit, ale pripada mi, ze se dost litujes. Jednou ses rozhodla to dite mit a protoze na samostatne bydleni nemas finance bydlet u maminky, tak je potreba se tomu postavit celem. Ad uklid kazdy ma jine hranice, pokud se tvoji mame zda, ze je uklizeno a ty furt vytiras, tak snad ani neocekavas, ze ten mop vezme do ruky, pokud chces, aby to udelala, tak se na tom musite domluvit plus hold budes muset pockat nez tam bude takovy bordel, ktery pro ni bude mit smysl vytrit, si nemysli, ze az budes zit s chlapem ,ze to bude jine a i kdybys nezila s chlapem, to dite taky jednou vyroste a taky to budes muset resit, jestli zacnes delat veci za ne, tak si pak nebudes moct stezovat, ze musis vsechno delat... Nektere veci si prozmenu dost beres, si tehotna, pokud budes dyl v koupelne a nekdo z tebou bydli a zalezi mu na tobe, tak te proste prijde zkontrolovat, to je naprosto normalni a i kdyz budes bydlet sama, tak po porodu stejen budes muset uklizet, ze nebudes sama se dost mozna muze ukazat byt vyhodou, treba kdyby se ti povedlo maminku premluvit, aby obcas povozila kocar, treba budes moct i chodit na brigady a neco si posetrit stranou na pozdejsi osamostatneni se. Spis bych si naplanovala jak to chces mit do budoucna a snazila se tim smerem postupovat a vzit si ze soucasne situace to pozitivni, jako ano, zit s mamou a jeste babickou neni zadny med, ale na druhou stranu diky nim si na svete a diky nim nemusis jit nekam do azylaku ,tak trochu vdecnosti a snahy o kompromis by taky neskodilo. Litovani se a breceni po vecerech te nikam neposune. Tohle neni situace na hadani, ale decentne si mantinely vyhradit muzes, ze dne na den to ale nebude. Hlavu vzhuru, budes mama, tech kompromisu te v zivote ceka sakra hodne, at uz s jinym partnerem, s detmi, tyhle veci resi clovek v zivote furt dokola...

@journals Tak při rychlosti našich soudů je to v 31tt stejně irelevantní, to než bude nařízeno nějaké jednání, tak bude dítě na světě.