Přítel má jiný sociální status - dá se s tím smířit?
Ahoj, zakládám tuhle diskuzi pod novým nickem, ale jsem zde již docela dlouho.
Řeším teď docela dilema. S bývalým, se kterým mám dvouletého syna, jsem se rozešla před rokem. Byl to typický frajírek a sobec, který bral ohledy jen na svoje potřeby a pocity, podváděl mě a s ničím nepomáhal. Rok jsem se z toho vzpamatovávala a kolem vánoc po dlouhé době zase někoho potkala, kdo mě zaujal. Je stejně starý, podobně dlouho rozejitý s podobně starým dítětem. Od první chvíle spolu trávíme hodně času. Je na mě moc milý, na syna také, máme podobný smysl pro humor, super sex, podobné názory, je hodně šikovný a činorodý...potud všechno OK, už jsem nejednou přemýšlela o světlé budoucnosti až navždy. Problém je, že já jsem docela snob nebo spíš povrchní, prostě na prachy. Nic jsem v životě nedostala zadarmo, ale vždycky jsem byla dost úspěšná v práci, hodně vydělávala a pohybovala se ve vyšší společnosti. Hodně cestovala, užívala si života. Ráda si zajdu na dobrou večeři, na eurovíkend, koupím pěkné věci. Po rozchodu jsem se sice musela dost uskromnit, ale mám práci na poloviční úvazek, vlastní byt a sama se synem hospodařím s více než třiceti tisíci měsíčně...umím se o nás dobře postarat a chtěla jsem chlapa, který bude také vydělávat nadprůměrně, abychom spolu mohli zase požitkařit. Jde i o to, že drtivá většina mých kamarádů má vyšší životní standard. Není to o tom, že by někým bez peněz opovrhovali nebo tak, ale prostě když jdeme na večeři, tak do steakhousu a ne do čínskho bufetu...no a přítel moc peněz nemá. Pracuje manuálně, hloupej rozhodně není, intelektuálně jsme si určitě rovni, ale život do zavedl k manuální činnosti a ne do nablískané kanceláře jako mě...ze začátku vztahu se tvářil, že má taky dost peněz a já se nikdy netajila tím, že potřebuju chlapa s penězma, platili jsme dost věci na půl, rozhodně mě nijak nevyužíval, ale z návrhu nějaké dražší zábavy vždycky vycouval... až vyšlo najevo, že má na moje poměry docela hluboko do kapsy...třeba tak kolem dvaceti čistého na měsíc...vůbec nevím, co mám dělat. Jednak mě samozřejmě štve, že ke mně nebyl upřímný...ale je fakt, že bych si jinak s ním ani nic nezačala, to vím. A pak samozřejmě ta skutečnost, že prostě nemá prachy... vím, že jsou důležité jiné věci, že je milý, pozorný, citlivý, nepije atd...ale pro mě prostě ty peníze důležité jsou. Kdybych byla s ním, tak už můžu zapomenout na svoje koníčky...a co teprve, kdybychom spolu měli dítě? Čtyřčlenná rodina v Praze žít z třiceti tisíc? A já samozřejmě ještě další dítě chci... řešila jste některá podobnou situaci? Rozhodly jste se na svoje "předsudky" rezignovat a pak se ukázalo, že to prostě nejde? Nebo naopak jste ráda, že máte super pozorného chlapa a na snížený standard jste si zvykly? Díky za zkušenosti.
@journals bez peněz se bohužel žít nedá. a kdo tvrdí, že by nechtěl mít více, ten kecá! 😀 je to přirozené. kdyby to tak nebylo, nikam bychom ne nevyvinuli ani jako jedinci ani jako lidstvo 🙂
@journals Na tom, že má někdo rád vyšší standard a nechce se ho vzdát, není nic špatného. Špatné je to, že jestliže má zakladatelka na prvním místě žebříčku peníze (a dle toho, jak píše, tak evidentně ano), tak si má každého potenciálního partnera finančně proklepnout hned na začátku a dát mu jasně najevo, že pokud nevydělává aspoň tolik, co ona, tak ze vztahu nebude nic. Je to vhodné a slušné vůči tomu partnerovi, zbytečně ho neudělá nešťastným následným rozchodem.
@somalicats vždyť psala, že se manžel na začátku "pretvaroval ". Myslím, že je to dost bezne. Ale oni jsou spolu jen 2 měsíce, tak to zjistila ještě brzy.
@somalicats No jo, ale já jsem pochopila, že ona se svým životním standardem netajila, to naopak on si hrál na to, že peníze má a až po pár dnech, kdy už vše bylo rozběhlé přiznal, že na tom není tak, jak se může zdát. Tak jak to je tedy teď? Možná že on "ulovil" větší sousto než si představoval a po pár dnech musel přiznat, že na to prostě nemá... ale co jsem pochopila, tak se nejdřív choval tak, jako že všechno ok. Tak kdo se tu přetvařuje...
@blahova_andrea JJ, máš naprostou pravdu. To jen některé svaté tady musí všem dát najevo, jak jsou úplně mimo, když nechtějí žít pomalu ze vzduchu a jak i z toho vzduchu jde ušetřit a musí tu urážet, když to tak někdo nechce.
Teda ne manžel ale přítel.
@somalicats Nepřijde mi, že by mela na prvním miste žebříčku peníze. Jen si je vědoma, že je lepší je mít než nemít🙂. Je sice pekne, že se mají rádi, ale je třeba řešit, za co se zaplatí složenky..
Docela se bavím nad některýma příspěvková tady.
Takový vztah může fungovat jen v případě že se stim oba srovnáte. Jinak těžko.Pokud ty jsi schopná se přenést přes to že budeš financovat větším dílem,a on že bude ten ,,dotovaný"
A jinak by mě teda zajímalo kde ti vaši chlapi dělají ? Můj dělá projektového manažera a o 50 000,- si může nechat jen zdát. Donese domů cca 28 000,-
@philips01032017 co na toto téma vlastně říká on? Bavili jste se o tom?
@journals no ze vzduchu se žít nedá. dá se vyžít s málem, což je pro prostě relativní pojem 😅 pro každého je málo něco jiného. každý holt vyžije s tím, s čím musí. a každý, kdo nemá na kontu měsíčně statisíce o tom sní a představuje si, co vše by si pořídil, za co by to utratil, kam by jel, jak by se měl...tohle všechno je v pořádku. zakladatelka je z jedné strany frajerka, že šla s takovým tématem a svou kůží na trh. z druhé strany...prachy fakt nejsou všechno a situace se může změnit, obrátit. oceňuji její sebereflexy, na nic si nehraje před námi, před ním ani sama před sebou. to hodně lidí nedokáže. nedivím se, že nechce snižovat standard. nikdo nechceme. ale občas to tak v životě dopadne a žít se musí dál a jde to. ono tu zaznělo hodně pravd ať už na podporu jejího vidění světa a priorit, tak i proti tomu. jak to dopadne u nich, kterou cestou se vydají a jak to dopadne, to se mi těžko dozvíme 😅
Smutné že peníze jsi natolik důležité že převyšují lásku. Smutné. Dekuji Bohu že mé priority jsou postaveny na pevných základech, a ne na zlaťáčcích. Podle toho co píšeš ho absolutně nemiluješ. Rozejdi se s nim. Bez lásky to nemá cenu. Ale tobě víc záleží na penězích. Také je škoda že se za svůj názor stydíš a píšeš pod jiným nickem. Držím palce ať tě osvítí a zjistíš že eurovikend není o nic lepší než procházka v českém lese. A jídlo v restauraci se nevyrovná večeři v postely i když se jedná jen o rohlík ze sýrem 😉
@journals @garlic
Ten rozdíl mezi nimi není zas tak propastný, takže mi nepřijde nic divného na tom, že když se potkali a párkrát spolu někam zašli, že on byl schopný s ní držet krok. Jestli ona má 30k, jak psala, tak to taky není zas tak extra závratná suma, a v případě, že by jim to klapalo a dali se dohromady, tak s 50k už dokáže rodina v pohodě fungovat, a to dokonce i v Praze. Mě spíš zaráží, že si s ním teda o tom nepromluvila hned a na rovinu, jak si to fungování on představuje dál. Víme kulový o tom, jaký má on potenciál, jestli třeba změnou práce nemůže dosáhnout lepšího finančního ohodnocení a v pohodě rodinu zabezpečit i v případě, že by zakladatelka šla na MD. Navíc s takovými výdělky, jaké ona tvrdí, že má, pokud není OSVČ, která by si neplatila nemocenské pojištění, by ani po dobu její MD a RD bez prostředků z její strany nebyly. Takže tady těžko dostane nějakou relevantní radu a vůbec se nedivím tomu, že tu na ni spousta holek kouká skrz prsty.
@japona to je sice fajn, ale z druhé strany...muž, který vydělává "jen" 20 nemá právo na to mít rodinu a být šťastný? je to tak nereálné? tolik mužů nemá ani to. je to smutné a chudáci rodiny (vím jaké to je), ale jsou rodiny, kde jim to stačí a jsou spokojení. složenky z toho platí. na vyskakování si po praze a žití na vyšší nožce to není. bohužel. zakladatelka buď bude muset hledat muže v jiných vodách a nebo se smířit s tím, že toho svého hodného bude zvát na večeři ona, ona koupí lístky do divadla. ona zaplatí dovolenou a on třeba jen našetří na kapesné na utrácení tam...většina z nás by ráda muže, co zajistí a dopřeje nám, sobě, rodině. kdo by nechtěl jezdit na dovolené, chodit po kavárnách, divadlech, kupovat si hezké věci, nechávat se hýčkat a šlechtit? ale ono bez toho jde žít. nebo spíš není potřeba mít to jako standard xkrát do měsíce či týdne. stačí si dopřát jednou za čas a na to se dá našetřit i z menších platů. znám i hodně movité lidi a kupodivu se s námi "chudáky" stále baví a rozhodně ne všichni majetní mají potřebu utrácet za kafíčka a kadeřníky a luxusní boty či kabelky. do některých by člověk vůbec neřekl, že mají miliony
@japona
To, co píšeš, bych pochopila, kdyby nosil domů minimální mzdu.
Jinak pro ilustraci - když jsem potkala mého současného muže, měla jsem za měsíc cca 35tis, on měl 25... A rozhodně jsme se ani jeden nebáli, že složenky nezaplatíme 😉. V Praze.
Holky a kde jako berete že ona má 30? Jsem to přehlédla, nebo si to tu zase někdo vycucal z prstu jako je to tady obvyklé?
@somalicats jakože si u druhe večeře nepromluvil narovinu, jak si představuji život, nepředložili si výplatní pásky a tak? 🙂 vztah není smlouva.
@somalicats souhlasím s tím potenciálem. můj chlap dělal 11 za minimální mzdu. po prvním dítěti jsem ho dokopala změnit práci, už nástup byl téměř dvojnásobek. po třech letech ve firmě má opět téměř dvojnásobek toho nástupního platu. a to je prosím "obyčejný" dělník s výučákem. konečně nosí peníze, ze kterých se dá utáhnout rodina a hypotéka. když půjdu do práce i já, tak snad suché rohlíky jíst nebudeme 😅 třeba i ten zakladatelčin může udělat malý krok pro lidstvo, ale velký skok pro jejich vztah 😀
@japona cože? tak to prdím na návrat do práce a jdu na částečnej dělat prodavačku 😅
Pokud se tu řeší celou dobu to, že ona má 30 a on 20, tak to moc velký propastný rozdíl není, to je pravda... V tom případě je celá diskuze tak trochu blbě postavená a nazvaná, protože to není jiný sociální status, to je to, že zakladatelka zaplatí sebe a dítě a je na tom stejně jako (bezdětný? Nevím?) přítel. Ale já pochopila, že ona je platem někde ještě úplně jinde...
Ale poloviční úvazek je poloviční úvazek, tak to je zase něco jiného a to tipuju dělá kvůli dítěti, protože je s ním sama. Jinak by to bylo daleko víc, takže to je zase úplně něco jiného...
Upřímne, 20 t pro chlapa se mi taky zdá málo. 🙂 Kor když z toho ještě plati alimenty / živi jeho dite. Celkem zakladatelku chápu. A po 2 měsících spolu zase nejsou tak daleko, aby slucovali finance a řekli si "50 dohromady je ok ". Finance sloučí tak rychle někdo ve 20, ve 30 jako samoživitelka už ne...
@blahova_andrea Ono těch 23 je ale až po nějaký době, ne hned...
@journals že? člověk nejdřív myslí, že jde o hloupého honzu a princeznu 😀 pak se dočte, že to až tak propastná mezera mezi kastami není 🙂 no kdyby to bylo opačně, že muž vydělává těch 30 na částečný a žena 20 na plný, nikdo by to neřešil. chlap by se měl automaticky starat o ženu a děti a měli by se dobře. pokrok a feminismus je fajn, ale spoustu toho máme nastaveného vnitřně stále po staru
@xpila hmm, tak to záleží po jak dlouhé době 😀
@journals Jenže těch 30 má při polovičním úvazku, což je nejspíš tedy 60 při plném a 60 a 20 už rozdíl je.
@garlic Pokud jde na prvním místě o peníze, tak je to defacto smlouva. Kdyby zakladatelce o ty prachy nešlo, tak to teď neřeší, maximálně v případě, že by se z jejího přítele vyklubala pijavice. Ale o tom tu není ani slovo.
@blahova_andrea No ale pořád jde o půlúvazek a asi se plánuje k full time práci vrátit, takže když se pak řeší, jestli bude mí 50, 60 a on 20 tak to je sakra rozdíl a to teda dost velký... Kdyby to bylo 20 on a 30 ona, oba full time, ale takhle mi to přijde že ona vydělá 2x 3x víc a to mi už jako velký rozdíl přijde

@journals chapu,prave to zazivam na vlastni kuzi ☹