Přítel nechce svatbu, děti a vůbec řešit budoucnost
Jsme s přítelem 3 roky a náš vztah asi prochází krizí. Mám v hlavě strašný zmatek, že to ani nedokážu popsat, podle všeho on také. Na svatbu má jasný názor, že to teda nikdy nee, že je to jen papír, kterým se lidi mají připoutat nebo co a že se stejně většina manželství rozvádí a že by se to po svatbě určitě zhoršilo, atd. Stejně tak děti...že si nikdy nedovede představit se starat o děti, že je to strašnej závazek, na 20 let dopředu (má pravdu), a že nechce nic plánovat, nechce řešit ani co bude za týden, vyloženě mu vadí řešit, co bude za x let. Neřekne striktně, že je nikdy nechce, ale odmítne se vyjadřovat, řekne, že neví, že si to neumí představit a tečka, je z toho tématu smutný a jakoby popuzený. Vadí mu se o tom jen bavit. Netlačím na něj, já sama se na děti ještě necítím a taky si nejsem jistá, jestli je někdy budu chtít, jak jsem psala, mám v hlavě strašný zmatek...bojím se, jak to všechno s námi dopadne, bojím se o náš vztah, potají pláču, protože mě bolí jeho postoj, a mám každý den strach, že mě opustí.
Dříve takové radikální názory neměl, na svatbu říkal že někdy v budoucnu třeba ano, může být, když jsme snili o domečku, tak v plánu byl i s dětským pokojíkem (tedy beze slov vyřčeno, že prostě děti někdy v budoucnu budou). Poslední dobou takovýhle obrat od něj.
Za pár let nám potáhne na třicet, a oba asi pořádně nevíme, co v životě chceme...on se vehementně brání řešení budoucnosti, já si ji v hlavě naopak promítám nezdravě často a pokaždé vypadá jinak...ale nejsme nevybouření nebo tak něco, naopak, možná jsme příliš uzavření do sebe a fixovaní jeden na druhého. Omlouvám se, asi jsem tu splácala páté přes deváté, snad mě aspoň někdo trochu pochopí a poradí mi, co mám dělat, budu moc vděčná za vaše názory, i když třebas pro mě nebudou příjemné...
@lamiaaa podle mě už víš, že to takhle dál nepůjde. Jen si musíš dodat odvahy a udělat první krk, ostatní už půjde samo. Doporučuji si narovinu promluvit, né s nožem na krku a přesnými termíny, ale prodiskutovat výhled do příštích let. Jasně, ještě jsi mladá, ale bouřlivé mládí to taky není a po té třicítce začne čas letět rychleji. Ono startovací okno pro ženskou na to mít dítě je omezené. Chlapy si můžou dovolit jaksi otálet a stále je můžou mít, my ne. Není čas ztrácet léta s někým, s kým to nikam nepovede a kdo si na mě zvykl. A pokud uvidíš, že má cenu zůstat, zůstaň, ale jinak...
V jeho věku by už taky měl mít jasno, co v životě chce, je dospělý poměrně dlouho. Tři roky vztahu je taky dlouhá doba na to se dostatečně znát. Třeba vám ten rozhovor a vyložení karet pomůže pohnout svoje životy tam, kam je potřeba...
Ještě poznámka ke sňatku. Manželství a láska potažmo vztah spolu nemá co dělat. Sňatek není vyvrcholením lásky. Je to univerzální smlouva, která chrání děti a matce poskytuje určitou jistotu. Nic lepšího zatím nebylo vynalezeno. Sňatkem by se vztah neměl změnit.

@lamiaaa Já jsem podle prvního příspěvku myslela, že méně. Tak to už je skoro třicet. Určitě si s ním promluv. Už to tu holky psaly. Žádné tlačení, nucení ale prostě říct, jak to máš. A dej mu čas ať si to v hlavě nechá uležet. Není nutné to vyhrotit hned. A nebo třeba z toho rozhovoru rovnou vypadne jasný výsledek, jak dál. Držím palce. Určitě ale nezůstaň ve vztahu, pokud děti chceš a on ne. Takových případů bylo. Ve 40ti ty holky zjistěj, že už děti mít nemůžou, zatímco chlap může déle..
Jo a za mě bych netlačila na svatbu. Větší závazek jsou děti. Takže spíš bych doporučila s ním řešit otázku dětí a ne otázku svatby. Ale to je můj názor, takhle to vnímám já. V mém okolí je dost případů, kdy se páry vzali až po dětech. A ničemu to neuškodilo. Naopak mám kolem sebe případy, které se vzali a do půl roka kvůli nevěrám rozvedli. Naštěstí ještě neměli ty děti