Psychické týrání a napadání. Co dělat?

bartunci2012
19. bře 2020

Ahoj, dnes píšu "cizí" příběh. Uvozovky proto, že se to týká mé dlouholeté kamarádky. Před rokem a čtvrt utekla od partnera, s nímž má téměř tříletou dcerku. Holčička je úžasná, nadaná, a velmi citlivá. S otcem se nevidá. Kamarádka si našla nového partnera se kterým má tříměsíčního syna. Ona další dítě nechtěla, on ji prý dotlačil, protože v jedenactyřiceti letech žádné neměl. On je celkem dobře finančně zajištěný, vlastní v centru Prahy činžovní dům, a pronajímá v něm byty. K jádru věci. Už je to třičtvrtě roku (tedy ještě v době, kdy byla kamarádka těhotná), docházelo mezi nimi k rozbrojům a potyčkám. Vesměs kvůli malichernostem. Často mi volala, třeba z chalupy, aby pro ni můj muž dojel, že zůstala bez prostředků s malou sama, a pán se sebral, zamkl ji v chalupě a odjel. Vždy se to uklidní na týden dva, a pak zase na na novo. Dnes to vygradovalo, když jsme spolu mluvily přes telefon, a v jednu chvíli ji z nicehoznic napadl. S manželem jsme okamžitě vyrazili k ní, abychom ji i s dětmi odvezli k nám. Její děti jsou vždy svědky těchto jejich potyček. Telefon najednou měla vypnutý, na domovní zvonek nikdo nereagoval. Zavolala jsem tedy policii ČR, ti přijeli s majáky a houkackou, až pak teprve přišla kamarádka dolů a otevřela nám. Její partner mezitím stačil někam utéct, takže ho policie ani nemohla vyslechnout. Ona plakala, třásla se, ale fyzický útok popřela. Jen, že jí sebral telefon. Děti měla doma. Řekla jsem jí, ať sbalí sebe a děti, že ji necháme u nás. Odmítla. Policii řekla, že si to musí vyřešit oni dva. Ještě teď jsem na ni naštvaná, protože si nenechá pomoct ani poradit. Nechrání děti. Ani sebe. Po Vánocích mezi nimi vznikl spor, kdy ji ten člověk malém zabil, a malá toho byla svědkem. Nechci ani domýšlet, co se tam děje třeba teď. Chtěla bych pomoci aspoň těm dětem, které musí být hrozně vystrašené, hlavně ta malá, všechno vnímá. Jenže co dělat?

martt
19. bře 2020

@bartunci2012 Pokud s tím ona sama nechce nic udělat, tak ty s tím nic neuděláš. Bohužel je tohle typicky případ domácího násilí, kdy oběť je nějakým způsobem pripoutana k nasilnikovi. At uz z důvodu strachu, strachu z toho ze zůstane sana apod. Co můžeš zkusit je si s ní o tom pořádně promluvit a nabídnout pomocnou ruku. Nejkrajneší řešení pokud máš ty osobně nějaké důkazy o tom že ji tyra a tyra i děti, tak jedině přes OSPOD, ale tam je riziko toho, že by ji mohli odebrat jen děti.

bartunci2012
autor
19. bře 2020

@martt ona jako volá o pomoc, pokaždé mi telefonuje, brečí, že neví co má dělat, ale když dojde na lámání chleba, a já se snažím ji pomocí, tak couvne. Podle mne se boji, že sama děti nezvládne a budou jí odebrány. Ale na druhou stranu děti vidí jak tatínek bije maminku a to je taky na řešení OSPOD. Chci jí pomoci, hlavně kvůli dětem, ale nevím jak ji přesvědčit, aby udělala ten první krok k odchodu.

mamio
19. bře 2020

@bartunci2012 zvolila bych opačnej způsob, rekla bych ji ze šance má, pomoc si jo nabídla, ale jestli s ním hodlá zůstat at si nestěžuje,a taky at si uvědomí ze ty děti převezmou vzor a budou se chovat stejně...evidentně nedosáhla hranice, kdy je to uz i na ni moc...

bartunci2012
autor
19. bře 2020

@mamio Já si myslím, že tohle všechno ona ví. Upřímně, úplně ji nedokážu ignorovat (můj muž mi radí to samé, ať se na ní vykašlu, že to nemá cenu a ona si mé intervence neváží), ale já pořád vidím ty chuderky děti, jak musí být vystrašené. Sama jsem si před lety prošla něčím podobným, ale já našla odvahu a od tyrana jsem i s dítětem odešla, i když do azylaku. Ona za boha do azylu nechce. Máma ji nepomůže, protože má malý byt. Já bych ji i s dětmi přechodne ubytovala, ale je to diskomfort...tedy pro ni.

shakira007
19. bře 2020

Tohle je normální, ten kdo žil s týraném je bohužel obvykle tak mega blbí že si najde zase tyrana. Na kamarádku bych se vysrala, běž na ospod kvůli těm dětem. Oni se samí nezachrání

mamio
19. bře 2020

@bartunci2012 taky jsem byla na azylu...pokud je pro ni tohle vse snesitelny, kaslala bych na to uz, samotnou te to přestane bavit časem... Chudery děti by měla vidět hlavně ona... Pokud tohle dopouští je prostě blbá. Neboť vše jde...

sonaxoxo
19. bře 2020

V tomhle případě, kdy jsi zkusila už všechno, bych se na kámošku už vykašlala a řešila bych její děti tím, že bych je nahlásila na OSPOD.

katkagabinka
19. bře 2020

Hele pokud ona nebude chtít, nic s tím ty neuděláš. Mě chodila sousedka s rozbitou pusou celá od krve taky plakat skoro pořád, občas přespávala v prádelně, ale pak se ho zastávala, kradla pro něj, i u mě, a nikdy s tím nic neudělala. jednou jiná sousedka ji donutila do nemocnice, když jí zase napadl, a tam jí pak zpracovali a už se k němu nevrátila. Musím říct, že od té doby je u nás v paneláku klid, jeho pak vystěhovali protože neplatil nájem. Takže bud dát kamarádce poslední ultimátum, kvůli dětem, nebo je nahlásit, třeba i u dr, na úřadě a nebo pčr. a pokud se nic nestane, nechat to být, protože to zničí akorát tebe.

bartunci2012
autor
19. bře 2020

@katkagabinka Já tam dneska byla s těmi policajty, a myslím, že oni to budou hlásit na OSPOD. Odpoledne jsem jí volala a řekla jí, že si ji pravděpodobně pozve sociálka k vysvětlení a ona dostala úplně panickou hrůzu, že jí teď určitě děti vezmou atd. Snažila jsem se jí uklidnit, že pro odebrání jste nebude důvod, ale aby řekla celou pravdu o tom, co se u nich děje a aby jí ta sociálka pomohla. Tak snad už poslechne. Ale teď je jasný, že dosud od něj neodešla kvůli strachu z odebrání dětí socialkou.

katkagabinka
19. bře 2020

@bartunci2012 Jasný, protože je zdeptaná a věří každému slovu od něj. Nikdo jí děti nevezme, když se o ně postará. A dnes je takových možností, jak se dostat od tyrana pryč. Ta moje kamarádka také u mě viděla, že jsem se třemi dětmi sama, že to zvládám, ale stejně jí to trvalo dlouho. Já už pak ani neměla sílu jí tu krev utírat, když jsem věděla, že další den to bude to samé. držím ti palce, vím že kvůli mrnouskům je to hrozný, ale bud s tím něco udělá a nebo at se s tím pere sama.

cikitkapb
21. bře 2020

@bartunci2012 Promiň, ale já bych jí prostě nepomohla. Pokud ona nechce odejít, tak ať ti nevolá a nebrečí. Chápu, že se o ní bojíš, ale stejně s tím nic neuděláš, když ona nebude chtít. A to ona očividně nechce. Asi jí dělá dobře ten pocit, že jí někdo polituje. Promiň, ale takhle to na mě působí.

tamdan8
21. bře 2020

Dostala panický strach že ji deti seberou? Mozna že prave odebrání deti by ji konečně otevřelo oči. Vim že to zní drsnější, ale já bych taky zachraňovala především ty malé duše, které za nic nemůžou.

bartunci2012
autor
21. bře 2020

@cikitkapb Mně včera úplně "dojala", když mi opět volala a řekla mi, že si psala s nějakým kamarádem z dětství, který jí a dětem nabídl, že může i s dětmi přijet kdykoliv k nim. Mají totiž barák se zahradou. A já si říkala, proč moji pomoc odmítá. My máme "jen" 3+1 v bytovce.... 🤔

bartunci2012
autor
21. bře 2020

@tamdan8 Mně taky primárně šlo o ty děti, kdyby šlo jen o ně dva, tak ať se tam třeba zabijou. Ale proč ty děti tohle musí snášet?

tamdan8
21. bře 2020

@bartunci2012 a proc vlastne utekla od prvního partnera? Byl stejný? A co způsobilo že tehdy odešla?

bartunci2012
autor
21. bře 2020

@tamdan8 No, stejný nebyl, ale zas měl jiné"nedostatky". Údajně hodně kouřil marihuanu a byl dost nezodpovědný, takže je dvakrát vystěhovali z pronájmu, protože neplatil nájmy. Odešla právě k tomuhle druhému partnerovi, protože měl vlastní byt (respektivě celý dům) a slíbil jí, že se o ní a malou postará.

tamdan8
21. bře 2020

@bartunci2012 takže nedostatek peněz je jeji největší strašák? A on o dceru nemá zájem? Mozna kdyby věděl v čem jeho malá žije tak by nějak zakročil. Proste je potreba pomoc dětem, kamarádka o ní doopravdy zjevně nestojí

bartunci2012
autor
21. bře 2020

@tamdan8 On má hodně velkou pusu, ale činy nikde. Alimenty, které přislíbil, nikdy nezaplatil, a o malou žádný velký zájem neprojevuje. A ano, nedostatek peněz a potřeba nějakých dávek je pro ni obrovský strašák. Ale do práce jít nechce.

tamdan8
21. bře 2020

@bartunci2012 jeste mě napadá co jeji rodina? Babicky, tety nikdo by nepomohl?

bartunci2012
autor
21. bře 2020

@tamdan8 Jednoduchá odpověď. Její máma má malý byt. To mi sdělila vlastně hned, když jsem jí doporučila rychle sbalit děti a odejít.

tamdan8
21. bře 2020

@bartunci2012 je mi z toho smutno. Ona proste potrebuje někoho kdo se o ní a deti bude starat, proto byla asi ráda, že se rýsuje nový muž. Urcite bych zkusila na netu vyhledat jak pomoc dětem ( ospod nebo jine organizace na tohle se specializující). Vůči ní už bych příliš přátelská nebyla, řekla bych jí že uz chceš pomoc hlavně dětem a ona se buď přidá a společně to zvládnete nebo ne.

bartunci2012
autor
21. bře 2020

@tamdan8 OSPOD podle mého soudu bude kontaktovat PČR, která byla mnou přivolána, když došlo k incidentu. Řekla jsem jí to, a ona fakt strašně zpanikařila, že jí seberou děti. Když jsem jí řekla, že bude stačit nějaké vysvětlení plus samozřejmě definitivní řešení situace, tak se zase tvářila, že to vlastně nemá cenu, a že o děti přijde, že by měla aspoň vygruntovat byt... Nevím, podle mě to prostě řešit nechce.

hany84
21. bře 2020

@bartunci2012 Klobouk dolů před Tebou. Pět dětí a šesté na cestě ve 3+1 a nabízíš azyl kamarádce se dvěmi dětmi. Prostě smekám.....

tamdan8
21. bře 2020

@bartunci2012 když se bojí, že o děti prijde, tak ve skutečnosti z části ví, že v čem ted žijou je špatně a že to bude opodstatněné. A taky možná doufala, že kdyz se ti kvuli tomu do telefonu složí, že to neuděláš. Proste bych uz neřešila jí, ale děti a zkusila co lze. Třeba ti jednou za čas za tohle poděkuje a kdyz né ona, tak ta malá.

bartunci2012
autor
21. bře 2020

@hany84 Asi mám moc velký srdce...

bartunci2012
autor
21. bře 2020

@tamdan8 Jít ji "udat" na OSPOD je asi to poslední řešení. Spíš už asi nemám pádný argumenty a dost možná na moje naléhání nedá. Ale odmítám tomu prostě přihlížet.

jijulka
24. bře 2020

resila jsem domaci nasili v rodine. 5 let mi trvalo, nez jsem dotycnou osobu dolamala na policii. Nevzdavej to. Holky tady jsou drsny, az mi je z toho uzko. Ta obet si to nevybrala, ani si v tom nelibuje. Zije zcela paralyzovana iracionalnim strachem se vzeprit, neb veri tyranovi vyhruzky, kterymi on si ji drzi u sebe. Tj pokud ji partner vyhrozuje, ze kdyz odejde, tak ji seberou deti, nebude je vidat, on ji znici, on si ji najde, ona je k nicemu, o deti se nepostara... kdyz ti to nekdo x let opakuje, pak tomu uveris. Ta holka potrebuje pomoc a otocit se k ni zady, protoze to nejde hned je to nejhorsi co muzes udelat. Vyhruzky, udavani, jakykoliv tlak jsou nez efektu, chce to jen podporovat a bez vycitek dokola opakovat fakta. Ono to tam jednou dotece. Ale ve chvíli, kdy si bude myslet, ze je v tom sama, tak to neudela nikdy.

zuzangel
16. říj 2021

@bartunci2012 hezký den, tak jak kamarádka dopadla? A hlavně jak to zvládají děti?

bartunci2012
autor
16. říj 2021

@zuzangel zdravím, dopadla tak, že v tom vztahu zustala, ale podle nás (tedy mě, a našich blízkých kamarádek) jí trochu přeskočilo. Odstěhovala se i s dětmi na samotu, on tam za nimi dojíždí, občas je tam s ní tchyně. Vaří nějaký bio lektvary, běhá po lesích... Z městské holky stala se lesní žínka. Ale říká, že je tak šťastná. Tak snad ano.

zuzangel
16. říj 2021

@bartunci2012 A jejda, až tak 🙈 zajímavé, tak budeme.v to věřit a prát ji to. Pokud je tedy šťastná tak by měli i děti, a to je to hlavní tak v to budu doufat. Díky 💐