icon

Rozchod po 5 letech: Jak zvládnout chladného partnera?

7. dub 2024

Minulý týden jsem se po 5ti letech rozešla s přítelem. Neoznámila jsem mu to zle, dokonce jsme se obejmuli, rozebrali to...Byl z toho v šoku a bolelo ho to, i mě... Pořád ho miluju a on mě. Jenomže bohužel jsem se nedokáza přenést nad jeho urážení a tiché domácnosti nebo výbuchy hněvu kdy prostě nebyl schopný se nějak uklidnit. O snaze o deeskalaci konfliktu ani nemluvím...
Poslední dva roky jsem chodila na terapii a prošla jsem určitým růstem. V minulosti jsem mívala úzkosti ( roli v tom hrálo i partnerovo ignorace nebo výbuchy). Naučila jsem se líp ovládat emoce ( smutek, lítostivost, nebo pak tsky hněv), komunikovat i si uvědomovat že mám právo něco ve vztahu prostě nechtít. Možná právě to hraje roli v tom, že po poslední hádce kterou jsem se snažila dnad 30 minut v kuse deeskalovat, ale byla jsem zasypána tolika nadávkami a ponižováním..že už jsem to prostě nezvládla spláchnout ( většinou totiž jsem splachovací, nedělá mi dobře když nefungujeme, takže raději vše spláchnu). Tentokrát už to nešlo...jediné co jsem věděla bylo že tohle v životě prostě nechci a nezvládám to. Příjde mi že ten rozchod byl spíš proto, že jsem byla zahnaná do kouta. Už dlouho nevím co dál. Moc jsem si přála abychom spolu mohli slušně mluvit, ale nešlo to a nešlo. Kdykoliv jsem si o tom chtěla promluvit, buď se urazil nebo vybuchl..Moc mě to mrzí. Moc bych si přála aby s tím svým chováním při sporech něco udělal. Abychom spolu mohli komunikovat bez urážení, vztahovačnosti a podezírání. Tohle všechno jsem řekla i jemu. Že vím že se snažil, i že je dobrý oartner, i že si připadám tahnaná do kouta...ale že to že s ním není možná komunikace, že to prostě měl už řešit, protože je to dlouhodobý problém.. Jenomže on o náš vztah vůbec nebojuje. Je teď chladný. Říká mi úplně v klidu a vážně ať si najdu lepšího frajera, že s ním evidentně šťastná nejsem. Že on už mě nechce, protože jsem ztratila jeho důvěru tím, že jsem náš vztah tak snadno zahodila a že jsem rozhodla za nás za oba.
Jsem z toho zničená...ano, rozchod jsem iniciovala já a ano za důvody si stojím. Ale moc mě mrzí, že ten člověk po 5ti letech, se nezmůže ani na minimum sebereflexe a nesnaží se o vztah bojovat. Mám pocity že mě zřejmě ani skutečně nemiloval když bez jakékoliv snahy a s naprostou lehkostí mě nechá jít a nad sebou se nezamyslí...Místo toho mě drtí protože jsem já navrhovatel rozchodu,takže jsem podle něj já ta špatná... ale příčiny vůbec nevidí..ani že jsem se snažila s ním o tom už dlouho mluvit a snažila jsem se ze všech sil vztah udržet...Asi se chci jen vypsat. Ten pocit že o nás nebojuje je nepříjemný a v člověku vyvstávají myšlenky že těch 5 let byl s někým kdo ho možná ani nemiloval.

Strana
z2
jahodi
8. dub 2024

jo, jasně že tě trápí, že mu za to nestojíš. Ale za mě je perfektní toto vědět dřív, než třeba máte děti apod. Je perfektní zjistit včas, že jsi nebyla s člověkem, kterému bys stála za slušné, dospělé, partnerské jednání. Já v tom vidím, že jsi sice jakoby udělala tu chybu, žes teda v nepartnerském vztahu byla, ale skvěle jsi zamakala na tom, abys to včas uviděla. A teď prožij tu bolest, přijmi že to bolí, ale i se fakt oceň, že jsi udělala pokrok a uviděla to, a jdi dál

jahodi
8. dub 2024

rozhodně bych teď zapracovala i na tom, abyste nežili spolu teda.

autor
8. dub 2024

Holky děkuku moc. Je těžké získat nadhled když jste v tom. Ale nebylo mi dobře opravdu už delší dobu. Pokud by s tím něco dělal, asi bych mu dala šanci. Ale pokud nechce, tak šťastní nebudeme. To už vím. A to bak teď reaguje nemůže ovlivnit mé uvědomění že takového jaký je, jej prostě nechci...

surikata131
8. dub 2024

On tě dohnal na terapie, co víc k tomu říct…buď ráda že ses ho zbavila, měla sílu to ukončit. Myslím, že vydržet to 5 let je dost, ne že jsi to “hned vzdala”, vyhledala jsi pomoc, pracovala jsi na sobě. On je manipulátor, patologická osobnost a svoji vinu nikdy neuzná, bude házet všechno jen na tebe. Nepíšeš o dětech, takže asi žádné nemáte, to je dobře. Až bys byla doma na mateřské, bylo by to s ním ještě horší a odcházelo by se ti hůř…teď to možná bolí, ale udělal jsi pro sebe to nejlepší

petra993
14. kvě 2024

Znám to teď mám rozchod po 3 letech . Takže vím jaký to je

petrasipkova1
14. kvě 2024

Můj táta neměl žádnou sebereflexi ani po 28 letech manželství když mamka odešla. Doteď se považuje pouze za oběť.

Strana
z2