icon

Špatné vztahy s nevlastním otcem: Jak to řešit?

elikk
27. črc 2023

Dobrý den. Strašně špatně se mi o tom mluví. Ale už nevím kam. Asi bych potřebovala vyslechnout už musím to někomu říct omlouvám se. Je mi 17 let.
Rodiče se rozvedli cca v mých 7 letech. Táta se odstěhoval, máma byla neustále v práci aby utahla byt,....a vychovavala mě babička. Od 12 let se k nám nastěhoval můj nevlastní táta. Vše bylo dobré ale postupem času mi začal zakazovat spoustu věcí a já jsem přicházela o svou svobodu kterou miluju. Byla jsem jak pes takže jsem udělala Vše co mi řekl a když jsem něco nedodrzela třeba jsem přišla o 2 minuty dyl domů tak byl strašný průser. Přijde mi že mě chce prevychovat a hraje si na mého tátu jenže já toto chování nesnesu mám vlastní Rodiče. A jen pro zajímavost a svou dceru který je teď přes 20 let se na ní úplně vykašlal už když byla malá a nahrazuje si to mnou. Toto jeho chování mě dostalo do pěkných průserů které nemůžu říct bojím se policie a socialky. Prosím nechte si to pro sebe věřím Vám. Postupem času cca před rokem jsem si řekla že už si nenechám řídit a kazit život od tohoto člověka. Když zas vyvolal hádku přestala jsem se uhybat a poddavat se jak on to chtěl , začala jsem se s ním hádat. Dřív to bylo jen že mi nadával, pak mi i začal nadávat do levných ženských,...rozflakal mi mobil,... od začátku jsem nerada chodila domů a když se mě někdo zeptal proč "všude nejlíp, doma nejhůř ", začala jsem být doma co nejmíň kvůli tomu jsem šla i na intr abych byla v jiném městě. Před pár měsíci se přestal bát na mě i sáhnout takže je to pořád horší. Teď jen když na mě promluví hned se rozbrecim a rozklepu se.

Strana
z2
alice180
30. črc 2023

https://www.linkabezpeci.cz/chat

Můžeš zkusit zavolat a nebo jim tam napiš. Jsou tam od toho, jestli chceš situaci změnit, tak do toho

levandule_k
30. črc 2023

To, co píšeš jsou velmi závažné věci, ale ne nikoliv tvé průsery. Ano mladiství by neměli pít alkohol, ale spoustu lidí s ním experimentuje před 18, protože je to zábava, rebelské atd. Nehodlám tady moralizovat, také jsem pila před 18 rokem.

Tvůj důvod pití, ale byl velmi špatný, piješ, aby tě nebolely rány, co ti způsobil otčím, piješ, abys unikla realitě, která je nesnesitelná. To cesta do pekla. A pokud tohle děláš, tak to ukazuje na to, že v rodině jsou velmi špatné vztahy a ty jsi týraná. Jako jak, abych jim za svoje jídlo neutrácela peníze? Tvoji rodiče k tobě mají vyživovací povinnost a pokud ti nedají najíst je to týrání.

Zavolej na linku bezpečí a prober s nimi strategii, jak to změnit.

Prober s otcem, jestli je možné u něj zůstat. Přiznám, že nemám tušení, jak to chodí s péčí, ale není ti 5 a od 18 ti nikdo nemůže zakazovat se přestěhovat k otci.

Ano, budeš muset říct to, co jsi napsala tady před OSPODEM, možná to bude řešit i policie. Pro info spousta obětí to neví. V ČR má člověk nárok na advokáta zdarma, když o něj požádáš. Počítej s tím, že pokud je tvoje matka se svým přítelem jen kvůli financím, že by neutáhla byt, tak ti bude vyčítat, že jí ničíš život a děláš ostudu, protože svoje problémy (tj. týrání) řešíš se sociálkou. Nenech se tím zastrašit.

Nárok na bezplatého advokáta má každá fyzická nebo právnická osoba, která prokazatelně osvědčí, že si advokáta / právníka nemůže dovolit platit z vlastních zdrojů a to s ohledem na tíživou životní situaci.
https://www.cfti.cz/faq-kdo-ma-narok-na-bezplat...

Na soudě může oběť vypovídat odděleně bez agresora, ale advokát o to musí požádat, není to všude automatické.
Před policií je také nárok na to, aby byl výslech proveden jen s tvým advokátem.

Jo začni tím, že začneš řešit ten svůj močák a pak ten zbytek. Velmi pravděpodobně je to nervů, ale je potřeba vyloučit zánět atp.

Pomoc najdeš i tady.

https://www.krizovecentrum.cz/

Odchod od otčíma a matky je první krok, pak si budeš muset zpracovat tu životní nálož, ať neopakuješ toxické vzorce, co jsi zažila.

Ani bych se nedivila, kdyby bio dcera tvého otčíma nechtěla vidět, protože je kretén, ne že on na ni kašle.

marge_s
30. črc 2023

@levandule_k to je super 👍

elikk
autor
30. črc 2023

@marge_s rok. Nedávno mi bylo 17.

elikk
autor
30. črc 2023

@alice180 děkuji. Nepůjde po mě třeba socialka. Nejsou třeba v kontaktu nějak s ní? Mám ze socialky dost velký strach.

elikk
autor
30. črc 2023

@levandule_k děkuji mockrát. Zkusím to začít nějak řešit. Už velký krok u mě byl, nebo jsem na sebe za to hrdá. Že jsem to první řekla mým nejbližším jako je můj kluk který to začal řešit a drží mě. A můj nejlepší kamarád který se mi snaží pomoc. Další byl můj táta který se snaží mi dát tu možnost jim uniknout k němu. A pak vám jsem to řekla, nečekala jsem takovou podporu myslela jsem si že mě všichni odsoudite a pošlete mě k šípku. Děkuji moc

alice180
31. črc 2023

@elikk tak jsou samozřejmě situace, které se nahlašujou např. když budeš chtít někomu ty ublížit nebo pokud někdo ubližuje tobě. Nevim čeho se tak bojíš, ale jestli chceš svoji situaci změnit, tak moc možností není.

marge_s
31. črc 2023

@elikk socialka by mela pomahat. To je jeji poslani. Nekdy jim to jde lip, nekdy hur, ale nemyslim, ze by ses ji mela bat. Uz ta zkratka znamena “ochranu detí”. Rok je dost dlouha doba, nevzdej to!

levandule_k
31. črc 2023

@elikk Já nikdy na OSPODu nic neřešila, ale OSPOD je tady od toho, aby hájil tvoje zájmy jako nezletilé.

Tady je rozhovor s paní ze sociáláky https://www.heroine.cz/rodina-a-vychova/7077-os...

Psala bych si deník, třeba 31. 7. otčím mi řekl, tohle a tohle. Ten deník bych si nechala u přítele.

Probrala bych s otcem, jestli bych u něj mohla bydlet i přes týden, jestli by souhlasil. A na sociálce bych se zeptala, zda je možné bydle u otce za takových a takových podmínek. Ukázala jim deníkový záznam.

Osobně si myslím, že by otčímovi na chvíli sklaplo, kdyby se jeho chování řešilo na OSPODu.

Lenka Lanczová napsala knížku Schody do nebe, hlavní hrdinka má otčíma, který je dost dotěrný, nevlastní sestru, která je dokonalá a to je hlavní hrdince otčímem předhazováno, plus zažívá holka šikanu od spolužáků. Teprve o prázdninách, které stráví s nevlastní sestrou na chalupě, najde nejen velkou lásku, jež by vůbec nemusela být pouze prázdninová, ale i sama sebe. Najde schody, které vedou ke skutečnému životu... Sice ta knížka tvoje problémy nevyřeší, ale třeba tě inspiruje.

elikk
autor
31. črc 2023

@alice180 a @marge_s děkuji mockrát že se snažíte pomoc. Moc si toho vážím. Zkusím to nějak řešit. Uvidím jak to teď bude probíhat doma. Zkusím být co nejvíc u táty a zkusit se k němu odstěhovat. A když mi to nevyjde a půjde nevlastniho otce toto chování dál začnu to řešit s linkou pomocí nebo se socialkou

elikk
autor
31. črc 2023

@levandule_k děkuji mockrát. Nějaký deník si píšu ale je dost chaoticky tak to asi přepisu a mám v plánu to napsat tak co se dělo rok od roka od mého narození. Jak jsem to cítila,.... a až to dopíšu tak třeba to dát mámě protože s ní je to takový že stojí za nevlastním otcem, snaží se mi pomoc ale neví jak, dává mi vše za vinu co se děje doma,.... a prostě nedokáže mě pochopit. A tak na to budu mít víc času. Právě kvůli nevlastním otcovi jsem začala na daný situace reagovat jinak. Dřív když mě někdo urazel, měl na mě kecy, řval po mě,....jsem nad tím mavla rukou, ať si každý o mě myslí co chce, lidi co mě znají ví jaká jsem a kde je pravda protože se o mě zajímají. Ale od té doby....tak jak jen na mě někdo zvýší hlas, začne na mě nalehat,....tak mám strašný stres a strach a nedokážu to vůbec ovládat, začnu brečet ikdyz to chci zastavit, celé tělo se mi rozklepe,.... S tátou se to snažím vyřešit abych doma nemusela být nebo či nejmíň. Hodně jsem nad tím přemýšlela že s nějakými organizacemi začnu to řešit a možná jim doma dojde že nejsem jen věc která nemá pocity,.... že jim snad dojde že už to je moc a že to nedávám ikdyz jim to melu pořád do kola. Jen se bojím že si doma s tím rozpoutam ještě větší zlo. A ta knížka jen z toho co jste napsala mě docela dost láká zkusím se po ní porozhlédnout.

levandule_k
1. srp 2023

@elikk Ten deník pro sociálku si piš jako záznam, jak se k tobě otčím chová. Ideálně každý den. Stačí 1-2 věty. Pokud bude něco výživnějšího rozepsat.

Ta knížka je normální dívčí román, já jsem jich od té autorky, když mi bylo náct přečetla mraky a pak na relax z nostalgie, i když mi bylo víc. (Nevyřeší to tvoje problémy, ale na relax je to fajn.)

elikk
autor
1. srp 2023

@levandule_k děkuji mockrát

Strana
z2