Stěhování do Belgie kvůli partnerově práci: Správný krok?
Ahoj, asi se potřebuju svěřit a poradit se s ostatními maminkami, které třeba mají podobnou zkušenost. Omlouvám se za anonym, ale je to přeci jen dost osobní příběh.
Manžel je cizinec (Belgičan), 5 let spolu žijeme v Česku a máme ročního syna.
Nyní se rozhodujeme, zda zůstaneme žít zde, nebo se kvůli jeho práci přestěhujeme do zahraničí/jeho domoviny. Věděla jsem, že k této situaci může dojít, ale nečekala jsem, jak moc mě to zasáhne. Situace se má tak, že v Česku mu skončila pracovní smlouva a doposud se mu nepodařilo najít zde adekvátní práci, která by naplňovala jeho vize a ambice. V Belgii má samozřejmě mnohem víc možností a taky nabídku práce, která nás finančně zabezpečí. Já ale myslím také na sebe.
Najednou cítím, že tam budu začínat od nuly. Neumím jazyk, mé pracovní zkušenosti asi jen tak jednoduše neuplatním, po většinu dne budu sama s dítětem (protože ač tam máme spoustu kamarádů, mateřská tam neexistuje a ženy jdou do práce za 3 měsíce po porodu).
Děsím se toho, že to dospěje do stádia, kdy se tam budu trápit natolik, že budu manžela vinit z toho, že mi "zničil kariéru, život". Zároveň ho nechci brzdit ani já v jeho kariérním rozvoji, přeci jen vydělá víc a moje mateřská nás aktuálně neuživí.
Samozřejmě život v Belgii má také bezpochyby své výhody. Nešli bychom zcela do neznáma. Máme tam kolem sebe spoustu přátel a manželovu velkou podporující rodinu. Ale je to ten správný krok? Máte někdo podobnou zkušenost?
Holandstina je hodne podobna anglictine. To pujde🙂 Ale teda neumim ani slovo. Bruggy jsou kousek od more. Tam to je nadherny 🙂 A Brusel kousicek. Zkuste to. My se stehujem porad nekam. Detem to nevadi, zvlast dokud jsou maly. Drzim palce, at se dobre rozhodnete. Zmenit se to da kdykoliv.
Ja bydlím už skoro 5 let v Holandsku ale byla jsem na Erasmu i v Antwerpach, takže vím jak to tam funguje. Klidně nápis zprávu.
Stěhovala jsem se už teda na zkoušku dá se říct za svobodna a manžel je taky cizinec ale z jiné země. On byl ochotný se nastěhovat do ČR, ale já jsem mu to upřímně nechtěla udělat. Češi jsou mnohem víc nepřátelsti vůči cizincům, jazyk je jeden z nejtěžších se naučit a bez češtiny si moc neskrtnes. Plus ty platy jsou úplně někde jinde. Takže jsem se rozhodli zůstat v Holandsku kde jsme částečně oba cizinci. Což není vůbec sranda když se oba ucime jazyk a neznáme jak to tady všechno funguje, bez rodiny.
Najít práci po studiu a v covidu nebyla žádná sranda, nakonec jsem našla, pretrpela tam skoro 3 roky. Teď jsem se už solidně naučila jazyk a našla si novou práci, bohužel jsem hned otěhotněla a čeká me prave ta mateřská jen 3-4 měsíce 😅
Belgie je sice trochu náročnější než Holandsko - neumí tam zas tak dobre anglicky, ale je to rozhodne mnohem jednodušší než Francie nebo Německo. Takže práci si tam najdeš i v angličtině, nebude to tak snadný, ale nakonec to půjde. Ale bude to určitě těžší pokud budeš třeba 4 roky na mateřské. Rozhodne bych využila situace a našla si částečně i jesle a věnovala se při mateřské studovani jazyka atd. Kamarády najdeš snadno. Parku pro decka je tu spoustu, ne všichni rodiče jsou jen v práci, častý je, ze pracuji třeba min a aspoň 1x v tydnu je jeden nebo druhy rodič s dítětem doma. Nebo pracuji jen pul den a tak, takže možnosti je mnohem víc než v ČR. Otázka taky jak jsi na tom s jeho rodinou a co tam mate za kamarády.
My rodinu nemáme a teď to bude asi teprve sranda s dítětem, takže pokud mate solidní vztah, je to rozhodne benefit.
Belgie není o moc jiná než Česko, kultura na kterou se dobre zvyká. Otevřená cizincům, je jich tam spousta. Plus je to relativně kousek, takže bych se tolik nebala. Zkus najít nějaký skupiny na fb atd a najít si tam maminky už před příjezdem. Doporucuju spis něco jako Expat mamas In… protože není dobrý zůstávat jen ve své české bubline a najdeš jich rozhodne víc. Já nemám českou kamarádku tady ani jednu a nelituji toho. S téma v ČR si volame každých par tydnu, plus když tam jedu tak se vždycky vidíme.

@lvl16 tak co se tyče zdravotnictví, mám zatím velmi dobrou zkušenost. Tím, ze do Belgie jezdíme poměrně často, již několikrát jsem musela navštívit lekare (nedávno i se synem) a vždy byli všichni velmi ochotni, i přesto ze jsme cizinci. Asi záleží, kde přesne bydlí.