Střídavá péče u dítěte předškolního věku

hanule54
27. bře 2019

zdravim maminky, prosim o radu nez se vyptam na uradu a tak.Zatim ziji s otcem svého dítěte,ale spolu jako rodice nezijeme, jen vedle sebe, nas prcek pujde brzy do skolky a ja do práce.cili se chystáme odstěhovat, s tim otec souhlasi,uz bychom se odstehovali dřív,ale okolnosti tomu nedali a navíc preci jen byly svetlejsi chvlile kdy jsme si i takovy život uzivali, nicmene ted je bod zlomu, kdy otec chce stridavou peci, jenze on sam toho není schopny, protože je vytizeny praci, chtěl by tedy vozit prcka k jeho rodicum do jiného města vzdáleného přes hodinu jizdy, me se to nelibi, podle me když někdo chce stridavou peci musí to sam zvladnout,nebo se mylim?Hlavne maly by tu mel skolku, ve které by nebyl po dobu kdy by byl u prarodicu,chvili by byl u taty a tak?To mi nedava smysl.Ono by to slo mozna po dobu skolky,ale co az nastoupi na ZS? nebo jak to mam resit?povolit stridavku a az bude chodit do skoly pak do me pece?
dekuji tem, které jsou zbehle:¨)

ah1234
27. bře 2019

Ak sa otec nezvlada sam postarat o svoje dieta, tak by som rozhodne nesuhlasila so striedavou starostlivostou. Vypomoc starych rodicov je v poriadku, ale nieze tam prcka pacne na tyzden a tym mu znepozni aj chodit do skolky.

hanule54
autor
27. bře 2019

tak ono to třeba nebude na cely tyden,ale občas je pracovne pryc a tak..takze by tam byl třeba dva-tri dny, nekdy ma něco v tydnu,ze jde vecer pryc,to by znamenalo, ze by ho tam taky odvezlpak by byl doma a pak zase další den v tydnu by něco mel,tak malej by opet frcel.Nehlede, na to, ze se me nelibi ta vzdalenost, není to ani v ramci našeho města.
A jak pak ze skolou,ze?to uz nejde aby ho vozil k babicce,prece.
podle me je to hloupost.

ah1234
27. bře 2019

@hanule54 Podla mna mu to ziadny sud neodklepne, takze je to len na tebe a ked ty nesuhlasis, tak nie je o com. Ja by som nesuhlasila.

luc14
27. bře 2019

Z Wikipedie: Střídavá péče může mít mnoho časových forem. U menších dětí je možno zavést střídání v kratších časových intervalech, po 2 nebo 3 dnech. Podle Daniely Kovářové zahrnují moudřejší rodiče do „svého” týdne alespoň jedno odpoledne, kde se zejména menší dítě, setká s druhým rodičem.

luc14
27. bře 2019

Takže by ho nemusel mít celý týden a pak by nemusel vozit k rodičům - vzal by si ho jen tehdy, kdy se mu může věnovat.

ah1234
27. bře 2019

@luc14 no to ano, striedavu starostlivost sme mali aj my ako decka, ked sme s otcom travili 1 den v tyzdni a kazdy druhy tyzden piatok-pondelok. Ale ja som pochopila, ze partner zakladatelky diskusie chce tyzden a tyzden

luc14
27. bře 2019

Soudní praxe nevyžaduje, aby časový úsek, ve kterém je dítě v péči toho kterého z rodičů, byl při rozhodnutí o střídavé péči shodný, může být stanovena i tzv. asymetrická střídavá péče.
Zdroj: https://www.sancedetem.cz/srv/www/content/pub/c...

hanule54
autor
27. bře 2019

@luc14 ano, takto jsem to myslela.

hanule54
autor
27. bře 2019

samozrejme, ze jsem clanky na internetu cetla,nez jsem se ptala zde,myslela jsem spis rady nektere zkusene primo z praxe, kdy otec se nemohl věnovat diteti o tom svém tydnu,tak jak pak to probiha, zda oí presto, ze odveze dite daleko od jeho bydliste je mozne ci nikoliv.

ah1234
27. bře 2019

@hanule54 ja viem len, ze moja teta ma striedavu starostlivost 50/50 a nebol problem, ze sa stara nova partnerka otca alebo opatrovatelka, ak je otec prec... co je niekedy aj 3 zo 7 dni v tyzdni. Ale skutocne neviem, ci by sud povolil, aby dieta vozil k starym rodicom, ked je to tak daleko. Osobne by som bola proti, to je ale uz aj na tebe a zvazeni, ake mas dieta, ja by som sa bala ze to pre neho bude stresujuce a aj by som fakt nechcela, aby ho bral zo skolky.

hanule54
autor
27. bře 2019

samozrejme nova pritelka ok,ale jinak ne...nelibi se mi to pochopitelne..a nejde o skolku,ze byv ni nebyl..ale celkove ze bude pendlovat mezi mnou,jim a rodicema,pokazde jina doba a tak..
@ah1234

kaja2016
5. dub 2019

@hanule54 Otec opravdu muze mit stridavku a davat hlidat dite prarodicum. Mohla bys argumentovat max tim, ze na ne dite neni zvykle. Pokud je to pravda. Ja byt tebou zustanu s nim jeste ve spolecne domacnosti. Jinak formu pece nepovolujes ty, je to bud dohodou a nebo jdete k soudu a rozhodne soudce. Tam hrozi varianta, co nabizi tvuj muz.

somalicats
10. dub 2019

@hanule54 S mým expartnerem jsme se domluvili na střídání tak, že po a út mám děti já, ve st ráno je ještě vedu do školky já, odpoledne už je vyzvedává on, má je až do pátku a v pátek ráno mi je buď předá, nebo je má až do neděle. Vzhledem k tomu, že oba máme svoje aktivity, tak se pružně domlouváme. Takže ani jeden z nás nemusí děti nikam "odkládat".