icon

Tchyně fackuje dceru

terry1512
26. lis 2016

Holky nějak nevím jak na to reagovat. Dcera 3 roky dneska na popud tatínka šla a babičce řekla ,,hovno hoří" že se to naučila už to Ř a babička reagovala tak že ji vrazila facku. Jako chápu že se jí to nelíbí,ale my zásadně přes tvář nefackujeme. Max. dostane na zadek a to už je opravdu krajní řešení. Netuším kolikrát už ji takhle dala facku. Říkám si že asi teda poprvé to nebylo když to udělala úplně bez mrknutí oka.Dcera samozřejmě přiběhla s brekem za mnou.
A co teď? Jak to s tchýni řešit? Já si to prostě nepřeju aby ji vychovávala a už vůbec si nepřeju aby ji fackovala.

Strana
z9
la_amanita
29. lis 2016

@japona
Ano, a tohle starání se o rodiče násilně vynucené autoritou pak denně čteme v diskuzích tady, kdy si ženy stěžují, že muži tráví veškerý čas u rodičů, jejich názory neberou v potaz a rodinné problémy neřeší, protože mamince a tatínkovi se neodmlouvá.

tinaprofi
29. lis 2016

la amanita ty ve všem vidíš extrém a násilí :D

somalicats
29. lis 2016

@tinaprofi @japona
Výchova bez hranic a omezení je špatně, ale to neznamená, že rodiče, kteří své dítě nikdy neuhodili, vychovávají bez hranic a omezení 😉. Svět není černobílý.
Schválně jsem počítala, moje nejstarší dostala za svých 13 let ode mne 3x na zadek. A zpětně vzato si myslím, že jsem v té situaci mohla jednat jinak. Nicméně ona, ač je prakticky "netrestaná" bitím/fackami, se chová slušně (neberu pubertální výlevy), když jsme se přestěhovali do Prahy do paneláčku, tak byla z našeho vchodu jediná, která slušně pozdravila sousedy, když se s nimi na chodbě potkala... Rodina nad námi - dva kluci, rozhodně čas od času výprask dostávali (v tom paneláku je přece jen něco slyšet), když ta děcka potkala na chodbě mě nebo jiného dospělého, ani hubou nekvákla. Můj bývalý spolužák z gymplu - doma řezaný jak žito, chytl se party, fetoval, školu nedodělal, na mámu v sedmnácti vytáhl nůž... Tohle fakt není o těch fackách, ale o výchově. Když necháte růst dítě jak dříví v lese, nebo když ho budete řezat, ale výchova jako taková bude chybět, pak se dočkáte takových dětí, o jakých obě píšete.

slimacikmia
29. lis 2016

Viete čo, ženy? Nechajme to tak. Obviňujeme sa tu z extrémov a tým autorke príspevku asi nepomôže. Áno, každý má svoje presvedčenie, niekto uznáva výchovu bez násilia s obrovskou kopou trpezlivosti, niekto zase "raz upozorniť, nefunguje, udrieť", niekto neprejavuje o deti záujem vôbec, niekto až príliš veľký, niekto zástava "každá rana mimo je zbytočná" (alebo ako to bolo)... Proste sa nezhodneme. Snáď všetky naše deti budú vychované, slušné, spokojné a šťastné. O to nám ide predsa. Zakaždým, keď mám reagovať na nejakú situáciu s dieťaťom, spomeniem si, ako som uvažovala ako dieťa v tej istej alebo podobnej situácii a podľa toho sa riadim. Lebo dospelý veľmi rýchlo zabudne, že bol dieťa a že riešil rovnaké "problémy". Veľa zdaru vo výchove vám všetkým 👍

japona
29. lis 2016

@somalicats Výchova bez hranic a omezení je špatně, ale to neznamená, že rodiče, kteří své dítě nikdy neuhodili, vychovávají bez hranic a omezení.

Souhlasim, ale velmi často se setkávám s "respektující" vychovou, ktera spočívá napr. v tom, že dítě dělá bugr v restauraci a rodiče (hlavně matky) to neřeší, protože "ony respektují osobnost dítěte, jeho individualitu a kreativitu" ( to když broučka napadne, že jim vymaluje steny).. Pokud ve stejne situaci houknete na svoje dítě, že takhle se chovat nebude nebo jdete domu, ona "respektující" matka to pomalu povazuje za omezovani dětských práv🙂
Rodičů, kteří (jako vy) vychovávají rozumne a nastavují hranice, je jako šafránu. Většinou se setkávám s "roste to jako dříví v lese, ale je to dobře, protože tím dítě vyjadřuje svou osobnost".. zdravit? Pcha. Ať si miláček sám rozhodne. Přece se nebude podřizovat autoritám! Už jsem viděla matku, ktera přišla diskutovat s trenérem do sportovního klubu, zda je nutne, aby miláček stál na lajně pri rozcvicce jako ostatni, a proc nemůže stát jinde.. Nekecám🙂

tinaprofi
29. lis 2016

@somalicats tak to jsi ještě větší tyran než já 🙂)))) 3x to už je dost 🙂))))))

japona
29. lis 2016

Já si myslím, že @somalicats i @tinaprofi budou ve výsledku vychovávat dost podobne, tj. vysvětlovat, stanovovat hranice (a trvat na nich) a v extrémním případě dojde i na fyzický trest. Akorát jedna tomu řekne, že "by ruku nevztahla" a druha "škoda rány, ktera padne vedle", protože apriori nevylučuje násilí ze svého výchovného repertoáru, jako některé přispěvatelky tady🙂

tinaprofi
29. lis 2016

@japona ano, je to tak 🙂))) díky za pochopení mého úmyslu

la_amanita
29. lis 2016

Stejně jako násilí a priori vylučuju ze všech svých mezilidských interakcí, vylučuju ho i z výchovy.

kackakastanka
29. lis 2016

a ja dodam, ze nejde jen o to, aby byly deti v dospelosti vychovane, ale take stastne, sebevedome, zodpovedne, empaticke, schopne slusne vyjednavat, prosadit se, vyslechnout druhy nazor, upravit svuj, dat druhemu podporu, vyjit vstric...

japona
29. lis 2016

@la_amanita Nelze srovnávat vztah dospělý-dospělý a dospělý-dítě. Dítě je, ať se vám to libi nebo ne, není na stejne úrovni jako rodič.

monikagurthova
29. lis 2016

Koukám jak se diskuze zvrhla. Musim říct, ze s @tinaprofi souhlasím například v případě histeraku. Ja mela prý jeden ve 4 lezech pred hrackatstvim a ne pomáhalo nic az jedna po prdeli. Pak mam příklad osobní. Jela jsem v metru na velky ultrazvuk a tam asi 5 letá holčička s maminkou. Holčička si sedla naproti me a začala me pěkne kopat maminka si toho všimla a říká ji nedělej to to se nedělá paní to boli nic holčička jela dal to se opakovalo asi 3x az ji maminka říká nedělej to nebo budes stát nic tak ji maminka vzala postavila a sedla si místo ni no to jste měli videt holčička si lehla na zem a začala vriskat kopat nohama rukama a konec a maminka? Domlouvala domlouvala domlouvala a nic az nakonec to vyřešila tak ze když souprava zastavila tak dítě vytáhla na nástupiště kde si slečna opět lehla a maminka stále domlouvala. To je třeba příklad kdy by jedna na prdel byla zapotřebí a myslím ze lide v metru by neřekli ani popel. Pak musim souhlasit i s ostatními v tom, ze bit dítě za kazdou volovinu neni to nejlepší. U nas doma platilo 3x a dost. Vysvětlovalo se a pokud i na počtvrté se neposlechlo dostala jsem na prdel jak jsem psala nikdy ne po obličeji to je surové. V pubertě jsem byla taky pěkný fracek a divím se mame ze to ustala a věřte mi když mi domlouvala jen jsem stala jedním uchem dovnitř a druhým ven ale když jsem jednu chytla na zadek hned jsem věděla. Jsou situace a situace stejne jako ve výchově je potřeba tyhle situace vyhodnotit. Ano jsem rodič a mam zodpovědnost za dítě a ano muzu byt s dítětem i kamarád to se nevylučuje ale vždy musí existovat určitá hranice mezi kamaradstvim a rodicovstvim. Pokud jsou některé maminky tak požehnané a mají bezproblémové deti kterým stačí domluvit buďte rady existuji i deti které proste neposlpuchaji a můžete se snažit jak chcete. Jak jaem psala uz jednou nejsem zastáncem tělesných trestu a rada bych s Eli vedla výchovu domluvou ale pokud nastane situace kdy neposlechne ani po X-te a bylo by to životu nebezpečné, nebo by ublizovala me či jiným dětem popr. zvířatům pak po prdeli dostane. A ja výchovu cukru a bice chápu jednoduše ano budeme parťáci budu se ti věnovat s láskou a vše vysvětlovat a nastavim ti s láskou hranice ale pokud vysvětlování selže no tak prijde poprdeli.

lenka5731
29. lis 2016

@japona ja jsem zas nedávno slyšela argumenty maminky, jejíž 5-6 lety chlapeček lezl po skluzavce nahoru, zatímco cca 1,5 roční dite jelo dolů. .. srazili se hlavami. Chlapeček v jeho věku vůbec netušil, že po skluzavce nahoru se neleze a nebo přinejmenším ne tehdy, když je tam ve frontě na skluzavku 5 děti a dolu jezdí jedno za druhym :(

monikagurthova
29. lis 2016

Omluva za preklepy píšu z mobilu

la_amanita
29. lis 2016

@japona
Dítě je člověk, týkají se ho stejná práva jako dospělých, a vzhledem k tomu, že jde o nedospělého jedince, je jeho právní ochrana i větší. Ovšem nevidím tady jediný důvod, proč by mělo být u dětí násilí omluvitelné nebo ještě hůř, odůvodněné.

japona
29. lis 2016

@la_amanita Nemluvím o právní ochraně ani nasili, mluvím o tom, že ve vztahu rodič -dítě je dítě podřízeno. Těžko bude určovat chod rodiny petilete dítě.

la_amanita
29. lis 2016

@japona
Dítě má být rovnocenným členem rodiny, jako všichni ostatní.

marion2017
29. lis 2016

@ tinaprofi: Tino, uvědom si, že ty nemáš patent na vše. Já jsem psala, že zaručený recept na výchovu není a každý dělá dle svého svědomí. A ty jsi svrchovaná, když víš vše nejlépe? Já nepopírám, že autoritou by měl rodič být, ale je rozdíl, co je pro koho autorita. Pro tebe je to automaticky daná síla a moc, kterou můžeš uplatňovat na bezbranném dítěti. A to například tím, že tvůj názor, že ostříhaná hlava je ošklivá, proto ho musíš uplatnit na dítěti tím, že pokud tak udělá, dáš mu facku a tím si sama sobě ulevíš. A opět, tím, že jsi vychovatelka a máš starší dítě se okamžitě pasuješ do role toho zkušenějšího, viz má tchýně.. Aniž bys uznala, že já mohu mít daleko více zkušeností (což nevím). Ad cizina: psala jsem vše zkráceně a netvrdím, že každý občan cizí země se chová tak a tak. Ale jsou obecné a dodržované principy výchovy, které jsem viděla, že fungují. A ano, budou tam lidé, kteří páchají násilí, viz tahání za ucho: no, nelze usuzovat stran této situace vytržené z kontextu: možná má holčička v rodině teror a proto reaguje, jak reaguje. Možná je bití na denním pořádku.. apod.

tinaprofi
29. lis 2016

@la_amanita to jsou fanatické a velmi nebezpečné názory 🙂 zpochybňuješ výchovu milionů lidí, zpochybňuješ dokonce i to, že rodiče by měli své děti vychovávat, podle tebe by měli jen žít vedle sebe, mít stejná práva :D a dítě je samozřejmě člen rodiny, ale rozhodně né rovnocenný v tvém podání, že si může dělat co chce 🙂 Připomínáš spíše svými názory ortodoxní vegany, kteří se snaží přesvědčit masožravce o tom, jaké jsou to stvůry, protože jedí maso. A dál nedohlédneš. Na rovnocenné přátelství mezi dítětem a rodičem je správný čas, jako pro všechno.

marion2017
29. lis 2016

@la_amanita Amanito, to bylo pro Tinu, jakože se ptám, jestli myslí vážně to, že po facce se srovnala a byla lepší ..

monikagurthova
29. lis 2016

@la_amanita počkej tohle uz je docela extrém ne? Dítě samozrejme na právo rici svůj názor ale rodič je ten kdo ma za dítě odpovědnost a měl by rozhodnout zda to co dítě chce je vhodne či ne. Například 3 lete dítě bude těžko určovat co je pro nej vhodně či nikoliv ano muže se rozhodnout jestli si vezme tohle či tohle tričko ale asi ho nene jak aby si v zimě vzalo ven plavky ne? Je to extrémní příklad ale je to pro znázornění situace

tinaprofi
29. lis 2016

@marion2017 ne, tyhle nadpřirozené schopnosti mi přisuzuješ jen ty sama 🙂 mluvím jen za sebe a jen svůj názor, necpu ti nic 🙂 je mi jedno, jak vychováváš své děti, určitě to děláš ve svém nejlepším vědomí. Neřekla jsem, že vím vše nejlépe, říkám jen to, co vím já z vlastní zkušenosti, protože už nějakou mám 🙂 Jenže vy jste afektované už při pomyšlení, že se děcko srovná pohlavkem a vidíte obrovské násilí, s takovými lidmi nelze normálně diskutovat 🙂 sorry

japona
29. lis 2016

@la_amanita To je nesmysl. Dítě je na rodiči materiálne zavisle a naopak rodič má za dítě zodpovědnost, tj. rozhoduje za dítě, proto dítě nemůže byt rovnocenne.
Rovnocenne může být pouze ve smyslu, že se naplňují jeho potřeby v rámci rodiny stejne jako ostatním členům (když to přeženu tak dostane stejne jídlo jako ostatní a ne suchý chleba), ale ve smyslu podřízenosti rovnocenne není (a ani nemůže byt) ani náhodou.

tinaprofi
29. lis 2016

@marion2017 jo a po facce jsem se fakt srovnala, došlo mi totiž, díky ní, že jsem to fakt přehnala a chovám se jako debil, protože jinak by to máma nikdy neudělala

caverina
29. lis 2016

Sousedka mela doma taky takovyho rovnocennyho clena rodiny....hodne dlouhou dobu tahle vychova fungovala,ale asi tak v 10 letech se neco zlomilo....kluk zacal hooodne neposlouchat...nepomahaly zadne domluvy,rozhovory, vubec nic....a tak jednou roducum dosla trpelivost a zakazali synackovi televizi a nejaky krouzek...a vysledek? za nejakou dobu u nich zazvonila socialka ze si syn na lince bezpeci ztezoval,ze ho doma bijou a fyzicky trestaji...nakonec se asi po mesici klucik priznal,ze si to ve vzteku vymyslel...

marion2017
29. lis 2016

@tinaprofi: je to vidět, jak jsi srovnaná. Jak nedokážeš přijmout cizí názor, jak jsi útočná, neústupná, jen to, co víš ty je nejlepší. Osobně si myslím, že takovýto člověk by v pedagogickém prostředí vůbec neměl působit a mysli si o tom co chceš.

la_amanita
29. lis 2016

@tinaprofi
Proč by si dítě nemělo dělat, co chce? Copak já jen proto, že jsem jeho matka a dospělá vím lépe, co by měl dělat? Těžko budeš s někým zničehonic kamarádka, když osmnáct let s ním jednáš z pozice síly. Výchova by snad měla směřovat k tomu, aby potomek byl svobodný a volný jedinec se vším, co to obnáší, ať je klidně můj opak. Já mu můžu a budu ukazovat cestu, o které si myslím, že je nejlepší, ale dítě si ji samo musí vyzkoušet a může se rozhodnout, že pro něj není. Bavím se samozřejmě v rámci legislativy, pokud by byl můj potomek sériový vrah, fyzickými tresty bych stejně nic nezměnila. Podle mě výchovou bez fyzických trestů a psychického týrání každý jen získá, nemůže nic ztratit.

marion2017
29. lis 2016

Zakladatelce jsem jen chtěla napsat, že by tohle neměla respektovat, nejen kvůli sobě, ale hlavně kvůli dceři. Takovéto věci mohou ovlivnit celý její další život a to opravdu za to nestojí. Ty (a manžel) jste jedinými advokáty svého dítěte a to by mělo vědět, že za ním stojíte. Má tchýně dceru vidí jednou za čas a neodpustí si ihned kibicování a neustálé napomínání. Řekla jsem jí, že řeší blbosti a ať ji nechá dýchat, ale je pravda, že to možná nepochopila. Kdyby se místo toho snažila s ní něco hezkého dělat nebo ji něčím potěšit, místo samých zákazů a příkazů..

la_amanita
29. lis 2016

@japona
Ano, přesně takto jsem to myslela, že mají být jeho potřeby plně uspokojeny. A to rozhodně pohlavky nezařídí. Rodič je sice za dítě právně zodpovědný, ovšem může být této zodpovědnosti zbaven a dítě je mu z péče odebráno. Výraz podřízenost bych ve vztahu rodič-dítě nepoužívala. Právě protože je dítě slabší a nedospělé, je na něm uplatňování násilí ostudnější než na někom, kdo by se mohl účinně bránit.

marion2017
29. lis 2016

@tinaprofi tohle stejné si myslím já o tobě, že nelze s tebou diskutovat, protože ty máš zažité, že vynucovat si poslušnost násilím je v pořádku. Já si to opravdu nedovedu představit, že by dítě udělalo něco podle svého a ne mého přesvědčení a já bych mu za to bouchla. Ad a) nedám mu možnost vyjádřit svůj názor, ad b) dám mu najevo, že si myslím, že jen já vím vše nejlépe (do budoucna dost špatné), ad c) ty si možná ulevíš, ale já bych přemýšlela nad tím, co mi to teda dalo, že jsem někoho slabšího prostě jen tak bouchla, ad d) tím, že dítě dostane facku, tak si tedy příště svůj názor nechá pro sebe a bude se podřizovat autoritě (později v partě, v práci, apod.) ad e) dítě se přestane svěřovat, uzavře se a začne vše dělat pod rukou. Tudíž rodiče jako ty si budou myslet, že je vše krásné a květinkové a ono to může být jinak. A prosím, neosočuj mne z nedostatku zkušeností, mám načteno, 6 let práce s cizími dětmi v cizině, 5 let v ČR, 5 let s vlastními dětmi a nejvíce z vlastní zkušenosti z dětství..

Strana
z9