Tchyně fackuje dceru
Holky nějak nevím jak na to reagovat. Dcera 3 roky dneska na popud tatínka šla a babičce řekla ,,hovno hoří" že se to naučila už to Ř a babička reagovala tak že ji vrazila facku. Jako chápu že se jí to nelíbí,ale my zásadně přes tvář nefackujeme. Max. dostane na zadek a to už je opravdu krajní řešení. Netuším kolikrát už ji takhle dala facku. Říkám si že asi teda poprvé to nebylo když to udělala úplně bez mrknutí oka.Dcera samozřejmě přiběhla s brekem za mnou.
A co teď? Jak to s tchýni řešit? Já si to prostě nepřeju aby ji vychovávala a už vůbec si nepřeju aby ji fackovala.
@marion2017 K tomu kopání a podobně: ona každá mince má dvě strany. Je normální, že malé dítě neposedí, to ani od vlastních, natož od cizích nečekám. Ale pokud jedu například na nějakou schůzku či jednání, nechci tam dojet okopaná a zašpiněná jen proto, že se nějaké dítko učí jezdit tramvají a učí se nastavování hranic. I já mám svoje práva, v tomhle případě právo zůstat čistá. Když jedu tramvají se svými dětmi, tak si je prostě posadím tak, aby neumazaly nikoho, i když se budou vrtět (a že se vrtět budou). Když s nimi jdu do restaurace (protože stolovat se učí nejen doma, ale i ve společnosti), tak je vezmu tam, kde se s dětmi počítá, kde mají dětský koutek, kde nemám problém si je usměrnit, aniž by jejich chování obtěžovalo ostatní. Ono to chce pochopení a toleranci ze všech stran, nejen vůči dětem.
To je přesně to, co by se tady v této diskuzi mělo rozlišovat. Dát výchovnej pohlavek nebo přes zadek, když se šprajcne nebo dělá věci naschvál a mlátit děcka bezdůvodně, jen proto, že ztratím nerva. Jak už tady holky psaly výše, každá z nás ten rozdíl chápe a samozřejmě se tady nemluví o násilí ani o pravidelném bytí, jako řešení všech neposlušností. Kluk dostal v 5 letech přes zadek za ten svůj výstup a taky nikdy neuhodil dítě ve školce nebo spolužáka na škole. Spojovat tohle s tím, že to kluk viděl doma a tak jde a zmlátí spolužáka je náhoda, né pravidlo. Zase záleží na dítěti, jeho temperamentu, apod. Já jsem taky nezmlátila svýho šéfa za to, že mi nedal dovolenou :D Nehledejte v tom extrémy, žádné tady nejsou, bavíme se o autoritě, výchovňáku atd. Znám holku, která řeže hlava nehlava svoje 10 letý holky, když dělaj domácí úkoly a nedělaj je pořádně. To je špatně. Né, že děcko usměrníš jednou za uherskej rok, když něco fakt přežene. Chápu, že jsme ovlivněné svým okolím, kde tyhle věci vidíme, ale dělejme v tom rozdíl. Něco jiného je, že se mi vrtí batole, které kope do sedačky a něco jiného je, že se 5 letej kluk rozhodne, že si něco vydupe vzdorem, chce si prosadit za každou cenu své, kam bychom to pak dopracovali? To samé s puberťáky, nejsme si rovni, až si budeme rovni, sednem si na pivko, pokecáme a společně se tomu zasmějem. Jako jsem to udělala už mockrát např se svojí mámou, co jsme se nasmály, když mi vyprávěla co jsem všechno dělala za kraviny, já si všechno taky nepamatuju 🙂 Ale protože mě vychovávala normálně, důsledně, tak jak by rodič měl, tak jak bychom to měly dělat všechny. To je ten největší rozdíl.
@megynka13 neznám fyzické tresty stejně jako je totiž nepoužívali moje rodiče,tak je nepoužívali ani jejich rodiče.Světě div se vyrostli z nás 3 sourozenců docela normální lidi a dokonce si umíme prosadit svůj názor a obhajovat postoje a to i vůči lidem co si myslí že se má držet huba a krok.Můj manžel je produktem výchovy s fyzickými tresty a dodnes v jeho skoro 30 letech se bojí cokoliv rodičům odporovat i když nejsou v právu a chovají se sobecky.A když už argumentuješ minulostí tak se podívej na generaci co vyrostla na fackách.Kolik je mezi nimi nenávisti a netolerance.Hlavně že si sami říkají "slušní lidé".
@mrs_v uz tolikrat tu ale bylo receno ze nikdo z nas neni zastancem fyzickych trestu...ja si pod tim predstavuju to ze mi dite prinese spatnou znamku,poznamku nebo se nezachova zrovna tak jak ja si v dane chvili predstavuji a tak mu proste flaknu....ale dat treba petiletemu pres zadek protoze jsem mu uz nekolikrat rekla ze se to ci ono nedela a ono to presto udela mi jako fyzicky trest neprijde...tim pres zadek myslim to ze jednou nebo maximalne dvakrat placnu...ne ze mu tam udelam jelita
Teď jsem si vzpomněla, před 2 lety jsem byla se synem /to měl 10 let/ na farmě u kamarádky na Táborsku, má ji hned u lesů a polí, byly jsme tam 3 baby, ty měly sebou taky svoje dcery. Synáček se mi s jednou zdekoval a my je 2 hodiny nemohly najít. Schovali se s Vendulou někam za kůlnu a měli děsnou prdel z toho, že nás tam slyšeli je volat a viděli lítat jak splašené. My už je viděly s Jitkou unesené pedofilem, katastrofální scénáře o pátračce v lescích, v tom lepším případě 🙂 Po dvou hodinách, když už jsme byli vystrestlé jako blázen si v klídečku vylezli zpoza kůlny a můj syn prohlásil, co jeeee...no jasně, že jsem mu nedala pár facek, i když jsem měla sto chutí za to, jak mě vyděsil k smrti. On si užil svoje dobrodružství, já jsem prodělala svůj infarkt a větší drama se z toho nedělalo. Důkaz toho, že si ze mě synátor umí blbě vystřelit, ví že ho neseřežu jak žito, důkaz toho, že děcka prostě dělaj blbiny a nedostávaj pokaždé facáka, i když teda tohle sranda fakt ze začátku nebyla, Matky mi potvrdí, jak hnusnej je to pocit, když ve vás hrkne, kdyby se děcku mohlo cokoliv stát. Pokud byl mrs-v manžel bitej za každou kravinu, chápu že je vůči rodičům submisivní, ale měla bys mu taky pomoci jako manželka to už začít řešit, aby se choval jako sebevědomý chlap. Né to házet jen rodiče, ty si nevybral a minulost nezmění. 🙂
@mrs_v To neni primarne o fyzickych trestech, ale o autoritarstvi. Pokud se jeden (nebo oba) z rodicu stavi do pozice generala vuci tomu diteti (a nemusi u toho nutne padat facky, i psychicky natlak dokaze udelat svoje), tak z nej nesebevedomeho jedince, ktery jim vse odkyve, udelaji i bez biti.
@somalicats ano, já s tebou souhlasím. Ale někdy se stane, přece. Já občas také někomu stoupnu na nohu, když prudce zastaví autobus. Omluvím se, ale co více dělat, myslíš, že narušuji tímto něčí svobodu?
@mrs a megynka13: Ano, když jedu tramvají nebo jsem v obchodě, tak musím říci, že je zde cca 80 % důchodců (a dospěláci také), kteří jsou vychovaní v minulé době (tedy spousta těch fackovaných), ale kteří o vychování nemají ani potuchu. Sami neustále nadávají na mladou a nevychovanou generaci, ale aby slušně řekli „s dovolením“ aniž by Vám pomalu nevyrazili zuby, aby nesahali na pečivo špinavýma rukama, aby vulgárně nenadávali prodavačkám či ostatním zákazníkům/ cestujícím, aby pro ně bylo samozřejmostí říci prosím/ děkuji, aby se zbavili odéru a neobtěžovali tím ostatní, aby nefackovali vnoučata, apod. o tom si můžu nechat jen zdát.
@ tinaprofi: úplně nějak mimo mísu..
u tebe je každej mimo marion 🙂))) tobě bude vadit víc věcí, než to, že někomu dá někdo přes zadek 🙂) to je ale zase jiná pohádka...
Vychovavam své deti s respektem a bez tělesných trestu, takže s tchyni bych v tomhle mela velký problém,pokud by chtěla me deti bit, potom by je prostě už neviděla. A ano, i 'jen' pres zadek. Výchova bez násilí není 'volna' výchova,moje deti maji hranice nastaveny jednoznačně a myslím,ze vzhledem k jejich poctu asi i 'přísněji' než lecktery jejich vrstevník, presto nemám s výchovou problémy a deti zvladam i bez bití a výhrůžek čerty,bubaky a podobne. Dvě z mých deti jsou už ve škole, nikdy neměly jediný kazensky (ani jiný) problem, dcera ve školce rovněž ne. Soudim tedy, ze i pro okolí jsou výstupy naší respektující výchovy bez potíží. Facka nebo bití je berlicka, vybití emocí, zkratka jak nemuset problém opravdu s dítětem řešit, zbit je jednodušší. Pro me nepřijatelné.
@slimacikmia me třeba staci od tinaprofi ta jedna z posledních vet, dite není kamarad, to mluvi za vse, me tedy hned pod tim vyskakuje, dite je jen dite a ja si s nim budu třeba ""mlatit o zed"" když budu chtit. Vim, ze to jsem snad dost nadnesla ale komentar si neodpustim 🙂
Nečetla jsem komentáře, jen úvodní příspěvek.
Ale tohle udělat někdo mému dítěti, už by ho víckrát neviděl. A je jedno, kdo by to byl. Tohle by manžel od svoji mami v životě netoleroval. Že si tohle vůbec dovolí hodně vypovídá, s takovým člověkem bychom vůbec nebyli v kontaktu..
@terezapetrova mě se líbí, jak si lidi vytáhnou bezmyšlenkovitě jen to, co se jim hodí 🙂))) chytají se vět a bez jakéhokoli zamyšlení uzavřou svoji myšlenku tím, že to mu stačí k vyhodnocení čehokoliv 🙂 To je takový nešvar...ono by se dneska mělo říkat podle některých matek všechno tak, aby to dobře znělo, dál ani krok 🙂)))
@tinaprofi ano mas pravdu vytrhavat se nemá. Ja to ale spis myslela tak, ze Ve vasem pripade mozna nebylo nutne psat tak dlouhy příspěvek /jeden z prvních/ když prakticky vse bylo jasne z téměř poslední vety. Skoda casu 🙂
@terezapetrova to asi jo 🙂)
@tinaprofi: nemá s tebou cenu diskutovat, jelikož ty nemůžeš tohle pochopit. Už tvůj projev je do jisté míry agresivní a nadřazený a z informací, které tu podavas ,zde shledávám o kousek dítěte. Již s tebou nechci komunikovat. Zakladatele preji pevné nervy a tchyni, u nás se nic nezlepsilo a ha odmítám ji dělat poskusneho a kyvaciho beránka. Dceru moc nevidí, její chyba: na druhou stranu je mi líto absence milující babičky kvůli dceři a domečky i kvůli nám....
Omlouvám se za překlepy, takhle mi překládá mobil: např. domečky=sobecky aj. 🙂
Teda - už nadpis zní hrozně. Určitě bych vysvětlila tchýni, že takto ne. Nenechala bych, aby druzí fackovali mé dítě, i kdyby to byla babička.
@terry1512 tak tady by tchýně tvrdě narazila,přehnala to holka .... Řekla bych ji narovinu před dcerou že takhle teda ne ,že moje dítě fackovat nebude ,a že to bylo naposledy co na ni takovým způsobem vztahla ruku a už vubec ne kvůli takové blbosti ke které ji mimochodem navedl její tatínek ! .(Ať si fackuje samu sebe (Moji tchánovci taky nebrali v potaz či něco chceme nebo nechceme ..takže jsme jim řekli natvrdo že oni už mají odchováno ,a naše děti , naše pravidla,naše výchova ...a přes to nejede vlak , to samo i mojim rodičům i když s těmi problém nikdy nebyl ... vědí ze nám nesmí podkopávat autoritu a výchovu .
Vůbec bych nečekala až budu sama s tchýní a před dcerou bych trvala na omluvě. Nicméně u mě by tohle neprošlo a tchýně by moje dítě po tomhle minimálně nějaký čas neviděla
Naši také občas klukům dali na zadek. Promluvila jsem si s nimi. Nesouhlasili ale respektuji a nedělají to, nezapomněli podotknout co z nich bude a jak mi prerostou přes hlavu 🤣 oni už mají výchovu svých děti za sebou a tohle jsou moje děti a moje výchova. U nás se křičí, domlouva, premlouva ale nemlatí.
My taky nedáváme facku přes obličej a ani nikdo z rodiny,ale my jsme na rovinu řekli,když ji budou hlídat a bude zlobit,že jim můžou dát na zadek,na zadek dáváme už když ani po několikáté neuposlechnou,takže bych jí to řekla na rovinu,že se vám tohle nelíbí a jestli by se nemohla více ovládat,tchán mě jedno překvapil,my učíme dceru,když si chce pohladit pejska,tak ať se zeptá panička,no tak se takhle zeptala,paní ji to dovolila a pohladila pejska,no a tchán ji seřval a dcera samozřejmě nevěděla co udělala špatně,jako snažili jsme se mu to vysvětlit,ale podle mě nás moc neposlouchal,takže se v klidu s ní popovidejte
1. To že někdo vyletí při větě hovno hoří a místo aby se zasmál , řekla že je to nevhodné ...tak dá někomu facku je hnus...
2. To že takhle dala facku 3 letému dítěti je hnus
3.to že to dítě nebylo ani její dítě ale vnouče je taky hnus.
Jako já bych se u tohodle neudržela...
To už bych měla zvýšený hlas a ten den bych jela okamžitě domu ...
A asi ji ještě večer volala ...

" A k případu, kdy dítě někoho uhodí na hřišti, tak tím, že mu vypálíte facku, ukážete mu, že násilí je OK. A proto třeba na hřišti zase někoho příště bude chtít uhodit. A vy mu opět jednu bouchnete..... má dcera např. nikdy nikoho nenapadala a dělá to její 4 letý kamarád, který "občas" dostane na zadek. No, asi to někde viděl.."
Nemyslím si, že by kdokoliv z nás vypálil diteti facku na hřišti pote, co dítě někoho uhodí. To beru už jako extrém🙂
Co se tyce chlapečka, jak víte, co je příčina a co následek? On bouchá protože dostal na zadek? Nebo dostal na zadek, aby věděl, jak fyzicke násilí boli?🙂
Náš synek kolem dvou let kousal, fakt hodně, jen tak, a my se doma nikdy nekousali, tak kde to viděl?🙂
Jinak holčičky bývají obecně klidnější, některé v porovnání s chlapecky vypadají jak pod sedativy (samozřejmě jsou i výjimky oběma směry🙂) - sedi a cesou poníka misto mlácení se mecem..