Tchýně má problém s inkontinencí a alkoholem. Neřeší ho

kettynka1234
23. črc 2014

Jsem už zoufalá ☹ Bydlíme v jednom domě s tchýní a tchánem. Tchýně má 56 roků a holduje alkoholu a do toho má problémy s inkontinencí ( někdy se i pučůrá)
Pije každý den a nemíní to řešit. Pije od rumu, vína v pet lahvi nebo velkého pet piva. Celý den nedělá nic ( nevaří, neuklízí, .....) jen leží a nebo chodí k nám.
Bohužel má i problémy s inkontinencí, během dne se třeba i několikrát převléká. Tento problém řešit nechce, nechce jít k lékaři a nechce používat ani vložky. Kdyby seděla doma na prdeli a nelezla k nám, tak mi to je jedno, ale bohužel chodí k nám ( několikrát denně), sedne si do křesla či na gauč a sedí a čumí. Chodí za dětmi, ale když za nimi přijde, nevšímá si jich a třeba jen sedí nebo je okřikuje ( což nechápu) Včera přišla, sedla na gauč a po jejím odchodu zůstala po ní stopa na gauči. Pak přišla za půl hodiny zas a byla převléklá. Její návštěvy sice nejsou dlouhé, ale stačí.
Tchán už neví co s ní. Po dobrém to nejde a po zlém také ne.
Povídáme si o tom, hledáme nějaké řešení, ale ona na to kašle. Nepřipouští si to a když, tak řekne, že se pochcává. Ale tím to končí.
Tchán říkal, že i sedačka v autě jde cítit ☹ Je z toho nešťastný.
Jak toto řešit. Nechci být na ni hnusná, ale už nás to štve a vadí nám to. Máme po ní strach si sednout do vlastního gauče ☹

zamilovanadonej
23. črc 2014

Pokud si svůj problém neuvědomí, nikdo s ní nic neudělá. Tchán se může maximálně nechat rozvést, a vy zamykat dveře..... ☹

tifanyt
23. črc 2014

Asi tak - je to dospělá ženská a pokud ona sama nebude chtít, tak páka není.
Co bych zkusila je jí třeba ukázat nějaké články na internetu, způsoby léčby, popř. jí i seznámit s někým, kdo měl podobný problém.
A nebo bych přímo zašla koupit vložky(pleny) a řekla bych: Podívejte se, maminko, pokud nechcete k lékaři, je to vaše volba, ale příště až půjdete k nám, tak si vezměte tyhle vložky-chodí a lezou nám tady děti a je to nepříjemné, když je tu potom něco cítit močí.
To samé bych jí řekla s cestováním autem. Není problém-odvezu tě, ale vezmeš si vložku.
Vím, že to pro ní bude trapné, ale na druhou stranu raději tohle, než vědět, že po mě někde zůstal počůraný flek, ne?
No zkrátka by jí tohle možná mohlo donutit k nějaké návštěvě lékaře.
Ale pokud ne, tak s ní asi opravdu nic nenaděláte a pak se buď zamknout, odstěhovat nebo to vydržet...

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@zamilovanadonej
@tifanyt Odstěhovat se bohužel nemůžeme, máme zde udělané zázemí a nastrkali jsme sem už plno peněz.
Co se týče návštěvy lékaře, jednoznačně řekla, že nikam nepůjde. Co se týče vložek, tak jediné, co mi řekla, ať ji dvě dám ( své menstruační) že kdyby někam jela, tak si je veme.
Minulý týden byla u své dcery na návštěvě a tam se ji pomočila úplně ( dělala že nic)
Když se nějak chytneme, tak k nám pár dní neleze. Nepřeji si, aby k nám lozila, když své problémy nechce řešit. Jejím neřešením trpí celá rodina ☹

tifanyt
23. črc 2014

A co třeba nějaký psycholog? Dříve než urolog...

tifanyt
23. črc 2014

Myslím tak nějak nenásilně. Jít s ní, poprosit jí, jestli by vám nedělala doprovod, že potřebujete vyřešit společné problémy a že půjdete společně....

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@tifanyt bohužel nikam nechce ☹ řekla, že nikam nepůjde a že ji to nevadí. Řekla mi, že kolikrát dobíhá na záchod tak tak ( ale u nás doma víme, že tak tak to není). Mluvila jsem s ní, že by šla na uktrazvuk a že by ji doktor vše vysvětlil. Ne, nikam nepůjde. Jre to s ní těžké ☹ samožřejmě nejsem jediná, kde se pokoušel o nějakou návštěvu specialisty. I její dcera se o to pokoušela a tchán s ní také chtěl jet. Jedinné, čeho dosáhli, že se naprdla a přiopila.

sheeni123
23. črc 2014

Je-li to mozne, zamykat. Jinak z vlastno zkusenosti-neudelas s tim vubec nic!! Jestli si ona problemy neuvedomuje, resp.nepripousti, tak je veskera pomoc k nicemu, bohuzel.

lucyanek
23. črc 2014

To je teda humus baba. Bych jí řekla, že pokud s tím něco neudělá (což si taky myslím že neudělá - někteří lidi takoví jsou, že mají problém, ale k doktorovi nejdou) tak mě tam, kde bydlíme nepoleze, natož aby šahala na děti!! A pokud když se pohádáte dá pár dní pokoj, tak bych se s ní preventivně hádala 😀

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@sheeni123 bohužel zamykat nemůžu ( chodí k nám přes den) A když zamknu, aby mi dvojčata neutekla, tak tam za těmi dveřmi stojí pěkně dlouho a čeká 🙂)
@lucyanek Každou její návštěvou trnu hrůzou. Mám malé děti a nerada bych to tu měla pomočené. Hnusí se nám to ☹ asi to tak dopadne, že ji něco řejneme. Jenže ji to říká i její dcera a tchán a jediné co jim řekla, že chce umřít doma. Hm, jenže si neuvědomuje, že nás tím ubtěžuje. U nich doma maji pomočené schody ( koberec na schodech, kuchyň,... a nechtěla bych vidět postel

marecekavendulka
23. črc 2014

bych se s takovou nesrala,ta by mi k dětem nesměla ani na metr.. což ji to říct natvrdo,že o její přítomnost nikdo nestojí?

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@marecekavendulka děti má ráda, oni ji také, říct ji, že k nim nesmí ani na metr - nemůžu 🙂 Ale pokud to půjde s ní s kopce ( nevím jestli to ještě půjde víc) tak ji poprosím, aby k nám nechodila, že se neumí ovládat a jestli s tím něco neudělá, že si nepřejeme aby k nám chodila. Řekla bych, že její chování a přístup k tomu je na hranici a stačí jeden problémek a bude zle ( že prostě přeteče kýbl a bude to)

marecekavendulka
23. črc 2014

@kettynka1234 jde i o to nejen aby vám s prominutím nepochcala kde co,ale i o to ji pomoct od alkoholu.. a věř mi,že nejvíc ji i sobe pomužete,když se na ni vykašlete.ukažte ji,že když se sebou něco neudělá,skončí sama.

smardik
23. črc 2014

kettynka1234 bohužel tohle nejde řešit, nebo spíš jde ale musí chtít ona, dokud nechce ona neuděláš nic, jedině fakt ji k vám nepouštět. Bohužel mám zkušenost s alkoholem-manžel je/ byl (3roky absitunuje) ale nepomohli moje prosby at přestane, vyhrůžky že ho opustím, ingorace nic. Muselo mu to dojít samotnému že má problém a je třeba to řešit-u nás byl tenhle moment když šel domů z práce, cestou zkolaboval (měl ten den moc práce a málo alkoholu) a skoro 24 hodin má okno, to mu došlo že jě něco zle, šel k psychiatrovi a alkoholu se nedotknul. ale musel chtít on sám, ty, její děti, manžel na tom nic nezmění ☹ smutné ale je totak

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@marecekavendulka dle mého by potřebovala léčbu šokem. Ale tchán je moc hodnej člověk ☹ Ona si myslí, že je vše ok. Že nemá problém s alkoholem ( ale doma ho všude schovává) POmočuje se, ale říká že na záchod chodí tak tak. Nepřipouští si to. K tomu se o sobe nestará a je to hrůza a děs. Hlavu si nemyje, protože se ji nechce, a tak dál. Za poslední rok schátrala úplně hrozně.

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@smardik jenže jejím nechtěním a nepřiznáním, že má nějaký problém trpíme všichni kolem. Pije každý den ( už ji stačí jen trochu) Nejvíce mě vadí, že začala být i hnusná na starší kluky. Pořád jen okřikuje i když nic nedělají. Štve mě to. Kůli tchánovi na ni nechci vylítnout, ale asi k tomu brzy dojde ☹ když už nic jiného, tak se urazí a nebude k nám chodit. Ale zase bude doma sedět a potaji ( i když to všici víme) popíjet - pak je následovně hnusná.

jamia
23. črc 2014

To není problém pro urologa, ale pro psychiatra! Kdyby měla klasické urologické potíže, tak se za inkontinenci stydí a snaží se ji řešit, ne že vám bude schválně chodit učůrávat gauč. Zkusila bych jako první instanci kontaktovat praktickou lékařku - pokud spolu bydlíte, zřejmě chodíte k té samé, což je výhoda, a poradit se s ní, co na babu. A že nechce? Prostě ji tam dostrkejte pod výhružkou, že ve stavu, v jakém se běžně objevuje, ji nebudete pouštět k dětem. A pokud všechno selže, opravdu si zamykejte a nenechte se obměkčit, i kdyby vám přede dveřmi stála hodiny. Holt trošku obveselíte sousedy, ostudu už u nich beztak asi máte 😉

achjonetusim
23. črc 2014

@kettynka1234 Nechapu - deti ma rada, pritom jen sedi na gauci a nebo je okrikuje (viz jeden z tyvch prvnich prispevku). No budiz. Ona ma problem ktery ignoruje a nehodla resit (ani nevim co je horsi jestli ze nemalo pije anebo ze je inkontinentni... ). To jestli si pomoci nabytek doma je jeji vec, ale kdyz je navsteve tak to jeji vec neni. Jeji sobecky chovani odnasi cela rodina - a bude hur, neresena inkontinence se sama od sebe nezlepsi ani nebude stagnovat. Pises ze ji je 56 let, to se hodla pomococvat do smrti?! Nabidla bych ji tri velmi jednoduchy reseni - budto bude nosit inkontinentni vlozky a resit problem s doktorem, nebo vam bude proplacet cistirnu popripade koupi vysavac s mokrym cistenim a vycisti skvrny vzdy psoleze sama, nebo k vam nebude vubec chodit - muze s deckama treba na zahradu nebo na hriste. Tri moznosti, at si vybere. A zadny vycitky rozhodne nemej!

koncita
23. črc 2014

@kettynka1234 bohužel, na prvním místě a hlavním viníkem je chlast 😒 dokud bude pít, nějaké pomočování jí bude putna...a vypadá to na hezky rozjetou závislost ☹ takže přeji pevné nervy, tady je každá rada drahá, dokud nebude nebezpečná sobě nebo okolí, tak pokud nebude chtít, tak se léčit nemusí a nikdo ji k tomu nemůže nutit.....bohužel

smardik
23. črc 2014

@kettynka1234 já vím chápu to, zažila jsem to a taky jsem trpěla, nebudu psát jak tady to nepatří ale měli jsme malé dítě a nebyl zrovna vzorný otec nebo jak to napsat, bohužel nejde dělat nic ☹ jen omezit styky s ní

wenduliks
23. črc 2014

Vsechno marny, s alkoholikem. A ze chce umrit doma?Nevim, kolik ji je, ale taky vas muze trapit svym smradem a zavislosti jeste 20let.. 😖 Resila bych to, po vlastnich zkusenostech, trochu radikalne. Ona vas tim omezuje a vy jste z toho nestastny… Jak uz nekdo psal, kazda rada draha.

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@jamia Lékaře máme stejného, ale nechodí k němu. Přestala chodit i na gynu a všude. Nevím, co se to s ní stalo. Milovala sluníčko, výlety, dovolené u moře,...... Teď jen sedí doma, je bez práce / v poslední práci jsme ji už také našli nalitou) o další práci zájem nemá. Doma ani neuklízí, nevysává, Nádobí sem tam umyje ( jinak ho umývá tchán), ani smradlavej koš nevynese, Minimálně vaři ( sama není nic), vypere prádlo ( pere dost často 🙂 a pověsit to musí už tchán. Jedním slovem bych řekla, že je spuchlá. Chodí pořád zababušená, nasratá, ven jde minimálně ( to sedne před balkonovky na lavičku a od tamtud buzeruje mé děti. Nestará se o sebe,......... Člověk by ji rád pomohl a bylo by po starostech. Ale takto je to hrozné.
Tak nějak bych také řekla, že by potřebovala psichouše, léčebnu a urologa.

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@wenduliks ona si vsugerovala, že má rakovinu. K lékaři ( žádnému) nechodí. NIkde nic nemá potvrzeného. Jen si to sama myslí. Je ji 56 let.
To že má nějaký problém si nepřizná. U ní je vše ok. Během posledního roku hrozně schátrala. Skoro vůbec nejí ( jídlo a hlavně maso milovala) nehýbe se, nic nedělá. Minule spadla venku u balkonovek a nemohla se zvednout ( byla napitá) a když ji pomáhali, ještě na ně vyjela a byla hnusná. Nejvíce mě také štve, že to vše vidí děti. Moje malá dvojčátka k ní přijdou, obejmou ji nohu, chtějí pusu, plácnout si rukou,...... Vše mě to štve, mrzí, vytáčí,.....

candat
23. črc 2014

@kettynka1234 Panečku a toto si necháte líbit????!!!!! Chytila bych ji pod krkem a buď půjdeš k doktorovi nebo tě necháme zavřít na psychinu. Mít malé děti, tak bych ji hnala svinským krokem.
Sorry, ale toto jsem musela napsat.

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@candat Kdyby bylo na mě, už je tam zavřená. Ale bohužel není a musime ji trpět. Její dcera je s toho špatná, Tchán to bere, jako nechte ji být. Jenže se nás to bohužel týká. Tím, že tu s ní žijeme.
Dneska jsem o tom zase měla rozhovor s její dcerou. Zatím ji seženeme vložky, ale nevím, jak ji přinutíme, aby je pořád nosila. Ona si nemyslí, že má problém. To je to nejhorší. Během dne se několikrát převléká. A když vidím její vyprané a pověšené prádlo 🙂
Kdyby seděla doma a nechodila k nám, je mi to jedno. Ale bohužel tomu tak není.

verushe20
23. črc 2014

@kettynka1234 Můj přítel má podobný problém, bydlí v domácnosti s matkou a otce. Matka je závislá na alkoholu. Momentálně má měsíc dovolenou a už je 8. den na šrot... celý den nic nedělá, jen sedí v křesle a spí, a každé cca 4 hodinky chodí dokrmovat hladinku pivem nebo vínem... Přítel ani jeho otec už neví co s ní mají dělat a mě už nebaví pořád se na to dívat a poslouchat ty kecy že neví co s ní mají dělat.. A navíc představa že miminko bych jí měla dát za pár týdnů do náručí se mi moc nelíbí 😒

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@verushe20 tak miminko bych ji take nedala. Ach jo. Co vse musime snaset. V sobotu odjizdime na dovcu, tak si vycistime hlavu. Po navratu to zkusim nejak vyresit. Ted ji koupime vlozky a kdyz je nebude nosit, dostane zakaz k nam lest. Pak ji dam lecbu sokem. Dostane na vyber.

candat
23. črc 2014

@kettynka1234 dcera si nemyslí, že má problém, protože s ní nebydlí!!! Má 56 let, sorry, ale opravdu může umírat 20 let, jak už tu někdo psal. Měla jsem doma babi, která měla rakovinu a umřela mi doma a postarala jsem se o ni i na poslední cestě. To samé měla i máma a taky jsem ji s babi pomohla na poslední cestě, ale ta vaše je ještě příliš mladá na to aby to tak brala. Já jsem ras a byla bych neoblomná. Už jen kvůli vnukům a hlavně sobě by se měla vzpamatovat. Promiň, ale je to alkoholička. A co se domluvit s doktorem aby přišel k vám? Vysvětlit mu situaci?

verushe20
23. črc 2014

@kettynka1234 ale co chceš s takovým člověkem dělat? Sama na léčení nepůjde..

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@candat jeji dcera ji neomliuva. Je na ni pes. Chce to resit a pomoct ji. Jenze tchyne nema zajem. A to ze je alkoholicka si trochu pripustila kolem Sivestra. Ale stejne pije dal a kdyz ji nekdo neco rekne, urazi se. Lekari zkusim zavolat, co me poradi, nevim. Ona k nemu nepujde. Alkohol si vsude schovava a mysli si, ze jsmr blbi. Jde to z ni citit a pozname to na chovani a pak pradle 🙂 nejhorsi take je, ze jde kolikrat uz citit. No a chodi k nam. Nepovidam si s ni, tak jen sedi a cumi na televizi. Kolikrat mi to hlava nebere. Ale co udela, kdyz ji dam ultimatum? Kdyz na ni vyjedu, at nechlasta, at si poridi vlozku at se nepochcava. At svuj stav resi. No vim. Posle me do riti.

kettynka1234
autor
23. črc 2014

@verushe20 neco se delat musi! Pri kazde jeji navsteve se hrozim louze v kresle.