Tchyně si na nás vzpomene, jen když něco potřebuje

montane
23. dub 2016

Dobrý den holky, chtěla jsem se zeptat jak byste se chovaly.Už je to dýl co jsem psala že tchýně preferuje jen vnoučata od dcery.To je jedna věc jsem s tím smířená a hlídání od ní nechci. Jsme s manželem samostatní nic od tchánovců nepotřebujeme.Jenže ted přišla situace kdy ona chce po mém manželovi (její syn)aby jí pomáhal s opravou domu.Dcerunku a její rodinu zřejmě nechce zatěžovat🙂Přitom švagrová k nim jezdí na rekreace, děti na prázdniny, víkendy atd....Ještě podotýkám že oni nám doma nikdy nijak nevypomáhali ani finančně ani prací. Švagrovou samozřejmě podporují neustále...jak byste situaci řešily?Ještě bych doplnila že jsou oba zdraví a tchýně ještě chodí do práce...Můj manžel je dost pracovně vytížený a volno s rodinou je dost vzácnost..

madulinka
23. dub 2016

Myslím, že rozhodnutí je na manželovi. Pokud je to tak, jak píšeš, myslím, že by se neměli tchánovci zlobit, když nepomůže. Ale zase chápu pohled od tchánovců, že tvůj manžel je jejich syn, tak jim pomůže s touhle prací (u nás to mají takhle stejně nastavené) spíš než jejich dcera a jejich zeť.
Každopádně, já bych byla taky proti, byla bych ráda, kdyby si děti užily taťky, když může být doma, a ne, že veškeré své volno bude trávit u rodičů, pokud k nim vůbec nejezdíte a nechcete jezdit..
Možná by to byla i zástěrka na hlídání vašich dětí? Když by tvůj manžel pomáhal jim, může vzít děti s sebou, a oni by je mohli vídat.. Pochopila jsem to tak, že ty s nima nevycházíš?

montane
autor
23. dub 2016

No já se k nim snažím chovat v rámci slušnosti jednou za čas návštěva.Ale není ani možnost moc se s nimi vídat protože Tchýně bud hlídá vnoučata od dcery(má jich 5) nebo je za dcerou odjetá, nebo nadělává aby za nimi mohla odjet...A dát jí tam další naše děti to už by neuhlídala.....

shine2015
23. dub 2016

@montane narovinu pokud mate malo casu jako rodina byt spolu a pokud ona nestrada a nepada jim barak na hlavu tak bych se nejak extra neangazovala....max jednou ta cas vypomoc ale hlavne nezavadet nic pravidelneho....a nic neslibovat.

pkolin
23. dub 2016

Ať už jsou v rodinách vztahy jakékoli, podle mě platí, že se rodičům má pomoci s tím, co sami (dle věku) nezvládnou, tzn. nakoupit, umít okna, jednou za čas velký úklid, složit uhlí apod. ale pokud chtějí opravit dům, pak ať si zjednají řemeslníka. V dnešní době, kdy každý pracuje téměř do večera a je obecně málo času na rodinu, prostě není možné, aby manžel pomáhal. Snad jen v případě malé opravy, která by byla např. na dva víkendy, to se asi vydržet dá, ale pokud se jedná o větší opravu, pak musí manžel rodičům říci, že ať se nezloží, ale že na to prostě nemá čas, že je do večera v práci a to málo volného času, co má, chce trávit s dětmi. Pokud jsou jen trochu normální, tak to pochopí... pokud ne, jejich škoda! Nám třeba naši při stavbě domu hodně pomáhali a prakticky každý víkend po 2 roky můj táta makal a mamka vařila pro řemeslníky. Byla jsem za to neskutečně ráda a jsem jim moc vděčná, ale pokud by táta řekl, že na to nemá čas, pak bych to pochopila. My si tedy s našima pomáháme navzájem, snažíme se jim to vracet jak to jde, ale vím, že to od mých rodičů byla velká pomoc a neberu to jako samozřejmost (tchánovci, ač máme skvělé vztahy, nebyly na stavbě ani jednou, kromě jendoho úklidu, a to jsou oba doma a např. tchýně ani jednou ani neuvařila nebo tak něco, někdo na to prostě nemá, chce mít svůj klid a já to respektuji)

nutricnihodnota
23. dub 2016

@montane
Ne, prostě ne! Ať už máte jakékoliv vztahy, soudě dle tvé poslední věty, NE. To není běžná pomoc starým rodičům, to je jen pokus ušetřit prachy, na úkor vaší rodiny.

montane
autor
23. dub 2016

No jsem na to zvědavá myslim že manželovi se taky nebude chtít kdovíjak rasovat, když vidí jak se můžou kvůli sestry rodině přetrhnout a na něj si vzpomenou jen s prací.....na druhou stranu je to takovej dobrák🙂

micaella23
23. dub 2016

Manzel by se mel rozhoudnout a mel by mit otevrene oci, pokud to vidi stejne jako ty, tak by se ji na to mel vyprdnou. Barak pocka, maximalne spadne, deti rostou a pokud si odfkne fakt po dlouhy dobe, tak by se nemel strhavat u matky na baraku, do prace tchyne chodi, na remeslniky prachy ma... Neco podobneho cos tu napsala, rekni manzelovi, aby si to uvedomil a rozmyslel.. Je mi ho lito, ze s nim vlastni matka umi zametat

montane
autor
24. dub 2016

Jo tak manžel to určitě vidí, moc se o tom se mnou nechci bavit,jako-by se za ně stydí...S penězi nevím jak to mají. tchyně skuhrá kolik to bude stát peněz.Myslím že dotují dceru....jinak by něco našetřeno mít museli i tchán je v důchodu krátce.Manžel se živí už 20 let sám..co jsem tak pochopila tak i na střední co si nevidělal tak neměl pak šel rovnou do práce.....tak kam by ty peníze dávali.....

javurkovastela
2. kvě 2016

@montane Tak kdysi jsme to měli zrovna tak. Moje tchyně měla ještě jednoho syna, ale ten tenkrát studoval vysokou a můj manžel byl jen obyčejný dělník. Takže to znamenalo, že na práci jim byl můj manžel dobrý a toho druhýho dotovali, aby byl pan inženýr. Já tenkrát se dvěma dětmi celé dny doma sama a můj manžel dvě práce, děti ho viděly vzácně. Jenomže manžel dobrák,tak pomohl, ale vznikaly z toho hádky, protože já byla na všechno sama a jim to bylo fuk, hlavně, když pomůže on jim a když jsem na rovinu řekla přímo tchyní s tchánem, že příští rok jim nepomůže můj manžel,že mají ještě jednoho, zrentgenovali si mě očima a souhlasili, ale neradi. No a jak to dopadlo?Druhý syn radši řekl, že ho chytly záda a že nepomůže a stejně to musel udělat za něj můj manžel. Zkrátka mi přišlo, že tahaly za nitky. Tenkrát jsem byla po třetí těhotná a z těch nervů, jsem potratila. Tak jsem dala manželovi vybrat, buď já, nebo oni a on se naštěstí rozhodl pro mě. Neříkám takto udělat razantní řešení, ale pokud si na vás s tchyně s tchánem nevzpomenou, ani nepomohou, vykašlala bych se na ně, jejich dcera má přece manžela, tak ať ten pomůže ne?Když se jim tam rekreují,chápu, že pomoc v rodině by určitě měla být, ale když ani vám nepomohli? Já bych teda řekla, že jim teda pomůžeme, ale jenom částěčně a důrazně ČÁSTEČNĚ jim říct, že uděláte polovinu práce a zbytek, ať pomůžou zase dcera s manželem.