Týrání ze strany manžela - je cesty zpět?
Dobrý den,
na Modrém koníku jsem poprvé a za jediným účelem - ráda bych se "vypsala" z toho, co mě tíží a co jsem nikdy nikomu neřekla a kdo, ví, kdy budu schopna říct. Nečekám rady ani lítost. Počítám, že se najdou tací, co se mi vysmějí, že jsem hloupá. Ovšem děkuji, že jsem se mohla svěřit, což je pro mě první, malý, ale důležitý krok.
Je mi 32 let, žiji s manželem a dvěma dětmi - 5, 7 let.
Manžel mě hlídá na každém kroku, stopuje jestli jsem nepřišla o 4 minuty později z práce než si on myslí, že bych to měla stihnout (že bych si třeba před odchodem domů odskočila na wc jsou "určitě smyšlené výmluvy").
Od té doby, co se nám narodilo druhé děťátko, mě začal fyzicky napadat - pár situací, co mi nejvíce utkvělo v paměti - rána pěstí při kojení synka za to, že jsem nestihla uklidit než přišel z práce (tenkrát jsem byla doma s dětma 2 a 20 měsíců), napadání typu - pohlavky, rány do hlavy, kopance s rozběhem, vláčel mě za vlasy po bytě za to, že jsem se na firemním grilování bavila s pánem z práce (o generaci starším) a smála jsem se u toho - přesně věděl s kým a jak dlouho jsem se bavila - to je dnešní doba fcb a sdílení fotografií mimochodem.
Na žádné firemní ani jiné akce jsem dříve nikdy nechodila, protože bych to pěkně odnesla - proto jsem taky nikdy moc do kolektivu nezapadala.
Před rokem jsem ale nastoupila do nového zaměstnání - na manažerskou pozici - domů podle mě nosím na ženu dost peněz a tehdy jsem si řekla, že se prostě začnu zúčastňovat všeho - jako každý normální člověk. A tak to dopadlo...
Taky mi často předhazuje, že on je ten, kdo vydělává více peněz, na koho je napsaný byt a komu všechno patří.
A hlavně - "jeho zaměstnání (plicie) - je nadřazené tomu mému!).
Kdyby nebyl byt psaný na něj, dávno bych jej vypoklonkovala. Je na něj psáno vše, takže pokud se naštve, mi zahesluje pc, zahesluje wifi, vezme telefon. Nemá s tím problém.
Před 4mi lety jsme byli v manželské poradně. Mediátor byl výborný, ale dle mého manžela, a to jej cituji: "jsou všichni lidi pi.. " a pán "nebyl normální". Byli jsme tam jednou a naposledy.
Vystihující bylo, když nám mediátor řekl, ať do příště doneseme seznam, který budeme psát průběžně - ať zapíšeme vše, co nám od toho druhého kdykoliv udělá radost, byť maličkost. Na to mu muž odvětil, že já donesu plný papír blbostí a on nic....
Fyzické ataky snesu, ale neustálý psychický teror mě ničí víc a víc.
Přesto se každý den snažím začínat s úsměvem, neboť život je dar.
Ale abych nehanila jen druhou stranu - pokud mě uráží, ponižuje a podobně, umí hodně hodně nehezky ponižovat a zesměšňovat, pak se začnu někdy bránit nadávkami - za což ovšem pak nesu následky.
K dcerce se chová hezky, na synka je přísný, neústupný a někdy sprostý, protože ten není tak poddajný, má svou hlavu.
Je možnost, že se takový člověk jako můj muž vyléčí? S pomocí psychologů nebo někoho jiného?
Děkuji
@koncita bohuzel je to vlastni zkusenost. Beh na dlouhou trat. Vlastni pribeh mi prebehl pred ocima. Holka to nema lehky, ale je na dobre ceste byť se sverila anonymne, ale uz pro sebe zacala neco delat. Verim ze to dotahne. Jen doporucuji nafotit byt ve chvili odchodu. A nejlepe se svedkem.
@koncita vis, kdo si k tomcu necichnul, tak dokaze jen napsat, jak jsi to mohla dopustit. To jen vic srazi sebevědomí tyrane osoby. Autorka ma v sobe vic sily, nez si mysli. Jen se ji musi naucit znovu pouzit. Ale napred se musi zbavit tytana. Hlavni je, nebat se reakce okoli. Z vlastni zkusenosti mohu potvrdit ze 99% obyvatel teto planety ma vlastni nazor a tyrana drive ci pozdeji prohlednou...
@komsite Nevyleci. To se vylecit v podstate neda, slo by o dlouhodobou a narocnou terapii s nejistym vysledkem, ale takovi lide to nikdy nedaji, protoze ani neuznaji, ze maji nejaky problem. On se menit nebude, menis se ty...:(
Budes muset odejit, jina cesta ven neni. Bude te i tak tyranizovat, protoze budete muset byt v kontaktu kvuli detem, ale casem ucitis tu strasnou ulevu a vzdycky uvidis, ze jsi udelala dobre. Muzu te ujistit, ze at se budes mit pak treba sebehur, tak nikdy nebudes litovat odchodu. To poznas ale az budes bez nej a az se tvoje ponicena psychika da zase casem do normalu.
Zkus Bily kruh bezpeci a podobne instituce.
@komsite dobry den, vim ze je to starsi diskuze, ale neda mi to. Zase se me poti ruce a srdce bije jak o zavod. Prosla jsem si stejnym obdobim, a to trvalo 15let. Nebyla jsem v hlavni roli ale v roli pozorovatele(dite). Dopad na psychiku zeny devastujici, dopad na deti znicujici. Az jednou prijde teb krasny den( a ja verim ze prijde, jste urcite silna zena), bude to strasne tezke. Zjistite, ze zapojit se zpet do zivota neni tak jednoduche. Cim dyl s takovym clovekem jste, tim dyl si prohlubujete navyky chovani ktere vam vstepuje svym chovanim. Paradoxne kdyz poslechnete a udelate vsechno jak si pan HRDINA preje, stejne budete mit problem. Vim o cem mluvim. U nas to trvalo 15 let a skocilo to tak ze vzal do ruky nuz. A pak jsme utekly! Doslova, v pyzamu pred barak. Doporucuji od ted schromazdovat dukazy. Fotografie, nahravky, po kazdem napadeni k lekari pro zpravu kde uvede kdo vam to udelal a jak.. vsechno schovat na bezpecnem miste, treba u rodicu aby nic nenasel. A az prijde den kdy odejdete tak u soudu vytahnete trumfy z rukavu a nebudete se bat ze vam deti vezme. Drzim vam palce a doufam ze jednou si tu prectu diskuzi na tema ZVLADLA JSEM TO!!! A jen neco jeste nakonec, vsechny zeny se boji. Ten strach ve vas vypestoval vas muz, o to jim jde. Udelat ten krok dopredu je strasne tezky, ale za nim zacina lepsi zivot beze strachu a treba je nakonci i krasnej sexy chlap ktery vas bude rozmazlovat😉

Dobrý den, Vaše zpověď je tak děsivá, že i když sem obvykle nepíšu, tak Vám napíšu svůj názor. Nezlepší se to, spíš se to zhorší. Myslete na děti - jsou svědky násilí doma v rodině, kde by měl být právě klid. Myslete na sebe - jsou při nejhorším různé azylové domy - a pokud si dobře vyděláváte, tak to možná ani nebude třeba. Byt je psán na něj - byl jeho i před svatbou? Pokud ne, tak je to součástí společného jmění manželů... Je to hnusný a složitý do toho šlápnout, ale jak řekl kdysi jeden muž jednomu mě blízkému člověku: "Já vás ženský nechápu. Vy se necháte mlátit a nerozvedete se." Ona se po této větě rozvedla... A bylo líp... A je pořád mnohem líp....
Jo a ještě něco - asi s tím máte zkušenosti - ale smažte si pak teda v historii, že jste byla na modrým koníkovi 🙂