icon

Ublížil mi omylem? Je to už přes čáru nebo hysterčím?

noname4
13. bře 2017

Ahojte,
s manželem jsme spolu deset let, máme tři malé děti. Měla jsem pocit, že nám to spolu docela klape, aspoň v poslední době, před pár lety jsem taky zvažovala rozchod, ale kvůli jiným věcem. Manžel mi hodně pomáhá s dětmi i s domácností, má jen minimum času pro sebe... pořád si říkám, že si nemám na co stěžovat. Jenže... se začínám manžela bát. Nevím, co si o tom všem myslet. Už mi párkrát bez varování, z ničeho nic, ublížil. Když jsme spolu chodili, vymknul mi zápěstí - ale omlouvala jsem ho, že nechtěl. Pak ještě sem tam něco takového bylo, ale už si to moc nepamatuju. No, a před týdnem mi vyvrátil zápěstí na ruce. Pořád si říkám, že nerad... já si šla lehnout dřív než on. Když přišel do ložnice, natahovala jsem k němu ruku (při usínání se držíme za ruce), ale on mě místo toho, aby mě vzal za ruku, po té ruce silně praštil - tak blbě, až mě probudila prudká bolest a pořádné křupnutí, zápěstí mi úplně převrátil. Už týden nosím ruku staženou obvazem, protože mě to zápěstí docela bolí. U doktora jsem nebyla... nedovedu si představit, jak bych to vysvětlovala. Několikrát jsem manželovi říkala, že oceňuju, jak se o nás stará a co doma dělá, ale aby se ke mně choval hezčí. Nu, a dnes odpoledne jsem dělala buchtu, vařila polévku - a manžel stěhoval skříňku dětem do pokojíčku. Běžela jsem mu pomoct, skříňku jsem s ním přenášela i s tou bolavou rukou - a když už byla v pokojíčku, tak jsme ji položili na zem - a manžel mi dlaní začal bouchat do čela a pak mu nějak sjel prst a zapíchl mi ho přímo do oka... bolestí se mi podlomila kolena a pěknou chvíli jsem se nezmohla na nic jiného než na pláč. Manžel se tomu zasmál, že on mi nic neudělal a že mi jen chtěl zaklepat na čelo... jenže já už fakt nevím, jestli jsem hysterka nebo jestli už je jeho chování fakt přes čáru. Začínám se bát, kam až to může zajít... já nevím, holky, co myslíte - je jeho chování normální nebo plaším já?
V žádné z těchto situací v posledním týdnu jsme nebyli pohádaní, naštvaní, extrémně vyčerpaní, neodehrálo se nic, co by to vysvětlovalo... a já opravdu nevím, jestli dělám z komára velblouda nebo jestli úplně pitomě manžela pořád omlouvám a radši bych si měla sbalit kufry ☹.

Strana
z9
verena
14. bře 2017

Tim nechci říct, že je manžel špatný člověk, ale rozhodne má problém, který nezvládá. Bohužel reseni je v tuhle chvíli na tobě. Nevím, zda by ho nenapadlo tohle udělat třeba diteti, když s nim bude třeba sám na procházce?

mialagia
14. bře 2017

@normalnimatka tak praktické zkušenosti nemám naštěstí, ale neříkej mi, že pokud by viděli zranění, uplakané děti..že by ho nevykázali..to bych teda volala jejich nadřízené nebo tu intervenci k asistenci..cokoliv..já bych to nezatracovala, jen jí tim bereš naději a jistotu předem..

normalnimatka
14. bře 2017

@mialagia věř tomu, že to není tak růžový, jak to vypadá... dokonce jedna žena z intervenčka mi řekla, že některý regiony třeba vykazujou "nulový" domácí násilí.... šéf tamní policie prostě neuznává něco, jako je domácí násilí, a všecko se tam tak nějak zamete pod koberec...
já vůbec autorce neberu naději a jistotu předem! naopak, já chci předejít tomu, co se občas stává. zavoláš cajty, nepomůžou ti a ty se s tím jako dopříště nějak poper... můžeš ztratit důvěru k odborníkům celkově a pak se můžeš bát kontaktovat kohokoliv...to je bohužel realita.
proto říkám, že bych radši prvně volala intervenčko, sešla se s nima, probrala, co se jak stalo, a jak příště postupovat, nebo jestli to hlásit na policii hned atd. je to jeden telefonát navíc a můžeš si ušetřit spoustu budoucího trápení a strachování.

mialagia
14. bře 2017

@normalnimatka nevim mno..já jsem jen pomáhala řešit kamarádce, ale ne vykázání, páč ona násilníka už opustila(právě až kvůli dítěti), ale trestní oznámení kvůli napadení, vyhrožování, stalkingu..a to teda cajti brali dost vážně, dali to hned kriminálce, nic nebagatelizovali, dostal podmínku a při každým dalším excesu (sms)to hned řešili..teď už je ve vězení btw, páč tu podmínku proměnil..

normalnimatka
14. bře 2017

@mialagia tak právě záleží, na koho narazíš no.. tak je dobrý vědět dopředu, s kým nejspíš budeš mít tu čest:D

alkuska
14. bře 2017

@kulistice Božínku vždyť já ho nebráním. Ach jo.
Jestli jsem to správně pochopila, jejich vztah doteď fungoval a ty incidenty, co popsala zakladatelka, se staly během krátké doby (ale už jsem nečetla co bylo napsáno přes noc a dnes, takže jestli něco ještě přibylo, nevím o tom). Ale jak jsem už jednou napsala, ani jedna z nás u toho nebyla, co když je to opravdu takový vůl že to neudělal schválně a prostě nad tím mávl rukou? To má jako teď zakladatelka na fleku sbalit kufry a rozbít rodinu se třemi dětmi, protože jste se tady během jedné noci na základě pár odstavců rozhodly, že ji týrá? Mě to prostě přijde přehnané. Samozřejmě rady ať požádá o pomoc rodinu, nebo si s ním důkladně promluví, nebo navštíví nějakou manželskou poradnu jsou na místě.

Mimochodem mě manžel polil nohu horkým olejem, rozbil mi nos loktem jak se v noci hnízdil v posteli, kolikrát mě praštil až jsem měla modřinu, přilehl vlasy až mi nějaké vytrhnul nebo mi něco udělal. On je prostě nešikovný a nedělá to schválně a navíc je trošku emocionální pahýl, takže to nijak moc neřeší. Ale když to takhle sepíšu, taky to vypadá že jsem mlácená žena a nejsem.

Pokud někdo mlátí nebo psychicky týrá ženu, samozřejmě že je na místě aby ho opustila, ale z toho, co tu paní napsala, mi to uplně jako týrání nepřipadá. A už mi prosím nepište, nechce se mi to tu psát pořád dokola.

urtica
14. bře 2017

@noname4 Ahoj. Má zkušenost je taková, že fyzické násilí bývá až třešničkou na dortu a většinou mu předchází násilí psychické. Jak fungujete a fungovali jste v jiných směrech? Jste rovnocenní partneři? Zkouší nebo zkoušel Tě někdy kontrolovat? Dohlíží na Tebe? Nemá problém pohlídat děti, aby sis odpočla, zašla na kafe s kámoškou apod.?

Já bych i pochopila, že je to neurvalý střeštěnec (dva máme v rodině), ale co je úplně mimo mísu, tj. jeho reakce na to, že Ti skutečně ublížil...normální reakcí by bylo leknutí, strach o partnera, nabídka pomoci a omluva. Skutečnost, že obviňuje Tebe, fakt, že se ho bojíš...to jsou skutečně ukazatele násilného vztahu.

urtica
14. bře 2017

@noname4 Jinak u nás existují organizace pro oběti domácího násilí, mají k dispozici azylové domy a pomáhají ženám postavit se na vlastní nohy.

normalnimatka
14. bře 2017

@alkuska a když ti něco takovýho manžel udělal, co pak řek? že přeháníš a že si za to můžeš sama a byl na tebe nasranej?🙂) nebo řek aspoň "sory"? tohle bude asi trochu jiná liga

kulistice
14. bře 2017

@urtica Taky bych spíše reagovala na tu následnou reakci, než na to, že jí manžel ublížil...i když by si měl uvědomovat, že je silnější a zápěstí by takto pohmoždit teda neměl....občas se prostě stane, že partner druhého omylem bouchne nebo mu ublíží, ale určitě nebude reagovat tím, že se začne smát nebo bude ještě říkat, že si za to ten druhý může sám...mě by to nikdy nenapadlo..vždy se omlouvám, když někomu ublížím i když mi třeba sám strčí ruku např. do dveří..každé ublížení se dá svést na toho druhého a přejít to, ale to není podle mě adekvátní reakce....

urtica
14. bře 2017

@kulistice Jj, já mám takhle poťachtanýho bratra, ale pokud to někdy přehnal, vždy se sám lekl....a nikdy jsem se ho nebála.

noname4
autor
14. bře 2017

Normalne mě manžel neponizuje.... I když někdy si taky nevidi do pusy a shazuje mě. Jinak násilí doma není...až ten včerejšek mi přišel divný ☹. Už to, ze mi bouchal na čelo mi přišlo přes čáru...a s tím okem hrůza, no.

normalnimatka
14. bře 2017

@noname4 ale psala jsi, že to není poprvý, ale min. počtvrtý, po pátý... tak to moc neomlouvej a konej;)

mku
14. bře 2017

@noname4 a uz jsi rozhodnuta co udelat?

alkuska
14. bře 2017

@normalnimatka
Hele já nevím jak to je, jen jsem chtěla taky nadhodit do diskuze trochu jiný názor, že to taky může být trošku jinak a je škoda ten vztah rovnou zatratit, jak tady některé radí. Chápu, že mnohé si prošly s chlapama peklem a pak ho vidí všude, ale pořád je fakt, že pravdu s určitostí neznáme, neznáme toho chlapa, neznáme jejich vztah, neviděly jsme ty popisované situace. Ona sama to si není jistá, jak můžeme my?

To že "si za to může sama" je fakt něco co násilníci rádi používají. Věta že "to přehání", může ale ukazovat i to, že mu to opravdu nedochází. Každopádně jeho reakce je ujetá, a proto jsem psala, že by o tom měli dál mluvit a neměla by si to nechat líbit. Ale to z něj ještě pořád nedělá zavrženíhodného tyrana.

Jo a většinou se tomu u nás nakonec zasmějeme, i když já někdy kvílím. Kvůli tomu oleji jsem řvala hodně, to už pak taky měl řeči že to zas tak nic moc není.

A nechci se s nikým hádat.

normalnimatka
14. bře 2017

jo. proto by o tom autorka měla mluvit s někým, kdo s tím má zkušenosti. naživo. muž se evidentně k řešení nemá

urtica
14. bře 2017

@alkuska Nemyslím, že by bývalé oběti domácího násilí viděly tyrany všude, jen mají na tento typ chování vybroušenější instinkty, vědí, čeho si všímat...
@noname4 V úvodu píšeš, že se se o Vás manžel hezky stará...jak se to projevuje?

urtica
14. bře 2017

@alkuska Jo, jinak, velmi typické pro oběť domácího násilí je (v lepším případě), že si není jistá co je normální a co není....v tom horším případě nejistota chybí - oběť je přesvědčená, že si za to může sama.

brambora28
14. bře 2017

Ahoj, nečetla jsem všechno. Ale řeknu ti jednu jedinou věc.. Tohle nezavání domácím násilím, tohle domácí násilí je.. Několik ukazatelů - manžel ti ublíží, a tvrdí, že nic neudělal nebo že si za to můžeš sama.. spoléhá se na to, že to nebudeš řešit, sama ho obhajuješ - jednou píšeš,, že ti to udělal už před lety, poté, že to nikdy neudělal.. Jak bylo řečeno: NE, NENÍ NORMÁLNÍ, aby chlap ženě vymknul zápěstí, a následně usnul, NE, NENÍ NORMÁLNÍ, aby chlap ženskou píchal do oka, a pak se tomu smál! Do manželské poradny určitě nechoď, protože z tebe udělá akorát debila, vše popře, a tebe to donutí k tomu, abys už navždy mlčela, poslouchala, přehlížela to, brala to jako normalitu.. Jestli tohle chceš řešit, najdi si nějakou organizaci zabývající se domácím násilím, klidně ti do SZ můžu pomoct někoho najít, a začni to řešit.. Pokud nezačneš, zvykneš si na horší věci (i když pro mě je nepochopitelné i tohle, ale zároveň vím, že oběti domácího násilí toto jako něco špatného vůbec nevidí). Navíc, pokud píšeš, co dělala tchýně tchánovi - no z toho se mi chce zvracet, a mám pocit, že tuhle zvrácenost manžel okoukal bohužel tam.. Prosím, začni to řešit, tohle není sranda.. Potom sáhne i na děti a jak ho budeš obhajovat potom..?

victress
14. bře 2017

nečetla jsem diskusi, jenom příspěvek a radím ti, HOLKA UTÍKEJ, dokud je čas, chceš, aby z vašich dětí byli sirotci, až tě jednou zabije...tvůj manžel tohle všechno dělá schválně a záměrně s cílem tě ponižovat a asi má malé sebevědomí, když si ho musí takhle zvyšovat...👎

mialagia
14. bře 2017

@urtica přesně jak píšeš..hlavně u obětí domácího násilí je psychika značně narušená..byla jsem kdysi na školení na toto téma v rámci mého oboru a to fakt je naivní představa, že jí tu všichni napíšeme uteč není to normální a ona se sbalí i s dětmi a půjde..to je běh na dlouhou trať a už z těch odpovědí zakladatelky to nevidím moc reálně..a sama jsem to zažila u kamarádky-roky s manipulátorem a nikoho neposlechla, sebevědomí na 0 jak do ní furt hustil, monokly a škrábance..až když jí schodil ze schodů s miminkem v náručí se to zlomilo..

verena
14. bře 2017

@noname4 podle toho, co pises, jste oba inteligentní, ty jsi navíc az moc hodna. Není nutne, abys manžela opustila jako člověka. Da se asi rici, že vzhledem k psychické poruše za to ani nemůže. Ale rozhodne potřebuje pomoct. Tim,ze s nim budeš zustavat a omlouvat ho,mu nepomuzes, jen oddális reseni. Já bych opravdu místo vypisování na netu zkusila zavolat nějakou linku pomoci, kde jsou odborníci. Třeba ti také hned nereknou,ze mas balit kufry,ale třeba jen jak příště reagovat, co říct apod. Reaguji již po nekolikate, za což se omlouvám, ale připadá mi,ze jsme ted zatím moc ne přesvědčily o závažnosti situAce, protože to chovani v pořádku není a manžel si to nese již dlouho,pokudokud se něco takového stalo již když jste spólu chodili.

urtica
14. bře 2017

@mialagia Máš pravdu. Přiznat si, že žiji v násilném vztahu je nesmírně těžké, pojmenovat to, tj na tom úplně to nejtěžší. Kdo nezažil, nepochopí. Holt stockholmský syndrom je sviňa a stát se to může každému. Ad - "Normálně mě neponižuje - i když někdy mě shazuje" ☹.

noname4
autor
14. bře 2017

Musim si to promyslet, nechci hned pálit mosty. Zatím jsem se objednala k psycholouce, abych se v tom nějak zorientovala. Všech vašich postřehů si vážím a přemýšlím o tom všem.

nafuka
14. bře 2017

@mialagia panebože a co miminko?

nafuka
14. bře 2017

@noname4 mysli na sebe a hlavně na ty svoje 3 poklady.

mialagia
14. bře 2017

@urtica přesně..😔

@nafuka naštěstí ok dnes už jí je 5 let..jen maminka si zlomila ruku..ale už má nového hodného manžela a s ním další 2měsíční mimi tkž v tomto případě happy end..🙂

nafuka
14. bře 2017

@mialagia uffffff!!!!!!!! Kámen mi spadl ze srdce.

benny7
14. bře 2017

Tak jsem to četla svému manželovi a ten teda absolutně nechápe, vůbec by se nedivil, kdybys mu dala po tlamě.
Fakt tohle normální není.

nafuka
14. bře 2017

pánvičkou po hlavě, aby se probral!!! A ještě bych se mu vysmála.

Strana
z9