V mé rodině to musí být jinak
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jestli někdo prožil něco podobného…
Vše z dětství je v mých vzpomínkách pohoda až na jednu věc, o které občas přemýšlím a plánuju, že já to ve své rodině BUDU mít úplně jinak. CHCI mít jinak..
Jedna věc byla u nás tabu – sex, menstruace a všechny tyhle věci.. Žádné povídání, vysvětlování, atd. Máminy vložky pro mne byly ukryty neznámo kde. Já pak měla ty svoje ve své šatní skříni v pokojíčku…
Podle mě to bylo tím, že máma nějak nevěděla, jak a kdy tyto témata nakousnout.....
Asi naštěstí jsem dospívala už v době, kdy bylo na trhu Bravíčko a z něj se daly čerpat nějaké informace. Moc nevím, zda máma zaznamenala příchod mé menstruace, ani jsem za ní nešla. Možná i moje chyba.
Párkrát jsem koukala jak puk na návštěvách u kamarádek, kdy s naprostým klidem pronášely před svými rodiči (i tatínky), že to právě dostaly, jsou nafouklé apod.
Naše máma byla co pamatuju hodně silná (a nic moc s tím nechtěla dělat), takže jsme ji nikdy neviděli nahou ani snad trochu obnaženou… i na plovárnu s námi jezdil jen táta. My děti samozřejmě postavu rodičů neřešili, chtěli jsme být jako rodina co nejvíc pospolu, ale to se nekonalo. Možná i zde je zakopaný pes?
Sama mám nyní 3letou dceru a na podzim čekáme druhou a já si říkám, že si to musíme nastavit s mými holkami jinak….Už se trošku bavíme (adekvátně věku), malá je všetečka asi jako všechny děti, takže už mi rozkrámovala vložky po celé koupelně a ptala se, co to je…
Samozřejmě se mi toto nastavení z dětství promítá i do vztahu, kdy se musím přemlouvat, abych s manželem mluvila na toto téma.
Zajímá mne, měly jste to některá doma stejně? Jak s tím „bojujete“? Máte nějaký fígl na změnu?
Já si dávám předsevzetí do budoucna – mluvit otevřeně, hygienické potřeby nikam neschovávat, nebýt tlustá, abych se před svými dětmi styděla… snad to vyjde:o)
Ach jo, takto toto téma mě překvapivě hodně zasáhlo. U nás vše tabu. Na otázky ignorace nebo i ztrapňování. Čtu, že tady máte fakt děsné zážitky, mám jich taky plno. Doteď cítím hořkost a vyčítám matce, že toto fakt nezvládla. A kdo už by měl, když ne povoláním učitelka, že...jsem ráda, že tu je tolik žen, co jsou odhodlané jít jinou cestou. Taky to chci řešit se svýma případnýma dětma jinak, bez tabu a trapnosti, aby se nestyděly a nebály na cokoli zeptat. Bude to makačka, když chybí zdravý model z domova. Ale snažme se ženy, ať jsou na tom naše děti líp 😉
ty jo , trochu popisujes i moje detstvi, drive se proste otevrenost a taková temata nerešila a byla tabu ... u nas naprosto. Dokonce jsem nekolikrat dostala seřváno, když jsem se na něco ptala, nebo chtela 40,- na žiletky na nohy atd... no proste hruza, jako ty planuji se svými dětmi i partnerem mluvit otevřene a narovinu...
Jak to u nás fungovalo po této stránce už si moc nepamatuju, ale vzpomínám si, že mamka vždycky přepínala televizi, když jsme koukali na slunce seno erotika aby jsme náhodou neviděli pindíka :D to mi mohlo být tak 8 asi..

Já za celé dětství viděla otce nahého jednou a.moje mamka se různě zakrývala a schovala a měla od rána do večera řeči že je tlustá a skareda. Na plovárnu by nešla. Dětem chci také vše vysvětlovat. Typická reakce mamky na.nejaky můj zvídavy dotaz "zeptej se tatínka." a tatínek "zeptej se maminky". Takže jsem měla taky nacteno a co jsem nevěděla jsem se Zeptala babičky, která se nestydela mi na vše odpovědět. V deseti letech mi dala knížku dospívám v ženu a naši tím byli hrozně pohoršeni. Dopadlo to tak, že nemám s.rodici žádny "osobní" vztah, jsme trošku jako cizí a v současné době spolu ani nemluvíme. Dětem také vysvětluji k věku přiměřeně. Například po porodu se mě syn (skoro 4R) ptal proč se chodím sprchovat, tak jsem mu vysvětlila, že jak se tam dole narodilo miminko, tak mamince teče trochu krve a že je potřeba často sprchovat abych byla čistá a tak nějak jsem vysvětlila i porodní vložky. Moje máti by asi jen pribouchla dveře.. A dělala, že neslyší. Jinak to to dítě vezme naprosto přiložene