Vlastní matka mě nepodporuje - spíš naopak. Poradíte?

malydelfin
6. srp 2014

Moje máma je docela fajn - teda já jí mám ráda (občas), Neumim jí ale vysvětlit, že jsem teď mámou já a vše je na mém rozhodnutí. Bohužel ona se chová strašným způsobem a já už nevim jak jí to vysvětlit, že mě nemůže shazovat - a už vůbec ne před mými dětmi. starší syn už to velice vnímá a dokonce začal užívat její hlášky - hlavně "mě to ale vůbec nezajímá co říkáš" a taky mi synáček dost často argumentuje tím, že "babička říkala...".

Na jednu stranu se snažim chápat, že se snaží mi předat její zkušenosti a pomoc mi při výchově, ale tohle přeci nejde. Jsem z toho jejího chování už zoufalá. neustále se hádáme a dokonce i před dětmi. Děti jí samozřejmě milují a já jí nechci bránit ve styku s dětmi, ale kam až tohle zajde?
Prosím poraďte.
děkuju

frantiska85
6. srp 2014

Zajde to tak daleko, kam to zajít necháš. Na rady o vztazích matek a dcer nejsem ta pravá, matku jsem neviděla už osm let. Pokud se nepodaří matku umravnit do patřičných mezí, budou mít děti špatný příklad a ty pokažené vztahy s nimi. Matka dětí jsi ty, jsi dospělá a tvoji rodiče mohou mít jen poradní hlas, ale podkopávat autoritu nesmí.

tarra27
6. srp 2014

@malydelfin řekla bych ji to jasně, stručně, narovinu...pokud to nepujde, omezila bych vzahy a kdyby to hrotila, tak ji na čas přestanu navštěvovat, mezim kontakty na minimum...klidně i na čas přerusím...

možná to je drsné, ale i když je to matka, měla by se slušně chovat a pokud to nedělá a ta věta že ji nezajímá, co říkáš, ta slušná rozhodně není...tak bych zakročila....jasně, stručně, výstižně, bez hádek...bez křiku...

a řeš to co nejdříve, čím déle, tím huře pro tebe i děti

uztotakbude
6. srp 2014

V tomhle ti dle mne nikdo neporadí. Buď začneš být tvrdá a budeš hrát tvrdou hru, s matkou si to vyříkáš i za cenu toho, že padnou hodně tvrdá slova a stanovíš jasná, striktní pravidla a postihy. Nebo to nevyřešíš nikdy. Asi bude tvoje matka "ta nejchytřejší na světě" a ty budeš dle ní "ta neschopná káča co potřebuje usměrnit a bez její rady se neobejde". Dokud jí narovinu neřekneš, že toho máš plné zuby a ať si svoje rady strčí kam sama uzná za vhodné a začne se chovat jako babička a ne matka verze 2.0, tak to takto půjde dál a bohužel ztratíš u děcek hodně na autoritě. Faktem je, že tvoje dítě má 3 roky a to je hodně hodně důležitý a zlomový věk. Co se teď podělá, to se pak těžko napraví. Určitě jsi to takto natvrdo slyšet nechtěla, ale jinak to prostě vyřešit nejde, sama to znám, i když ne ohledně dětí, ale zase ohledně mého života. Buď tvrdá, udělej ze sebe rovnoceného soupeře a mluv přímo a narovinu. PS: Ano, nemám děti, mám osm semestrů psychologie na pajdáku, takže nejsem ani psycholog, ani máma a na mou radu nemusíš reflektovat. Je to jen můj názor. Hodně štěstí, ať se to brzy srovná.

malydelfin
autor
6. srp 2014

@tarra27 Moc díky, ale tohle jsem už udělala. Na čas jsme přerušily kontakt, pak to bylo chvilku dobrý asi tak minut poté co jsme se viděly. Měla opět jiný názor než já a šlo to zase do...

Je to opakovaný. Vždycky to dopadne tak že se pohádáme, pak po telefonu (už je mírnější) se snaží to vysvětlit a pak když se vidíme, je to zase stejný. Bohužel se prý neslušně chovám já a dokonce " se evidentně nedokážu řádně starat o děti" že prý "ty chudinky se mnou strádaj a akorát je stresuju".

Už jsem právě na pokraji sil, ale nechci přijít o mámu.

terkaz
6. srp 2014

@malydelfin Bohuzel resime to same ☹
Rozmluvy nepomahaji a je to stale dokola.

malydelfin
autor
6. srp 2014

@uztotakbude moc děkuju. Bohužel musim uznat tvojí pravdu, ale jak jsem psala, nechci přijít o mámu. Je pro mě důležitá a mám ji ráda i přes její chyby.

wenduliks
6. srp 2014

Ja bych to taky resila podobne,jako holky prede mnou. Moje mama rikavala:" Čím víc se s ho*nem mazes, tím víc smrdí!" a v případě tvoji mamy tomu tak bude. A ja říkám, že lidé si k nam dovolí pouze to, co jim dovolíme my. Sice to asi dost tezko ponese,ale pokud neni rozumna, tak bych klidně na čas ten kontakt utla. Takovou podkopavacku autority bych netolerovala.

malydelfin
autor
6. srp 2014

@terkaz a jak to řešíš ty?

tarra27
6. srp 2014

@malydelfin doporučuji omezit kontakty a to i telefnické....dokud si neuvědomní, jak se má chovat...

přijít o mámu? ano je to voje matka, ale vzhledem k tomu, že se neumí chovat k tobě ani dětem, její smůla...

já to mám tak, že priorita jsou děti, pak vše ostatní...a pokud mě někdo vytáčí, vyčerpává natolik, že se s ním hádám, deti to vidí...tak to je lepší omezit, kldině i utnout.....

pokud obětuješ svoje díty kvuli někomu, kdo tě porodil ale je na tebe takový, tak jsi bllázen

terkaz
6. srp 2014

Mam pocit, ze je to neresitelne. Kdyz to reknu narovinu, mamka se okamzite postavi do opozice, urazi se, nebo zacne brecet a prestane se se mnou bavit. Odejde s recmi typu no jo ja vim, ze jsem ta nejhorsi apod...pritom to ji nikdo nikdy nerekl. Take nevim co s tim.
@malydelfin

tulikiss
6. srp 2014

@malydelfin zkusila bych ze kdyz zacne mit ty svoje vylevy tak proste vezmu deti a ahoj, to stejny s telefonem neumis se chovat tak pokladam...treba ji to casem dojde a kdyz ne, tak bohuzel si budes muset vybrat, bud mit maminku ktera sice ma rada deti ,ale vubec te nerespektuje a stve deti proti tobe, nebo budes mit spokojenou rodinu doma....tohle babicka rikala a podobne uplne nesnasim.. u nas jenom jednou tchyne neco podobneho zkusila, po tom co zazila uz si to nedovoli, protoze rict malemu decku mama tomu nerozumi neposlouchej ji, to bylo neco na me. 😀 cholerickej beran 😀

uztotakbude
6. srp 2014

@malydelfin Njn, jenže to je život. Pokud je to dobrá máma, nepřijdeš o ni. Možná bude nějakou dobu naštvaná, dejme tomu pár měsíců, ale ty si musíš stát za svým a ona musí být ta, která se s tím nakonec smíří. Vydrž...

malydelfin
autor
6. srp 2014

@tulikiss jsem taky beran a moje máma taky. Jsem zvyklá že jdeme vždycky proti sobě. Na jednu stranu máte všechny pravdu na prosto a je jen na mě kolik jí dám možností, na druhou stranu, má už jenom mě. Všichni z její rodiny jsou mrtví. Nechci aby byla sama, to je ale spíš můj vnitřní problém než její.

Vím že to asi jinak nepujde. Děkuji všem

tulikiss
6. srp 2014

@malydelfin pokud je to tak, tak by si tohle mela uvedomit hlavne ona, ze ma jenom tebe a ze tim co dela o tebe prijde a zustane uplne sama..ja bych rekla ze potrebuje poradne dostat pres prsty aby si uvedomila ze takhle to nejde ,ze ty si dospela a ona te musi respektovat.

pulecp
6. srp 2014

@malydelfin Myslím, že kdysi lidovci prosazovali zásadu třikrát a dost! Mámu neztratíš, buď si jistá, že pevným nastavením pravidel a důsledným trváním na nich! ji přivedeš k tomu, aby Tě respektovala. Buď připravena i na to, že starého psa... i kdyby se snažila, občas jí něco ujede, hned v zárodku na ni "hoď významný pohled"...
@terkaz ... brečí,,, typická manipulace - netvrdím, že musí být vědomá, ale je to útok na Tvé pocity viny...
Aby jste se mohly postavit a udržet jasné vymezení mantinelů, potřebujete se pocitů viny zbavit. Na mém blogu je článek s FasterEFT manuálkem, mohli byste si pomoci. Pokud budete chtít další info, nebo i pomoc, připojte se do skupiny Emoční terapie.

ivonapop
6. srp 2014

Ahoj, vnější interakce do rodiny bohužel k ničemu dobrému nevedou, i kdybyste byli všichni stejných názorů, protože dítě v podstatě přestane vnímat autoritu. Vím, že jde o velmi složité vysvětlování, ale takové to - děláš to špatně, řešíš to špatně, musíš takhle..., to opravdu k ničemu pozitivnímu nevede, naopak - to je to nejhorší, co může dítě slyšet. Jakmile je dítě vedeno tak, že jeho rodiče jsou ještě děti, nelze očekávat nic jiného, než že budou mít prarodiče hlavní slovo, ...- jako ... babi, můžu jít ven? Ne babi, ale mami, či tati!!! Možná se setkáš s názorem, že to nemáš řešit, ale je to absolutní nesmysl. Může se Ti fakt stát, že se v osmi či deseti letech bude ptát né Tebe, ale babičky! Né, že se Ti to může stát, ono se tomu tak povětšinou stane. A pozor, začíná to zcela nevinně-, jako proč se mi ptáš, zda si smíš jít pro lízátko, VŽDYŤ SI DOMA!!! Moje babička mi říkávala, - copak sis tam schovala... a dodnes nezapomenu na její slova. Dala by mi první poslední, ale dala, né že bych si mohla otevírat skříně atd., jak by mi bylo libo a jak jsem ji milovala, měla jsem i z ní respekt. - Ten neleží na chodníku, ani se nedá vyluštit v křížovce, ten je prostě v dané situaci člověku třeba vnuknout a je jedno, zda mu je 5 a nebo 50.

stachovka6
7. srp 2014

@malydelfin tak tohle jsem měla od té doby co se mi narodilo první dítě,s druhým to nepřestávalo a se třetím to finišovalo tak ,že po mém rozvodu mě začala má máma udávat na sociálce po tom ,co jsem jí řekla,že už mám všeho po krk ,že teď potřebuji spíše pomoci než říkat,že vše dělám špatně Musím prý poslouchat-protože je má máma a tu musím respektovat.Nekomunikuji s ní už rok-jen stále běhám na sociálku a vysvětluji stupidní věci co si na mě matka vymyslela,jediné co jsem tedy už musela udělat,protože mě to fakt psychicky zatěžovalo bylo to,že jsem zašla na výbor a nahlásila přestupek-ublížení na cti,jelikož mě ztrapňovala i ve škole,kam jsem se za ní chodila omlouvat.No,zatím jsem nepotvrdila řízení,které by proti ní bylo zahájeno-říkám si pořád snad dostane rozum a nechá mě být,vždyť ono v dnešní době mít tři děti je dost náročné,práci mám,starám se jak můžu.Ono je to těžké,ale určitě nenechte se ovládat ani matkou ani kýmkoliv jiným.Snad to vyřešíte-já mám tedy jasno a je mi z toho zle jak tohle může vlastní máma udělat.Držím palce..

elvira
7. srp 2014

Matka si dovolí jen tolik, kolik jí dovolíš ty... takže doteď jí to nakonec všechno prošlo... a pořád dokola.
Jak tu psal někdo přede mnou - začne vyvádět - ahoj, odcházím, takovým stylem se nebudeme bavit.
V telefonu začne - jestli nepřestaneš, položím to - a opravdu položit.
Když nepřestane, přestat se stýkat. Pořád lepší, když budou děti bez babičky, než s babičkou, co shazuje jejich mámu a dělá ji nešťastnou.
V člověku se to pere :"však je to máma" - ale ať se podle toho začne chovat a ty jí pak můžeš tak brát.
PS: řešíme hodně obdobnou situaci s tchány - pořád dokolečka, dokola a nakonec se s nima prakticky rok nevídáme, máme klid, ale samozřejmě manžela občas dostihne takové to:" jak by to mohlo být, kdyby...."

stachovka6
7. srp 2014

Pořád lepší, když budou děti bez babičky, než s babičkou, co shazuje jejich mámu a dělá ji nešťastnou.To je pěkně napsané a je to pravda.Děkuji

lrg
7. srp 2014

Moje máma je taky všelijaká, ale tohle by mi teda nikdy nedělala. I když má ke všemu komentář, respektuje to co dělám a jak pečuju o malou. Uvědom si, že ty jsi paní situace. Děti jsou tvoje a vše kolem nich je jen tvoje věc. Neříkám, abys měla děti jako rukojmí, ale trochu bych udělala bububu a omezila na nějaký čas styky, aby viděla, že díky svému chování Vás může ztratit.

martinahost
7. srp 2014

Moja máma stále ríkala a ríka že po 18-tce, anebo když už máme vlastní rodiny a vlastne životy, tak že mámu nemusíme poslouchat, ale respektovat...Moja máma se nám snaží poradit, ale nikdy by nezasahovala do výchovy či nás zhazovala a podobne. Potom i když nám v nečem radí, tak stále dodá že, no ale udelejte jak chcete, aj tak si stále udeláte po svém... 😉