Změna chování přítele

27. říj 2020

Ahoj, potřebuji se vypovídat. S přítelem jsme 6 let. Máme spolu dvě děti, 4 a 2 roky. Z předchozího vztahu má dvě 9 a 10 let. Poslední půl rok, je divný a je na mě až hnusný
Myslela jsem,že to bylo práci, ale tu změnil. Vždycky když ho někdo naštve,tak je na mě pak odměřený. Všechno mu vadí, nic neumím, vše zkazím, jsem líná, a když není po jeho,tak mi to dává sežrat i x dní.
Už jsem z toho vyřízena. Připadám si jak neschopná slepice. Už nemám odvahu nic dělat, zkoušet, nic mě nebaví. Ráda třeba vyrábíme s dětma z papíru atd a on hned že je to jen bordel a kravina.
Přitom on není dokonalý. Oblečení háže na zem, kelímek od jogurtů taky a kravko seber si to. Jsem doma s dvěma dětma a myslí si ,že se jen flakam . Něco opravuje a pak to musím uklidit. Připadám si jak služka, hadr … měli jsme finanční krizi a já si ani nekoupila nic na sebe, nechodila jsem ke kadeřnici, abych neztrácela. Teď už jsme na tom dobře, ale šetříme na rekonstrukci patra, ale zvykl si,že nic nepotřebuji a zmínka o tom,že bych něco chtěla, přejde a dělá že nic. Nepotřebuji drahé věci,ale oblečení mam hnusné a chci vypadat jako ženská a ne Troška. Ale on si utratí 700kc za blbosti. Jednou řek,že on si na to vydělá 😥 já bych šla na brigádu, ale hlídání nemám.
Chtěla jsem zkusit něco prodávat přes internet, trochu se dát dokupy a být společenská, ale už nemám odvahu.
Nevím jak si pomoc a nakopnout sama sebe, abych si to nedala líbit. Nechápu co se změnilo,že je takový. Asi jsem si to zavinila sama.
Omlouvám se za Story, potřebovala jsem se aspoň vypsat.

mamikry
27. říj 2020

Takové chování není Vaše vina! Nenechte se o tom přesvědčit a najděte v sobě odvahu se tomu postavit. Přítel ma nad Vámi finanční převahu, tak ji zneužívá, je to v podstatě domácí násilí v psychické formě. Není to v pořádku a vy se tomu nesmíte poddat, jinak se z Vás stane obět a nebude cesty zpět. Svěřte se rodině, anebo se obraťte na nějakého interventa.

mamikry
Autor odpověď smazal
Zobraz
mamikry
27. říj 2020

Tady pár kontaktů https://www.mvcr.cz/clanek/dokumenty-nasili-nez.... Pravopisně jste na tom dobře, takže můžete zkusit hledat brigádu na internetu, třeba psát placné články, tam se dá slušně vydělat.

mamikry
27. říj 2020
lula86
27. říj 2020

Takové chování mu netoleruj. Kdyby tohle na mě manžel vytáhl tak ho vezmu asi panvickou po hlave😃 nejdřív aby se mu rozsvítilo a potom bych si s ním na rovinu promluvila. Za 1) bych ho hezky zapracovala do chodu do domácnosti ať ti pomáhá a kdyby se cukal tak mu to nech zkusit jeden den např. o víkendu ať si zkusí postarat o 2 děti a domácnost k tomu. Myslim že by rychle otocil své tvrzení že se flákáš. Za 3) ten jeho bordel bych neuklizela nejsi povinná to uklízet/nejsi sluzka a 2 zdravé ruce snad má ... takže držím palce a nedejte se ! Ps: Můj manžel taky umí udělat nepořádek, ale já mu ho klidně nechám když bych to uklidila ale neudělám to... ať si ho jde uklidit pěkně sám kdyz si ho udělal a ještě mu to připomenu když se k tomu nemá. Ohledně financí jedině brigáda na doma ale myslím si, že si zasloužíš dělat si občasnou radost ze společné kasy, pokud to tak máte nastavené a ještě k těm financím snad by vás měl partner jako rodinu zajistit všechny bez rozdílu že ty jsi doma s dětmi a on v práci. Pracuješ přeci tak že vychováváš a staráš se o vaše potomky! A to je dle mého názoru daleko větší oříšek než kde jaké povolání. Držím palce a přeji ať se vše srovná a jsi zase spokojená sama ze sebe. 🍀

sudylichozrout
27. říj 2020

@mamikry Souhlasim az na jednu vec. Na to psani placenych clanku.
Psani je kreativni prace, musi se to umet od prirody a navic, copywriting ma sva specifika, ktera musi clovek znat. Urcite to nefunguje tak, ze kdo udela v textu jen par hrubek ci zadne hrubky, muze jit z fleku psat za "slusne vydelat".

sudylichozrout
27. říj 2020

Zakladatelko, mela bys najit zbytky hrdosti a poslat ho s takovym chovanim do haje. Bud se zacne chovat normalne, nebo jdi od toho, protoze zivot mas jen jeden. Tak at ti neprotece mezi prsty s nekdym, kdo za to vubec nestoji.

mamikry
27. říj 2020

@sudylichozrout Děkuji, dělám v oboru. Netvrdím, že to může dělat každý, ale zkusit to každý může, uvedla jsem to jako jednu z možnosti přivýdělku. Nevíte, jaký má paní písmený projev, třeba by jí to zrovna šlo. Máme v redakci dost lidí, kteři neměli zkušenost a teď píší skvělé články. Nemyslím si ale, že rozebírat to je pro tuto diskuzi podstatné.

smudlinka10
28. říj 2020

Tohle jsem mela taky, celkem 13let, 9let manzelstvi... Uz mam po rozvodu a vsichni v okoli rikaji, ze jsem uplne jina a ten pocit mam i ja. Muzu svobodne dychat.

uzivatelkapetra
28. říj 2020

Teda peníze jsme nikdy takto neřešili, ale občas mu ujede a řekne mi něco nepěkného. Na to mu odpovídám buď ve stylu "s kým si myslíš, že se bavíš, tady nejsi v práci," apod anebo "představ si, že by se s tebou někdo takto bavil"
Kdyby mi nadhodil výdělky, asi bych opáčila návrhem na výměnu, tj já do práce,on na rd.

Nesmíš se nechat nebo vše přecházet, jinak si řekne proč ne, prošlo jednou projde znova

martiina_k
28. říj 2020

Jako my doma nemáme sterilní čisto, ale kdyby mi manžel házel kelímky od jogurtů na zem s tím, ať to uklidím, tak to bych teda byla dost nerudná :D
Já bych za touhle změnou chování viděla jinou ženskou ☹ Zkus hledat pomoc v rodině. Chápu, že je těžké rodině přiznat, že se k tobě takto chová tvůj muž, zvlášť pokud na venek vypadáte jako spořádaná rodina. Ale nenech to všechno na sobě. Vypadá to jako ukázkové psychické týrání. V začátku. Nemůžeš dát děti do školky a jít do práce? To dvouleté by do soukromé mohlo... a než mi ostatní začnete oponovat penězi za školku, tak třeba u nás je školka financovaná z nějakých grantů a měsíčně to vyjde na 2500, pokud by to bylo jen na půl měsíce, tak na 1600 a to si myslím už by se vyplatilo jít do práce.

levandule_k
29. říj 2020

@martiina_k
I kdyby šla uživatelka do práce, silně pochybuji, že se manžel začne chovat normálně, uklízet po sobě, přestane jí nadávat a vyčítat že se fláká. Osobně tipuji, že by podle něho nikdy nevydělala dost peněz.

autorka: Nejsi jeho otrok ani služka, ale manželka. Děláš tu nejtěžší práci, vychováváš děti. S tím tvořením s dětmi nepřestávej, je to fajn, podporuješ jejich kreativitu, rozvíjíš motoriku.
Budeš muset zabojovat a utnout tohle jeho chování za včas a on bude muset pochopit, že máš nárok jít ke kadeřnici a koupit si něco hezkého na sebe a nejsi jeho fackovací panák, kde si bude léčit svoje frustrace.

Jaký on si na to vydělá? Tak snad počítal s tím, že když se budeš starat o děti, že do práce asi chodit nebudeš a on převezme zodpovědnost za to, že vás zabezpečí, až budou děti starší, do práce se vrátíš.

Může mít milenku nebo je příčinou korona, jak jsme pořád doma, vše je zakázané, roste dle statistiky domácí násilí.

martiina_k
29. říj 2020

@levandule_k s tím souhlasím, určitě tím, že by šla do práce, tak by se manžel nezměnil. Ale přestala by na něm být finančně závislá a mohla by se v případě potřeby osamostatnit. Dokud bude brát pár korun od státu, neutáhne sama nájem a péči o děti. Tak to bylo myšleno. Ne že by tím docílila změny v manželově chování.

stranskamarie
31. říj 2020

Moje sestra (43) měla podobné problémy, začala se více zajímat o doplňky stravy a různé způsoby jak ho zbavit agrese bez lékařů(přeci jen to jsou také jen lidi a ne vševědci). Předtím zkoušela klasické vitaminy z lékárny, ale zjistila, že aby mělo smysl nějaké vitamíny brát a mít 90% vstřebatelnost a ne 5% jako u klasických doplňku, musíte je mít v chelátových vazbách, což v běžném přípravku není. Chvíli mu zkoušela dávat nexgen pro, který toto splňuje, ale jelikož se manžel často stravuje ovocem a zeleninou, tak to neudělalo moc velký rozdíl. V americe pak prý narazila na nějaký doplněk o kterém tam každý mluví, že to je doplňování nějakého enzymu, který všem rapidně s věkem ubývá a tělo pak nestíhá regenerovat a ozdravovat se, člověk má proto zpomalený metabolismus a tloustne, nemůže tolik jíst co dříve, má zhoršenou náladu, bolí ho svaly, klouby apod. něco jako když ubývá s věkem testosteron, akorát tohle prý funguje na buněčné úrovni a je to hlavní důsledek proč lidé stárnou a mají různá onemocnění, jelikož evolučně ve starším věku tělo již nemělo potřebu si tuto látku vyrábět a začlo chátrat. Načetla si o tom nějaké studie a rozhodla se koupit doplněk, který toto(jmenuje se to NAD+),právě doplňuje a říká že se manžel cítí skvěle jak za mlada a není agresivní😃. Dost mě to začalo zajímat, našla jsem to i v ČR a před měsícem jsem to začala brát a začínám také pociťovat rozdíly v lepší náladě. Jestli umíte anglicky tak si o tom něco počtěte na internetu, já to kupuji zde: www.medelahealth.cz

orisek56
31. říj 2020

@stranskamarie tvůj příspěvek je chvályhodný, že chceš základ telce poradit. Ovšem obávám se že na idiotismus žádné vitaminy ještě neexistují. Kdyby jo, musela by snad půlka planety přijímat koňské dávky.

autor
3. lis 2020

@stranskamarie vitamíny vyřeší jeho chování? 😶

autor
3. lis 2020

Omlouvám se,že reagují až teď. Jsem z toho hodně unavená. Já vim,že i já jsem se změnila. Nejsem tak energická jako dřív, nebala jsem se říct svůj názor, ale to co jsme si za 6 let prožili, mě změnilo. Nejsem dokonalá, poslední dobou hodně zapomínám, vše mi trvá. Mě samotnou to štve. Nevím jak se nakopnout a být zas jako dřív. Chápu,že ho to může štvát,že jsem jiná, ale jeho reakce jsou přehnané, strašně mě tím ubíjí a o to víc se seknu a nemám chuť nic dělat. Dřív jsme měli společně peníze, neřešili jsme moje tvoje. Nevím co se v něm změnilo,že najednou má názor já vydělám a ty jsi doma na mateřské a děláš ho.... Velkou část problémů do našeho vztahu přináší jeho bývalá a děti. Neustále řešíme její výlevy, děti jsou naočkovány a jejich chování fakt není vzorné. Je toho dost a na dlouuhee psaní. Naše děti, nebo spíš Málej 4 roky, od nich chytá samé dobroty a malá to už opakuje. Málej se teď chová jako hajzlik (bohužel to tak musím napsat) a mě vůbec nerespektuje. Ať dělám cokoliv. Mrzí mě to a přiznávám, že nevím jak na něj a přítel to dává za vinu jen mě. Ano mám na tom svuj díl viny. Neměla jsem nikdy dopustit, aby se stalo x věci a situaci . Ale on mi ani nepomůže něco změnit. Malého naučil mluvit sprostě, přitom tohle nikdy nedělal. A Málej z toho má srandu, ale ostuda pak když někam jdeme. Když jsou u nás jeho děti, tak dřív jsem byla ráda, vymýšleli jsme hry, atd.. brala jsem je jako svoje. Ale teď se děsím když mají přijet. Neposlechnou, malého navádí, učí si ho, aby se spolu prali, pak to dělá jen tak a už je hajzl,že je pořád zlobí... Od rána do večera nic jiného neřeším. A jsem z toho unavená. Nedojdou si v klidu na WC, napít se... Nic. O bordelu nemluvím. Uklízím a není to vidět. Hračky neřeším, ale oblečení je všude, zmuchlany a nemají problém špinavé dat do čistého.
Ono jeho toho hodně co se dělo, ráda bych vše napsala a vykecala se z toho, ale přeci jen se bojím kdo to bude číst... Asi chápete.
Jak mám sama sebe donutit se změnit? Abych se nebála něco říct, udělat? Jak si mám zvednout sebevědomý, který vůbec nemám?
Všem moc děkuji za rady!

levandule_k
3. lis 2020

Když člověk odmítá určité věci vidět, nemůže je řešit. Tím, že jsi to začala pojmenovávat, můžeš najít řešení.
Asi nemám komplexní návod na řešení tvé situace, ale pár tipů tě může inspirovat.
1) Nehroutila bych se z toho, že malej mluví sprostě. Čím víc budeš naštvaná, tím víc bude mluvit sprostě. Děti si někdy tímhle zlobením říkají o pozornost. Řekla bych, že jsou to ošklivá slova, že mi nelíbí a že to může lidi bolet, když je říká. Dál bych to moc bych to nerozpitvávala. Přestala bych tomu věnovat pozornost.
2)Manžel si musí po sobě uklízet, nejsi jeho otrok, aby jsi kolem něj lítala za misku rýže.
3)Měla bys ho zapojit do hlídání, aby věděl, co je práce s domácností. Konkrétní postup, jak to udělat nemám.
4) Zeptej se ho, proč najednou řeší moje, tvoje? Trvej na normální odpovědi, nenech se odpálkovat. Jste partneři a staráte se společně o děti, ty přece nemůžeš vychovávat děti a zároveň chodit někam na 8,5 hod do práce.
5) Ohledně výchovy, hledej typy jak to zvládnout na nevychova.cz Mně je ten přístup sympatický.
6) Když k sobě budeš přistupovat takto drsně, nutit se změnit, je to moje chyba, moje vina, musím se změnit, nepřinese ti to nic pozitivního. Ber to jako zkušenost. Minulost nezměníš, ani budoucnost nenaplánuješ, máš jen tady a teď. Přistupuj k sobě s laskavostí. Ono je blbost začínat změnu tím, že se napřed potrestáš za to, co jsi udělala nebo neudělala.
7) Měla bys vědět, že tvůj názor je stejně dobrý jako jeho, i když to bude pravděpodobně dehonestovat, když se ozveš.
8) Jak eliminovat vliv bývalky, nevím, ale chtělo by to nějak pořešit. Nemůže s ní mít nějaké techtle mechtle?
9) Vitamíny asi ničí chování nevyřeší, nicméně nedostatek určitých vitamínů a minerálů má vliv na naši psychickou pohodu, úzkosti a únavu.
10) Získat zpět ztracené sebevědomí ti může pomoci psycholog, kamarádka, rodina (?), knížka osobního rozvoje, finanční nezávislost. Není to tak, že si přečteš jednu kapitolu a budeš sebevědomá a v pohodě, ale může tě to k něčemu inspirovat.

Pokud najdeš odvahu, klidně mi napiš sz.