Dort k 1. narozeninám - pekly jste nebo objednaly?

lovemusicsun
27. led 2019

Ahoj,

našla jsem několik diskuzí na stejné téma, ale všechny jsou trochu starší..

Brzy bude mít dcerka 1. narozeniny, tak jsem začala řešit dort. Představovala bych si asi jeden dort na kterém by si pochutnala dcerka i dospělí. Aby to bylo vhodné pro roční dítě, ale i dobrý zákusek pro dospělé. Něco s tvarohem, piškotové těsto, ovoce.. Nebo máte něco originálního?

Pekly jste nebo jste ho objednaly?
- Pokud jste pekly, mohly byste dát foto + recept?
- Pokud jste objednaly, odkud? (tady nemyslím stránku s klasickými dorty, spíše jestli je něco se zaměřením na kvalitní dětské dorty)

A jedly vůbec Vaše děti ten dort nebo ho spíš rozpatlaly?

Díky.

bayt
27. led 2019

@lovemusicsun Ahoj, tak my jsme objednávali z Momokafé, čokoládový s ovocem a s potištěným obrázkem nahoře. Bez lepku, mléka a bez cukru (slazený rýžovým sirupem). Já teda nic proti lepku nebo mlíku nemám 😃 Dort jsme měli všichni, byl vynikající. Upřímně nevím, jak bych stíhala obstarat syna, uklidit tady, připravit další pohoštění, vyzdobit to tady a ještě do toho upéct takovýhle dort. Navíc jsem dort nikdy nedělala 😃

Jo a syn si dal rád 🙂

radecka1
27. led 2019

Pekla jsem, děti dort normálně jedly a i ostatní. Dělala jsem korpus bez cukru (slazeno banánem - recept vždy hledám na internetu) - korpus byl takový dost tuhý, ale snědli to všichni. Potřené vždy nějakým krémem s jogurtem, mascarpone a šlehačkou, tvarohem s ovocem. V té době už děti jedly nějaké mléčné výrobky, tak ten kousek mascarpone a šlehačky, co byl na kousku co snědly jim nic neudělal. Bohužel recepty nemám, vždy si něco vyhledám a nějak to zkombinuju a pak si říkám, proč jsem si to neschovala. Pokusný dort nedělám, protože na to nemám čas a vždy to dopadne docela dobře a chutně. Děti jsou nadšené, nedostatky nevidí a ostatní mě jako matku od několika malých dětí za nedostatky nepomlouvají a spíš ocení, že jsem si udělala čas. Děti narozené v létě (bylo domácí ovoce) a na jaře (kupované jahody).

radecka1
27. led 2019
lovemusicsun
autor
27. led 2019

@radecka1 Tak ten poslední je krásný, něco takového by se mi líbilo. Mrknu na nějaký banánový dort, to je dobrý nápad.. Moc děkuju.

lovemusicsun
autor
27. led 2019

Ještě mě napadlo, že jsem jí nezavedla bílek.. Všude doporučují až po roce věku.. A v těch těstech je vždycky celé vejce. Nebude to vadit?

merope
27. led 2019

@lovemusicsun Bílek nedoporučují kvůli tomu, že obsahuje příliš mnoho bílkovin. Ale když je v těstě, tak to pak celé má mnohem méně bílkovin (na procenta). Dala bys mu piškot? Tak proč ne doma pečený.

merope
27. led 2019

Jinak neteř měla nějaký nepečený piškoty + zakysanka + borůvky + 1 svíčička a vypadala z toho nadšeně - bylo to tekutější, dostala v misce, něco z toho vyjedla rukama a my se pak rozdělili o zbytek. Ale byla tam jen rodina a ten dort byl dělaný opravdu hlavně "pro ni".

nukyna
27. led 2019

@lovemusicsun recept těsto: 4 banány rozňahňat, 1 jablečná presnídávka, 1.5 hrnku špaldové mouky, 1 lžička jedlé skody. Krém: dva velké jogurty nechat přez noc vykapat přez plátno. Pak osladit třeba rýžovým sirupem a vyšlehat. Ozdobit ovocem.
Tento dort jedli jak děti tak dospělí....

chumlee71
27. led 2019

Nejdříve jsem chtěla objednat dort, ale pak jsem upekla sama. Dělala jsem piškot bez cukru, krém z mascarpone s ricottou + banány a jahody. Chutnal jak dětem tak dospělým

bayt
27. led 2019

@lovemusicsun Bílek se dřív nedoporučoval po roce věku, že to je alergen, ale jelikož se dnes doporučuje naopak s alergeny začít dřív, tak to už neplatí. Já jsem dávala bílek asi od osmi měsíců.

bayt
27. led 2019

Takhle pro představu vypadají ty dorty, kde jsem vzala ten náš...

ariadna12
27. led 2019

Objednali jsme z Karlikovy tovarny na dorty (prazska vyrobna dortu), objednali jsme neco na zpusob dortu Florida

irena1111
27. led 2019

nikdy jsem dětem dorty neobjednávala, vždy jsem si dala práci a udělala ho doma s láskou. A k prvním narozeninám měly obě děti nepečený dort

lucie_j
27. led 2019

Taky jsem dělala nepečený.

radecka1
27. led 2019

@lovemusicsun Děkuji. Dala jsem celé vejce, ale myslím, že už jsem měla bílek zavedený. Zkuste zavést pár dní před oslavou a uvidíte, ale nebála bych se.

janulkar99
28. led 2019

Delala jsem nepeceny s ovocem uvnitr, pudinkem, tvarohem... na ozdobu pouzila maliny a marcipan pro starsiho syna, vyborny i dospelym chutnal a malem bylo malo

luciklim
28. led 2019

@lovemusicsun my jsme objednali, ale ne proto, ze bychom si nechteli dat praci, ale protoze jsme chteli neco osobniho pro syna, co ma rad a s narcipanem pracovat neumime. Mel dort s krteckem a jeho kamarady a mel z nej opravdu radost 🙂 takove ty lehke nepecene dorty delame bezne jako dezert, proto jsme chteli neco jineho a hlavne aby se mu to libilo a stalo to za to 🙂

lovemusicsun
autor
16. bře 2019

Tak máme oslavu za sebou a dort měl velký úspěch.. Nakonec jsem udělala klasický piškotový korpus slazený rýžovým sirupem, krém byl šlehačka + mascarpone a uvnitř byly jahody a maliny. Děti si daly trochu a dospělým moc chutnal.