icon

Nevěsta na neschopence, jak je to s vycházkami?

misulinka44
4. srp 2015

Ahoj holky, ptám se za kamarádku 🙂 Potřebuje poradit, jak to udělat, pokud je v pracovní neschopnosti kvůli těhotenství. Vycházky má odpoledne jen do 18 hod. Jde udělat nějaká vyjímka, nebo jde to nějak zařídit? Přece nebude na vlastní svatbě chvilku. Děkuji za tipy 😉

Strana
z2
lucykal
4. srp 2015

Ono taky záleží sčím a proč jste na neschopence.

misulinka44
autor
4. srp 2015

@lucykal protože v praci musí zvedat těžké věci,navíc se jó dost motala hlava, z práce ji vezla rychlá, kvůli tlaku.... ale teď déle žádné komplikace nemá... Samozřejmě kdyby byla na rizikovem, tak by svatbu odlozila.

misulinka44
autor
4. srp 2015

@chroustinka Snad s doktorem bude domluva...🙂

sisstin
4. srp 2015

@misulinka44 no v tomhle případě ji má zaměstnavatel přeřadit na jinou práci a pokud ji nemá, tak měla být doma za 100% platu, jenže tady v CR se furt každý bojí bojovat za svá práva a radši jde na neschopenku, kde má minimum peněz a musí dodržovat vycházky 😉

misulinka44
autor
4. srp 2015

@sisstin No to je už věc kamarádky... Do toho se nepletu 🙂 Jenže v dnešní době to jen tak taky nejde... A někdo nemá ,,žaludek,, na nějaké boje. Je rád, že má aspon nějaké peníze...

sisstin
4. srp 2015

@misulinka44 no je to o tom, že si to prostě 90% lidí nechá líbit, a ti zaměstnavatelé to ho zneužívají....pak je každá těhule na PN jen proto, že má třeba práci, kterou nezvládá, ale není to o tom, že by měla skutečný zdravotní problémy no....je to škoda, protože fakt se přichází o peníze a ještě je člověk limitovanej těma vycházkama....

já jsem doma ofiko se žlučníkem, v 7tt těžkej zánět dutin a první ATB, v 9tt dvě žlučníkový koliky a zánět žlučníku, další ATB, v 16tt další zánět dutin, mám brutálně kolísavej tlak a milion dalších věcí....takže fakt jsem ráda, že jsem ráda, většinu dne stejně ležim doma a jsem KO, ale pokud je někdo dobrej a je doma jenom proto, že má blbou práci, tak je to škoda, přitom by si to těhu mohl užívat se vším všudy 😉

misulinka44
autor
4. srp 2015

@sisstin To s tebou plně souhlasím 🙂 Jen prostě není jen tak toho docílit no, ne každý na to má ,,koule,, 🙂

lucykal
5. srp 2015

@sisstin taky jsem byla doma ze zdravotnich duvodu masivni krvaceni hematom dvakrat hospitalizace pak cipek.
Take jsem vetsinu cadu prolezela doma zezacatku uplne.
Me mrzelo ze jde na neschopenku kazda i kdyz zdrav rizika nema a tim zrusili ty neomezene bychazky.
Ja mela 4hod pak kdyz uz me bylo lepe chtela jsem alespon zajet k manzela babicce ale bylo to s cestou na chvilku. Mela jsem abscec
S v zubu okolo 15. Tydne kazdy den na celistni chir bylo to po vytrteni zubu.
A pred Vanoci jsem chtela nakoupit darky pri zacpach a lidech v praze nemozne to stihnout.
Ve 26tt jsrm mela velky pad kdyz jsem jela od dr v buse od te doby me uz manzel jen vozil autem. Kontroly v nemocnici dvakrat trikrat tydne. Dovrovolne bych doma nebyla.
Ja stihla i svatbu malou jen si to dr zapsal. Od 10hod ve 3hod doma

sarkoc
5. srp 2015

Taky si myslím, že ty neomezený vycházky atd zrušili právě pro to, že dneska, když člověk chce a má na to ukecávat doktora, tak to rizikový dostane...a pak je to trochu problém pro nás, kdo jsme doma opravdu ze zdr. důvodů, protože jak já můžu zajistit, že mi bude dobře zrovna mezi 13 a 19 hod a budu si moci něco zařídit atd, to tedy nevím...Když je doma někdo ze zdr. důvodů, tak je rád, že si může většinu dne poležet a odpočívat a ani neomezených vycházek by si dle mě stejně moc neužil...je pravda, že já si tedy můžu ještě pískat, protože toho celkem dost zvládám i přes ty zdr. problémy, ale doktorka s rizikovkou neváhala a vzhledem k tomu, že jsem dělala v biochemický firmě, tak jsem i ráda souhlasila, abych to tam nemusela chodit čuchat. Jsem ale doma už od poloviny února, tak si na ten víkend občas ráda zařídím změnu a jedu třeba na tu chalupu apod. 🙂

banitram
5. srp 2015

já si nejsem jistá, jestli dočasná změna adresy bude něco platná. Svatba je oficiální událost, budou z toho fotky, plno hostů, všem bude jasné, že se svatby nevěsta účastnila celý den a taky, že se nezdržovala na nějaké úmyslně změněné adrese. Píšete, že mají špatný pracovní kolektiv - pokud se jí v práci budou chtít zbavit nebo pomstít, tak to můžou použít proti ní jako porušení léčebného režimu. Ono už když půjde nahlásit na personální oddělení, že změnila stav a příjmení, tak jim dojde, že se asi nevdávala jen v době oficiální vycházky.

karlajasmine
5. srp 2015

Hlavne je skoda, ze zamestnavatele nejsou vic vstricni... Ja si teda nemuzu stezovat.. mam kancelarskou praci, fakt hodnou vstricnou sefovou, ktera privre oci, kdyz obcas prijdu pozde, chape, ze jsem mene produktivni, nez jsem byvala a pokud je to vzhledem k provozu aspon trosku mozne, tak me nechava si vybirat zbyle dny dovolene podle potreby pred materskou.. ale asi chapu, ze kdyz ma nekdo vylozene neprijemne sefy, nevhodnou praci a zamestnavatel je naprosto nevstricny, tak ze se boji si 'dupnout' a trvat na svych pravech...
Ale problem je v tom, ze kdyz se tehotne za svoje prava v tomto nepostavi, tak to bude dal fungovat na bazi neschopenek a pak kvuli tomu budou trpet ty zeny, ktere jsou opravdu na rizikovem tehotenstvi a opravdu potrebujou byt doma.. Naprosto chapu, ze zena, ktera je doma s hematomem ale muze se jit v klidu kousek projit, by si to rada prizpusobila podle pocasi a ne podle vychazek 14-17h. ..

Proste.. jediny reseni je to, aby tehotne fakt trvaly na prerazeni na jinou pozici i za cenu toho, ze se o tom budou muset hodne dohadovat a hnat to vysoko.

misulinka44
autor
5. srp 2015

@karlajasmine to je sice fakt,ale ne každý na to má... dohadovat se někde a hnát to výš.

te_reza
5. srp 2015

ségra se v době neschopnosti vdávala (bylo jí strašně zle v těhu) a bylo jí řečeno, že na svatbu a přípravy má tři dny - kdy jí kontrola nepříjde, a nic se jí nestane, pokud jí nezastihnou doma, jen to nahlásila na gyndě

misulinka44
autor
5. srp 2015

@te_reza a kde jí to řekli?

banitram
5. srp 2015

@te_reza .... cituji z právní poradny pro paciety :
zákon bohužel žádnou výjimku ohledně vycházek z důvodu svatby či obdobného důvodu neumožňuje. Rozsah a dobu vycházek určuje ošetřující lékař dle zdravotního stavu pacienta. Vycházky však mohou být maximálně 6 hodin denně, a to v rozmezí sedmé hodiny ranní a sedmé hodiny večerní. Pokud by kontrola zjistila, že pacient nedodržuje stanovený režim, hrozilo by mu dočasné krácení nemocenského či jeho úplné odnětí

te_reza
5. srp 2015

@misulinka44 na gyndě
@banitram koukám a nechápu :D

misulinka44
autor
5. srp 2015

@te_reza tak teda nevím... ale nejspíš to tak nepůjde.. jak píše
@banitram

Strana
z2