icon

1000 kč na 5 dní, co vařit?

karinakarin26
7. čer 2015

Ahoj, stalo se mi něco co předpokládám se stalo už někdy někomu. Nečekané výdaje, mám 1000 kč na týden, jsme já, manžel a malá (6) let, obědvá ve školní jídelně. Potřebuji s tím vyjít, dělám svačiny, mě, manželovi i malé + oběd pro mě a pro manžela, dneska jsme měli bramboráky a polévku a co dál? Holky poraďte mi levná jídla.Nebo nějaké tipy 🙂 Děkuju.

magdalenax
9. čer 2015

@majkoz Jejda, vysvětli mi tedy prosím, že byla povinnost i za války, aby výrobci skladovali a zamrazovali máslo! Kdyby bylo máslo potravinou takovou, jak zmiňuješ, nemuseli by tedy být konc. tábory a nemuselo by v době protektorátu mít cenu, jak v přepočtu na dnešní dobu, jako pravá svíčková, a to jsem nejspíš z laciného kraje

kammka
10. čer 2015

@karinakarin26 no vidíš, těch pět dní nebude tak dlouhých, jak ses bála.. a do budoucna už to určitě vymyslíš líp, abys něco takového nemusela řešit..každopádně bych se pokusila nenápadně chlapovi podsrkovat zdravější jídla, do kterých dáš zpočátku maso a budeš ho ubírat.. a ubírat.. nebo taková, kde sice maso je běžnou součástí, ale stačí ho kousek a dělá to divy
já si třeba nedovedu představit zelňačku bez dobré paprikové klobásy, vím, že ji mnozí vaří bez toho, ale já ji prostě musím mít oranžovou a s kostičkama klobásy, no..a tím určitě ani chlap nepohrdne. i když mám kamarádku a ten její nejí zelí, rýži, luštěniny,.... ale ten si na ten svůj kus masa vydělá, nebo si rovnou koupí do chlívku prase 🙂
třeba v lidlu mají balené špekáčky, stojí kolem stovky kilo.. a jsou výborné, dopadly dobře i v testech kvality..když udělám ze tří nebo čtyř "buřtguláš" se spoustou cibule, brambor a přihodím i čerstvou papriku a rajčata z konzervy, tak toho je hrnec a všichni mají boule za ušima..
ale to už opakuju, co už tu je.. držím palce

majkoz
10. čer 2015

@magdalenax Aha, já myslela, že je z toho znát, že to myslím ze srandy 😲 Narážela jsem tím na tu nesmyslnou válku proti jíšce-viz můj příspěvek- čtvrt lžičky mouky v jídle asi fakt nebude taková tragédie.. Já máslo samozřejmě zastávám!!!

xpila
10. čer 2015

@magdalenax Neboj se, to vím taky, doma mám minimálně 10 druhů mouky.

xpila
10. čer 2015

@majkoz Jenže to právě není o té čtvrtlžičce, jak píšeš. To je ke snídani bílý rohlík, nejlíp ještě s taveným sýrem (přece je jen jeden, to se ztratí), ke svačině tučný jogurt (přece člověk tuky potřebuje, jak píšeš), k obědu zahuštěná polívka, zahuštěná omáčka (to jsou ty tvoje dvě čtvrtlžičky), k večeři zas bílý pečivo a už to jede.
Tím jsem jen chtěla říct, že pokud to není nutné, tak proč zbytečně zvyšovat nutriční hodnotu jídla, když to není potřeba a na chuti mu to ani nepřidá. Nehledě na to, že se tu bavíme o šetření, a to taky zvyšuje cenu jídla zbytečně 😉
Navíc nikde nepíšu, že to je tragédie, to ty jsi tady začala psát příspěvky jak od puberťáka (ještě ke všemu caps lockem, takže porušení pravidel 😉 ).

majkoz
10. čer 2015

@xpila Jsem si nevšimla, že bych tu zastávala jídelníček Tebou popsaný, jen prostě nechápu, proč bych nemohla zahustit omáčku, když už ji jednou v týdnu udělám..A lžíce mouky mě asi nezrujnuje. Dále Tvou reakci na mě nekomentuji...

budouci_maminka
10. čer 2015

včera jsme dali za nákup 997 Kč a je to na 5 dnů.
koupila jsem uzený, těstoviny, kuřecí prsní řízky s kostí (v kauflandu akce 35 Kč/kg), půl kila mletého masa a hodně zeleniny. Zbylé věci už jsem doma měla.
Plán je na tenhle týden takovýhle:

- snídaně: pečivo, šunka sýr
- svačina: acidofilní mléko s okurkou, tvaroh s jahodami, mozzarela s rajčaty a pečivem, zapečené toasty, perník, šopský salát
- večeře: květáková polévka (na víc dnů), rizoto s kuřecim masem, špagety bolognese, bramborová kaše s uzenym a okurkou, šunkofleky, čočka s uzenym a kyselou okurkou

budouci_maminka
10. čer 2015

@budouci_maminka jo ještě jsem zapomněla, že jsme kupovali banány, nektarinky a jablka.. taky k sváče, či jen na chuť (místo sladkostí)

kammka
10. čer 2015

možná by si některé pisatelky mohly spíš dopisovat přes IP, zakladatelka potřebovala radu, jak přežít 5 dní s tisícovkou, jestli se rozhodne udělat koprovku s vejcem, buřtguláš, ovocný knedle, čočku s jíškou a párkem a na závěr šunkofleky s uzeným a k tomu kyselou okurku a spotřebuje při tom půl kila bílý pšeničný mouky a bude k tomu jíst bílý rohlíky, tak se určitě nic za těch pet dní nestane.. prostě sem hoďte tipy na levná jídla, když budou zdravá tak fajn..
ještě by se sem mohla dostavit nějaká veganka a všem nám tu natřít, jak debilně jíme a bylo by hotovo..
nazdar, pěkný den přeji.

kammka
10. čer 2015

@budouci_maminka tvl, já byla v kaufu včera, joo, slyšela jsem cosi u kuřecích prosou, ale asi mi zacpalo uši synovo řvaní, že chce tlačit vozejk sám, nebo co..
bych nějaký koupila, ani by nemusely bejt bio..

petrasipkova1
10. čer 2015

Taková pěkná diskuze to byla a nějak se to zvrtlo 😀 Načerpala jsem tu nějaké zajímavé recepty, protože jsem nastoupila na PPM a tak mám půl roku do rodičáku naučit se hospodařit lépe, protože když jsme byli jen dva a oba v práci, tak nebyl problém utratit za nákupy ( jídlo, drogerie, kosmetika, co kde potkám) 10 000 - 12 000 Kč, to už teď samozřejmě nepůjde, takže díky za inspiraci. Jo a mimo založené téma - čočku nezahušťuju vůbec - jen někdy dám čočku na cibulku, jinak klidně i jen tak uvařenou, a proč ? protože nám to tak chutná 😝 Jinak omáčky zahušťuji některé až moc, protože je máme rádi husté, takže proti mouce rozhodně nebojuji, ale u spousty věcí mám ráda chuť té základní potraviny, nepotřebuji tam dávat cukr, mouku, ocet jako třeba moje mamka 😉 Ale to je přece správně, ať si každý vaří a jí co mu chutná 🙂

budouci_maminka
10. čer 2015

@kammka včera v kauflandu měli akcí poměrně dost.. já jsem jeden teda z těch typů, co si syslí zásoby (takže byl v akci třívrstvej toaleťák, šup tam s nim 5x, pytle na odpadkové koše 60Litrů za 7kč, šup tam s tim 8x), dost to pak pomáhá v případě, že doma něco odejde (nebo se naboří auto) a je třeba nemít moc výdajů ten měsíc, tak má člověk dost zásob..
ty kuřecí prsa jsou fakt hezký, paní pokladní si jich brala asi šest 🙂 já osobně třeba kuře moc nemusim, nechutná mi, ale do rizota to klidně šoupnu.. jo a ještě měli mleté maso v akci.. vepřové 97% masa za 36 Kč .. pak plnotučné mléko mělo asi 40% slevu a některé 90% šunky byli hodně levné.. jo a vlastně i ta mozzarela byla za 19 kč...
no prostě mi strašně pomáhá, když si s přítelem sestavíme jídelníček na týden dopředu a s papírkem jdem nakoupit, pak to treba drobet upravíme podle toho co je v akci (hlavně svačiny).. člověk se vyhne kupovat blbosti a zbytečnosti.. a fakt si dělat zásoby (jak už tu bylo zmíněno) na trvanlivé věci a drogerii, protože pak to kupovat za plnou cenu se vážně nevyplácí..

k zahušťování čočky - většinou nedělám, ale pokud přeliju vodu, tak hold musim 🙂

somalicats
10. čer 2015

Včera jsem zrovna vyrazila na větší nákup - masna necelých 700 Kč (zásoba masa min na 14 dnů) plus potraviny za cca 300 Kč, takže tisícovka prakticky na 14 dnů. Doma mám zásoby v nekazících se potravinách (mouka, cukr, luštěniny, těstoviny, rýže), doma dělaných marmeládách a kompotech, zeleninu jako základ do polévek a omáček si konzervuju sama (nastrouhám na nudličky - základem je mrkev, celer, petržel, k tomu lze přikrájet pórek, květák - dle libosti - na 1 kg takto nastrouhané zeleniny dám 20 dkg soli, důkladně promíchám a upěchuju do sklenic a zavíčkuju - vydrží cca rok, lžíce do polévky či omáčky bohatě stačí a nemusím už dosolovat). Maso naporcuju a dám na mražák - zrovna včera jsem koupila kilo mletého,k obědu stačilo půl kila, ze zbytku jsem nadělala karbanátky a strčila je do mrazáku. Knedlíky (houskové i bramborové) dělám sama, co zbyde, jde na mražák. Když na to přijde, tak bych ode dneška nemusela na těch 14 dnů do obchodu ani pro pečivo - vyšla bych v pohodě s tím, co doma mám, a ještě by zbylo.

kammka
10. čer 2015

@somalicats ten pórek a květák s tou kořenovkou prosoluješ taky, nebo to až později přidáváš do jídla??
jinak souhlas, když je mrazák, není problém... střádám krabičky od margarínů a i jiné a mrazím zbytky, potom kolikrát v týdnu nestoupnu ke sporáku, ta krabička do flory je pro mně a kluka bohatý oběd..

majkoz
10. čer 2015

@somalicats Teda to je dobrý s tim konzervováním v soli, já zase mrazim- jak mají někde výhodněji zeleninu, nakoupím kila, nakrájim a šup do mrazáku..
Já mám hlavně výhodu tu, že masožrout jsem v naší rodině já a já se dokážu ovládnout 😉 Můj chlap je na těstoviny na sto způsobů, klidně by je mohl jíst furt dokola. takže třeba se špenátovou-smetanovou, brokolicovou, sýrovou, tuňákouvou, rajčatovou-všechny za pár kaček, nebo když si udělám pesto(rajčatový, bazalkový), tak taky do zásoby, pro obměnu rýžový nudle se zeleninou atd. a když chlap maso vyžaduje, tak to jsou všechno jídla, ke kterým se mu dá udělat krůtí plátek, krkovička, kousek uzenýho. A třeba knedlíky plněný uzenym taky nevyjdou draho-není toho masa tam potřeba moc..

somalicats
10. čer 2015

@kammka Prosolím vše, co chci takhle zakonzervovat. Nejsou k tomu vhodné brambory, rajčata apod., fakt jen kořenová či hlávková zelenina.

somalicats
10. čer 2015

@majkoz Já mám malý mražák - 2 kaslíky. takže zeleninu jsem mrazila, jen dokud jsem vařila kojenecké příkrmy. Teď už mladá dlabe totéž, co my, takže už používám zeleninu konzervovanou, a když se mi zdá jídlo nedosolené, tak my dospělí si ho můžem dosolit na talíři.

somalicats
10. čer 2015

@majkoz Těstoviny u nás taky frčí, na x způsobů včetně šunkafleků - toho udělám mísu a je to na 2 dny... Totéž rizoto... Můj je masožrout.

chris_n
10. čer 2015

@budouci_maminka tu jo, to co varis na vecere, tak my jime k obedu....

budouci_maminka
10. čer 2015

@chris_n já si to taky beru pak druhý den do práce k obědu, chlap chodí s ostatními kolegy na jídlo v kanceláři..u nás teplé večeře jsou dost vítané a oceňované (takže vlastně nutné a vyžadované 😀 )

ladyhacek
10. čer 2015

jednou jsem už psala, ale přemýšlela jsem 😉
u nás vždy vaříme více 6-8 porcí - většinou směsi a omáčky - to je nejlacinější ale nevaříme to proto > manžel si nosí do práce jídlo z domu a vždy 2 porce (dělá 12h) pak něco k večeři a pak zase na další den do práce, nechce se mi vařit každý den a je to i neekonomické - elektrika apod. 🙂
Máme rádi omáčku ze srdíček, z jater - tady to tuším už padlo - je to levná záležitost
Manžel je masový, ale ovocné knedlíky, šišky s mákem sní. Ale nemůže to být stále. Nejí moc brambory takže u nás fakt těstoviny a rýže a k tomu něco.
Polévky tak to s ním je horší a mě se nechce vařit polévka jen pro mě. Jí hovězí vývar, gulášovku a držkovou (tu si jednou za čas koupí 2 porce za 50,- k tomu chleba a je najedený až až 🙂)
Já bych vařila brokolicovou, vločkovou, květákovou, pórkovou - to výjde lacino a večeře jak víno 😉.

Když chce člověk ušetřit musí sledovat akce a plánovat dopředu - a bude omáčka s knedlíkem a k večeři jen knedlík s vajíčkem................. a podobně 🙂
a oblíbené téma na závěr - zahušťuji čočku? - většinou ne - jen polévku 🙂 - k večeři mi manžel čočku s vajíčkem nesní - musí mít párek.
Ale omáčky nedělám husté.

Teď jsem vařila rizoto - do velkého hrnce jsme dala skelet a 1 stehnu (z mrazáku) pro sebe jsem měla 4 porce polévky a ze zbytku vývaru 6 porcí rizota (a dost štědrých)
A pekla jsme chleba - poprvé a je výborný > http://recepty.vareni.cz/domaci-chleb-z-bezne-t... > jen z poloviční dávky (kdyby se nepovedl) a cena za suroviny asi 10,- ? Je k večeři a i na snídani.

marikuskus
10. čer 2015

@andelka
A znova a znova - taky jsem nikdy nikomu neříkala, že rohlík je pestrá strava :D protože o tom ta diskuze není 😀 😀 😀 ježišmarijá !!

ladyhacek
10. čer 2015

@marikuskus ho já měla dnes 3 rohliky (2 celozrný k snídani) a k obědu k polévce ten třetí 😉 a k večeři bude domácí hamburger - další pečivo. Při kojení luštěniny nejím a čerstvé pečivo mám odzkoušeno - luštěniny bud přidávat později

marikuskus
10. čer 2015

@somalicats
podobně jak jsi to popsala to děláme i my, já vždycky i naporcuju a nakrájím zeleninu a dám zmrazit a tím vím, že vždycky budu doma mít něco na pánev k soj.masu a vždy bude z čeho udělat vývar (petřel a mrkev vždy v mrazáku 🙂 )
ale maso obyč. v podstatě nejíme, jen občas skelet na vývar nebo v akci koupím celé kuře a zužitkuji (na paprice, rizoto, pečené, polévka a stehenní kostičky pro pejska) nebo když je mleté v akci (nesmí stát více než 60/kg) tak na gulášovou polévku nebo špagety (konzervu s loup.rajčaty tež vždycky vyštrachám v zásobách) 🙂

marikuskus
10. čer 2015

@ladyhacek
já je zařadila až ted jak měla malá 4m a je v pohodě 🙂 tak ok

somalicats
10. čer 2015

@marikuskus Taky kupuju kuře vcelku a porcuju. Maso jíme, nemusí být každý den, ale na střídačku hovězí, vepřové, drůbeží a občas králík, když se na Moravě zabíjí 😀, a ryby, máme tu poblíž rybárnu, takže se snažím je mít v jídelníčku častěji.

andelka
10. čer 2015

@marikuskus no to mi už došlo. Chápu že tady šlo o to, nasytit se za levno, ale vzhledem k tomu, že tady většinou jde i o děti v těch jídelníčcích, tak mi přišla ukázka rohlíku s máslem k snídani i večeři docela..smutná.Navíc jsem měla pocit, že ačkoli výživově vzdělaná to považuješ za ok. Což je ještě smutnější. I za levno se to dá řešit jinak než takhle, výživově hodnotněji.

kammka
10. čer 2015

@ladyhacek s těma sladkýma jídlama je to s mým chlapem podobné.. já dělám dětem skoro každý týden palačinky, milují je.. obvykle s tvarohem a ovocem, nebo kakaem.. on jak vidí palačinky, tak se šklebí, že zase nic k večeři.. já jsem s ním hnedle hotová, řeknu mu, že ví kde je chleba, ať si namaže sádlem.. 😅 😅 😅 😅 on je totiž schopnej mi druhej den říct, ať si vařím, co chci, že jemu je to jedno.. pak zase, že trávím vařením zbytečně moc času, že přece v normálních rodinách se navaří kotel a jí se to 4 dny 😅 😅 😅 😅 , nebo že jemu přece stačí chleba... když pak má dva dny chleba s něčím (a to nemluvím o sýru, paštice, nebo salámu, ale o míchaných vajíčkách, leču apod.) tak zas hudrá, že jsem ani pořádnou večeři neudělala.. to mu přípomenu jeho protichůdná tvrzení z minulých dní a jeho hmotnost, že když má ve škole oběd, tak není nutné se nacpat velkým teplým jídlem i večer.. u něj prostě nikdy člověk neví, takže se jeho chutěma moc neřídím.. já vlastně ani nevím, jaké je jeho nej jídlo, jídlem mu prostě člověk extra radost neudělá, kdyby třeba nadšeně sedal se zářivým úsměvem ke guláši, klidně mu ho navařím na každý víkend, aby měl radost, ale jídlo fakt není jeho životní vášeň 🙄 🙄 🙄 🙄 😒 😖

ladyhacek
10. čer 2015

@kammka tak to u nás palačinky frčí 🙂. jen musí být zase druhý den maso. Manžel moc nejí zeleninu takže obalovaný květák, brokolicové placičky.... já mám sice ráda, ale uvař jednu porci ???? a lečo to tedy nejím od malička ani já, ale manžel by byl raději o hladu 🙂

ladyhacek
10. čer 2015

Tááák trvalo to jen 3 dny - uff moje večerní zábava - blog. Tentokrát jsem se pustila do jídelníčku na celý měsíc. No vyšlo to zajímavě 🙂).
Bud ráda, když se podíváte 😉

http://o-baby.blog.cz/

Strana