Co dělat, když nevědomky uplatníte slevu na manželku?
Hezký den,
Je tu někdo kdo nevědomky uplatil slevu na manželku a přišlo se na to?? Platili jste nějaké pohledávky?
@bara88 švagrová si mysleli,že se to počítá těch 68tisic v čistém.. ne hrubém, minulý týden se sennou o tom dohadovala.
A podávali daňové přiznání elektronicky nebo papírově? Nebo to šlo v rámci ročního zúčtování? Pokud je do daňové přiznání elektronicky, tak tam je řádný termín o měsíc posunutý, tj. 2.5. A tak by se dalo podat v tuto dobu ještě opravné daňové přiznání a pak se k tomu původnímu nepřihlíží.
@marketa2016 tak to nevím, dělala jim to účetní. Hlavně ty peníze mají už na účtě
Ja jsem teda musela dokladat papir z prace-jaky jsem mela prijem. Tak tam je to preci videt.
@hezz17 ona je na řidičáku.. takže dávala prý jen čestné prohlášení. Ale za minulý rok měla ještě nějakou mateřskou a proplacenou dovolenou
Taky jsem na rodicaku a i tak jsem odevzdavala rocni vypis prijmu. Kde byly jen nejake zamestnanecke bonusy. Vyplata zadna.
Já jsem omylem vydělala cca 500 víc a manžel uplatnil slevu (omyl byl v tom, že jsem měla živnost a vše poctivě sepsané, pak mi došla na rodičáku proplacená dovolená ze zaměstnání, kterou jsem tam taky započetla, ale já debil v čistém.. stejně jako u živnosti.. tedy cifra toho co mi dojde na účet. A to bylo blbě, maximální výdělek se prý počítá v hrubém. A tedy i když jsem tam měla x tisíc rezervu pro jistotu, aby to vyšlo, tak nevyšlo "o pár korun". Z finančáku se ozvali po 3 letech, můseli jsme celou slevu do koruny vrátit a ještě jsme platili procenta penále.
@kometkak můžu se zeptat, kolik bylo to penále?
@hezz17 po nich chtěla účetní jen čestné prohlášení
my jsme mely take problem s timto,ucetni to spatne udelala vracely jsme jsme castku plus cca 8 tis. penale...
@nat to penále jste dávali hned? Kdy jste přišli na to,že jste uplatnili chybne?
Sami nam volaly z FU,cca po 2,5 letech na to prisly.nejprve jsme museli do 8 dni od volani pani z FU zaplatit tu slevu cca 25 tis a pak nam v rijnu domerily penale a na to jsme mely take 8 dni.
Tak to účetní asi dělala roční zúčtování, tam je blbe, že už je duben no. Takže řešit s účetní, je dobré, že na to přišli takto brzo, účetní to ohlásí, pošle na FÚ podklady, jak to má být, pak musí vrátit ten přeplatek a FÚ doměří úrok, ale je to jen pár dní, to nebude moc podle mě. Ale nejsem mzdová.
@nat ty Jooo takové době jo😮 to je mazec,tak to já doufám,že to vyřeší a nebudou nic nikde platit :/
A jak na to po takové době vlastně přišili? A jen jste vrátili a bylo ? Nebo z toho máte teď nějaké další problémy?
Bylo to za danove proznani 2018 a ozvaly se sami vloni...Volala nam pani z FU kde nam to rekla,poslaly nam dopis,kde bylo co a jak kam to vratit,takze jsme zaplatily-vratily tu slevu a pak nam pani volala,ze platba dosla a že se samam ozve na doplaceni penale,bohuzel se ozvala dele nez mela takze jsme jeste doplacely za dalsi 4 m za lenost urednice :-/
ne ne tim,ze jsme to Vse zaplatily,tak nam prisel jen dopis,ze je vyreseno
@nat jak, že se ozvala déle než měla? A ještě se zeptat, jak na to vlastně po takové době přišli? Děkuji
@nat My jsme to měli taky tak. Nepřišli jsme na to sami. Nebylo to úmyslně a byla jsem přesvědčená, že to mám na 100% dobře. Prošla nám to i účetní a nechala jsem tam právě ještě naschval několik ticíc rezervu, aby nemohl vzniknout problém. V podstatě jsem pak odevzdala vše, co jsem za ten rok na rodičáku přivydělala. Uplně na hovno. Člověk maká, aby měl nějakou korunu k dobru.. Ozvali se o 3 letech. Penále už nevím, ale bylo to celá sleva na dani + x tisíc penále (tipuji dohromady přes 30 000).. Slevu jsme museli zaplatit hned, jinak by naskakovaly další penále. A pokutu nám nabídli splátkový kalendář, ale raději jsme zaplatili hned vše dohromady. Jsou to strašní hajzli tam.. Stačí přešvihnout o korunu a už člověk neukecá nic a nikoho to nezajímá. Mě někdy příjde, že o problému ví hned, ale nechají to schválně vyhnít ty roky, aby inkasovali penále.. Jinak si to neumím vysvětlit, že by to po letech někdo procházel..
Tak pokud to ségra přešvilha.. je to opravdu v hrubém. AŤ se hned obrátí na finančák, že to má špatně a slevu vrátí. Řekla bych, že na to na 100% příjdou.
Většinou na to přijdou, protože do kříže dokáží kontrolovat příjmy, její zaměstnavatel posílá přehledy, takže tam pod svým rodným číslem má výši za tu dovolenou a jelikož mezitím neměla žádné příjmy, tak můžu právě kontrolovat, zda byla na rodičáku nebo právě mateřské. U nás dokonce ze systému věděli, že jsme prodali nemovitost a museli dokládat, že prodej nepodléhal zdanění příjmů z toho. Všechno, co projde nějakým systémem státní instituce je jasné.
@kometkak no my to mely v podstate stejne,i ucteni to kontrolovala vse Ok a pak lup a bylo :-/ No po nas chtely hned ten preplatek vratit a pani na urade nam rekla,ze penale vystavuji 1x za rok v rijmu ozvaly se az po 3 mesicich a chtely penale za celou dobu takze jsme jeste davaly stiznost :-/
Ano mela se ozvat v rijnu zkraje a ozvala se letos v lednu a ty penal jsme musely zaplatit i za ty mesice navic :-/
@nat no to je síla, oni jedou dneska na úřad, tak jsem zvědavá co jim řeknou. Hned jako na přepážce? Nebo na účet?
Tak trebas budete mit stetsi a urednce s edobre vyspi .-D My jsme platily na ucet kdyz se posle okamzita platba maji to hned a my urad mame zase 20 km daleko byla by to jeste navic skoda benzinu ☹

Jako jak nevědomky?