Daňové přiznání, musím ho na RD podat sama?

holotova92
23. led 2015

Zdravím, mám dotaz jak to mám s daněmi. Od začátku roku 2014 do června jsem pracovala, pak jsem nastoupila na mateřskou a koncem roku už mám rodičák. Chci si ještě odečíst půjčku. V práci jsem byla na dobu určitou, takže od prosince nejsem zaměstnaná. Musím si je podat sama? A co vše popřípadě potřebuji. Předem děkuji za informace 🙂

ssnnoowwyy
23. led 2015

Ahoj, můžeš zkusit jestli ti ho podá bývalý zaměstnavatel, pokud ne, tak budeš muset sama a od zaměstnavatele budeš potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech

xpila
23. led 2015

@holotova92 Podávat si sama DP nemusíš, požádej o to posledního zaměstnavatele. Pokud třeba v něj nemáš důvěru, že by ti pak peníze posla, tak je lepší si DP udělat sama, není to nic složitého. Od zaměstnavatele k tomu potřebuješ jen Potvrzení o zdanitelných příjmech a k úvěru potvrzení o zaplacených úrocích.

jahodi
23. led 2015

Pak si můžeš pomoct na této stránce https://adisdpr.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/ep... , jde tam vyplnit přiznání, vytisknout a odnést na finančnák. (Na mě internet křičí, že stránka je hrozně nebezpečná, musím schválit bezpečnostní výjimku aby mě to pustilo 🙂 )

modrydelfinek
28. led 2015

Ahoj, chci se zeptat. Od břena 2013 jsem na MD. Od října 2013 pobírám rodičovský příspěvek. Tzn. že celý rok 2014 jsem byla na rodičovské dovolené. Přišly mi odpočty za životní a důchodové pojištění. Jelikož si tyto odpočty nemohu uplatnit za rok 2014, můžu si je uplatnit, až opět nastoupím do zaměstnání?

malinka_02
29. led 2015

@modrydelfinek to by mě docela taky zajímalo..

z_kopretinka
29. led 2015

@modrydelfinek to nepůjde, uplatňuje se v roce ke kterému náleží. Pokud jsi v daném roce neodvedla nic na daních ani ti nic nevrátí.

modrydelfinek
31. led 2015

Kamarádka to tak před pár lety měla. Že když se vrátila po rodičovské dovolené zpátky do zaměstnání. Nechala si při prvním daňovém zůčtování odečíst odpočty z doby, kdy byla na rodičovské dovolené. Jen jsem chtěla zjistit, zda je to možné stále.

modrydelfinek
10. únor 2015

Odpočty z daní za dobu mateřské a rodičovské se nechají odečíst z daní, až se opět vrátíte do práce. Mám to ověřené od známé z finančního úřadu. Pokud půjde žena na další mateřskou. Bude jí to navazovat, tak si může nechat odečíst pouze odpočty, kdy byla doma s druhým dítětem.

berynka
24. bře 2015

Může mi někdo prosím poradit 😅 ? Jsem na RD a během minulého roku jsem měla dohodu o provedení práce na menší částku, ze které byla odvedena srážková daň. Teď mi na FÚ řekli, že když podám daňové přiznání, tak se mi částka srážkové daně vrátí. Potřebovala bych vědět, co v DP vyplnit? Stačí jen kolonky: úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů, sleva na poplatníka (24840Kč) a v oddíle 7 placení daně, který řádek?
Nebo nějak úplně jinak? 😔

elialen
4. únor 2016

@berynka Dobrý večer, jak jste to nakonec vyřešila? Dáte mi echo? Děkuji. 🙂