HPP+DPP a daňové přiznání. Poradíte, prosím?

nikoulinka
3. led 2023

Ahoj holky, snad některá opět dokážete dobře poradit 🙂 Ptám se za kamarádku, která zde nemá účet.

Bezdětná, svobodná, pracuje na HPP a k tomu má brigádu na DPP (výdělek nižší než 10tis měsíčně).
Z DPP jí je každý měsíc strhávána daň 15%. Daňové prohlášení (růžový papír) má podepsaný u hlavního zaměstnavatele (HPP).

A ji teď zajímá:
Blíží se podání daňového přiznání. Co je pro ni výhodnější? Nechat si udělat daně přes zaměstnavatele, nebo sama přes nějakou poradkyni?

Když má HPP a DPP, budou jí nějakou poměrnou část ze stažené daně u DPP vracet?

Moc díky za odpovědi, snad jsem napsala veškeré potřebné info.

asutak
3. led 2023

Musí podat daňové přiznání. Zaměstnavatel dělá jen roční zúčtování. Záleží na okolnostech, zda vrátí či ne. Ale asi spíš ne jestli nemá děti atd.

nikoulinka
autor
3. led 2023

@asutak Takže, pokud chápu správně, tak jako tak si musí přiznání podat sama? Nestačí teda přes zaměstnavatele?

asutak
3. led 2023

A za poradce dá hodně peněz, jde to udělat i sám na netu je hodně návodu. Jestli má jen ty dva příjmy a žádné děti, hypotéku, PP, ŽP... Nebo poprosit někoho kdo to umí aby to nebylo drahé..

nikoulinka
autor
3. led 2023

@asutak My tady v okolí případně máme nějaké ženské, co se tomu věnují a nechtějí velké peníze. Hypotéku určitě nemá, ale nevím, jak je na tom s nějakým ŽP, či PP.

asutak
3. led 2023

Jestli je brigáda u jiného zaměstnavatele tak u toho co je hpp to nejde, on to umí, ale nejspíš neudělá. Nebo dělat mrtvého brouka o brigádě a zaměstnavatel udělá roční zúčtování. DP se vyplatí s brigádami u studentů kdy roční daň je menší než sleva na poplatníka a tam se pak vrací. Nebo když žena jde na rodičak atd. ale jestli je příjem celý rok není důvod od vracet daně.

zlorenka
3. led 2023

od obou firem si vyžádá potvrzení o zdanitelných příjmech a jen to nabouchá do formuláře, měl by jí stačit ten zjednodušenej, čili tendle https://adisspr.mfcr.cz/pmd/epo/podani/7-7t7Sa3...

nikoulinka
autor
3. led 2023

@asutak ano, to jsem zapomněla zmínit. DPP je u jiného zaměstnavatele. 🙂

j.a.n.i
3. led 2023

@asutak Nemusi, dpp do 10 tis. je danena srazkovou dani, takze se klidne na dpp muze vybodnout a nechat si udelat zuctovani u zamestnavatele. Ono stejne, pokud ma na hpp alespon minimalni mzdu tak ji nic z te dpp nevrati, tak neni duvod zalamovat se danovym priznanim. Max kdyby mela hypoteku, zivotko a penzijko, ale to zas bude mit vyssi prijem nez tu minimalku, takze vysledek stejný.

asutak
3. led 2023

@j.a.n.i to sem už psala, že se na to může vykašlat, když nic nedostane zpět. 😉

j.a.n.i
3. led 2023

@asutak Tvůj první příspěvek byl, že musí podat daňové přiznání, tak ji nemať, když nemusí.