icon

Daně. Poradíte, prosím?

clarres
18. únor 2021

Hezký večer maminky pořád si nejsem jistá a to neustále studuji na internetu, ale jaksi se v tom ztrácím....Kdo mi poradí ohledně daně? Aktivně pobíram řidičák a u hlavniho zaměstnavatele mám smlouvu na dobu neurčitou a teď jsem si našla DPP ( do 10 tis) u jiného zaměstnavatele. Jsem tam od ledna 2021, podepsala jsem jim růžový papír a o i mi sraži tu daň srážkovou 15 procent. Je pravda, že mi pak na daních ta částka vrátí, když si podám přiznání? Nebo je i problém, že jsem jim ten papír podepsala ? To je již na tento rok. U hlavního zaměstnavatele ho letos nemám podepsaný

lenoulinkaa
•
18. únor 2021

@clarres pokud mas podepsáno, nemáš odvádět na dpp žádnou daň. Srážkova daň se ti pak vrátit může.

malenka3
•
19. únor 2021

Pokud máš srážkovou daň, pak to znamená, že daňová povinnost byla splněna a nemusíš to nadále řešit, takže ani vratku. Ale... Pokud si podáš daňové přiznání, tak bys příjmy z DPP uvést mohla a daně ti vrátí.

Jenže ty píšeš, že máš DPP do 10 tisíc. Daňová povinnost je 15 %, takže maximálně 1500 korun. Vzhledem k tomu, že zmiňuješ, že jsi podepsala růžový papír, předpokládám, že uplatňuješ tedy slevu na dani na poplatníka. V takovém případě ale nedáníš srážkovou daní, ale jsou ti odváděné zálohy na dani. Pokud máš ale daň maximálně do 1500 korun, daňová záloha vyjde v nulové výši, protože sleva na dani za 2021 je 2320 Kč.

Tzn. nemusíš nic řešit, protože nebude co vracet na daních.

gramar
•
19. únor 2021

Jak bylo psáno výše, pokud nemáš např. daňový bonus na děti, tam pak daňové přiznání smysl má. Nebo pokud nebudeš mít další příjem v průběhu roku, tam by pak taky mělo smysl...