Jak dlouho trvá převedení hypotéky po rozvodu?

pladik
16. říj 2015

Ahojte. Můj partner se rozvádí s manželkou. Jí zůstane dům, na který mají spolu hypo. Ráda bych se zeptala na zkušenosti, jaké s tím máte. Zajímá mne
A) kdy se má o převedení zažádat. Jestli je vhodné do banky zajít už před ukončením rozvodu, nebo počkat až se u soudu odklepne že jsou rozvedeni. Také za jak dlouho dostanou případně od soudu rozsudek nebo doklad potřebný k přepisu.
B) jak dlouho bude samotné převedení hypotéky na manželku trvat? Poslední stání by mělo proběhnout první týden v listopadu. Netuším, kdy jim dají rozsudek. Netuším, jak dlouho to bude pak trvat bance než to převede.
Ráda bych už začala nový život, a to můžeme až se tímto způsobem vypořádají. Děkuji moc za sdílení zkušeností a prosím, nesuďte mne, že třeba tahám chlapa od rodiny, protože tak to není. Rozvádět se chtěla ona. Já jen chci aby to bylo co nejdříve za námi

snehurka845
16. říj 2015

Nechcem Ti brat iluzie, ale to, ze s rozvadzaju este neznamena, ze banka bude suhlasit s prevodom hypoteky. Ak nebude mat byvala dostatocny prijem, banka to nepovoli a Tvoj partner bude ,usiet nadlej splacat. Niecim podobnym som si presla, tahalo sa to rok, banka to nepovolila, nas vztah sa rozpadol a oni sa sudia est dodnes.

veronika182
16. říj 2015

@pladik Nejprve zajděte do banky, zda je vůbec možné převést hypotéku jen na jednoho - zda na to dají její příjmy. Dále pro samotné provedení je třeba doložit ten rozsudek o rozvodu + majetkové vyrovnání. Bez toho to banka neudělá. Když je vše doloženo, je to otázka týdne. Samozřejmě pokud mají děti, tak je třeba taky doložit dokumenty k výživnému atd.

somalicats
16. říj 2015

@pladik Bylo by dobré začít to řešit co nejdříve. Převod hypotéky jen na jednoho z partnerů nemusí banka povolit, případně může chtít k tomu ručitele, a pokud převod nepovolí, tak se musí ti dva dohodnout, co dál - nejčastěji se společná hypotéka v takovém případě řeší tak, že se dům či byt se souhlasem banky prodá, zisk z prodeje se použije na umoření hypotéky a pokud i tak zbude nějaký dluh, doplácí ho oba stejným dílem. Takže by ti dva měli do banky naklusat ideálně ihned kvůli informacím a nastartovat řešení.

pladik
autor
16. říj 2015

@snehurka845
@veronika182
@somalicats Oni prodávat nechtějí, na všem jsou dohodnutí. Ona je OSVČ a může si prý přiznat příjem, jaký budou potřebovat. Tak počítám s tím, že to převést může. Zajímá mne, jak dlouho po posledním stání budou mít v ruce rozsudek - jestli jim ho dají hned po stání, nebo přijde poštou třeba za měsíc, a jak dlouho potom trvá samotné převedení té hypotéky na toho druhého. A zároveň, jestli můžou už teď, i když ještě rozsudek v ruce nemají něco v bance začít vyřizovat, nebo je to zbytečné.

veronika182
16. říj 2015

@pladik no s tím příjmem jako OSVČ bych to neviděla tak jednoduše. Banka bude chtít daňovko za loňský rok a to už asi těžko upraví...do banky bych zašla už teďka, dá se to minimálně předpřipravit a pak dotáhnout, až budou papíry. Co já vím tak má soud 30 dní na písemné vyhotovení rozsudku.

mayyas
16. říj 2015

@pladik Nám samotný rozsudek přišel až několik měsíců po rozvodovém stání - to proběhlo v lednu, rozsudek s potvrzením o nabytí právní moci jsme dostali až někdy v červnu. Záleží asi i na rychlosti konkrétního soudu, pod který to spadá....
Jinak u nás bohužel převedení hypotéky jen na jednoho banka neschválila, i když to bylo součástí rozdělení majetku, odsouhlaseném soudem. Takže i když fakticky platil splátky jen ten jeden, který ji využíval, jsme jako spoludlužníci figurovali několik let oba, dokud se neprodala. Kdyby v té době ten jeden přestal platil, ten druhý to bohužel "odnese"....
Určitě bych se ze všeho nejdřív zašla informovat do vaší konkrétní banky, jak to řeší, jaké potřebují podklady apod. To Ti tady mi těžko konkrétně řekneme, všude je to trochu jinak...

pladik
autor
16. říj 2015

@veronika182 To jsem právě partnerovi tvrdila taky s tím příjmem za minulý rok. On mi tvrdil, že se na to ptal, a že stačí, co přizná za letošek. Tak to tak vidím, že si ještě pěkně počkáme.... Štve mě, že on je totálně desinformovaný a poradit si nechat nechce ☹ tak zjišťuju jak to teda ve skutečnosti funguje. Jestli ten rozsudek dostanou do měsíce po posledním stání, tak to banka stejnak letos už nevyřeší, páč budou vánoce zase a svátky.... To už znám :( Takže bude muset holka zlatá podat to daňové co nejdřív příští rok, aby jsme se někam dostali.... Ona stát s tím příjmem dost šulila vždycky... Mno, nechám se překvapit. Třeba tu bude mít ještě někdo lepší zkušenost

somalicats
16. říj 2015

@pladik Záleží na bance, některé u OSVČ nemusí stačit daňové přiznání za poslední rok, ale chtějí ho i za 2 či 3 roky zpátky. A pokud si bejvalka optimalizovala daně, tak se jí bohužel může stát, že jí hypotéku nepřiklepnou, ať má reálné příjmy jak chce vysoké.

pladik
autor
16. říj 2015

@somalicats Ojéééééééééééééééééééééééééééééééé ☹

somalicats
16. říj 2015

@pladik Záleží na hromadě okolností - výši dlužné částky, době splácení, tom daňovém přiznání atd atd atd. Tvůj partner by měl co nejdřív popadnout bejvalku a šupajdit s ní do banky, aby reálně věděli, na čem jsou. Podle toho si pak i doupraví vypořádání SJM. My s mým ex taky končili s nesplaceným úvěrem a rozvodový soud pochopitelně zajímalo, jak jsme si společný dluh vypořádali, jinak by nás nerozvedli.

andelka
16. říj 2015

No, osvč ty příjmy dost šulí (známe chlapy kvůli soudům o alimenty apod.), což se jí v případě že chce být pro banku solventní může vymstít.
Mně v bance říkali, ať přijdem po rozvodu, že se to bude řešit. No zatím máme času dost, zatím jsme nikde nebyli, to že hypo bude platit jen on máme v dohodě o majetku (ale u nás by s tím nebyl problém, brali jsme si úvěry v době, kdy já jsem neměla žádný příjem, takže ani teď jim výpadek mého nebude vadit).
Jinak my měli rozvod v půlce listopadu, oba jsme se vzdali odvolání, rozsudek přišel asi za týden, 10 dní. A právní moci nabyl začátkem prosince. Musela jsem si jít na soud pro razítko.Takže tak ten měsíc od soudního stání bych počítala.

andelka
16. říj 2015

@somalicats Pokud jste měli nesporný rozvod tak ano, tam ty pohledávky jsou ve smlouvě o vypořádání majetku, bydlení atd. U sporného na to je čas tři roky po rozvodu (majetek určitě, zda v tom jsou i pohledávky si nejsem jistá, ale asi taky)

somalicats
16. říj 2015

@andelka Jo, to máš pravdu. My měli nesporný rozvod, takže se vše vyřešilo během 2 stání a za 3 měsíce jsme byli rozvedení i s kulatým razítkem na rozsudku.

andelka
16. říj 2015

@somalicats jo, u nás taky v pohodě, akorát mezi nabytím právní moci rozsudku o svěření dětí (jinak taky celkem rychle, za 3 měsíce) a rozvodovým stáním uběhlo 5 měsíců, plus měsíc n anabytí právní moci rozvodového rozsudku. Takže komplet od návrhu ke konečnému oraženému rozsudku 9 měsíců.

somalicats
16. říj 2015

@andelka My se právě i ohledně dcery domluvili, nechali jsme si návrh sepsat právničkou, co se na tohle specializuje, aby se nestalo, že nám to vrátí nebo budou chtít nějaká doplnění a vše se protáhne, takže nejdýl jim trvalo, než si přežvejkali žádost, vyslali ospoďačku a pozvali nás na první stání kvůli dceři, to trvalo asi 10 minut, a pak další měsíc, než bylo druhé, už vlastní rozvodové stání s papírama ohledně majetku. Taky záležitost na cca 15 minut, odvolání jsme se vzdali hned na místě a pak už jen rozsudek a doklusat si pro razítko.

andelka
16. říj 2015

@somalicats rychlej soud. Taky jsem měla takovou představu. Ale i když jsme úplně všechno měli dohodnuté, tak stejně tam byl ten prostoj. Jinak návrh březen, sociálka naklusala v dubnu, jednání květen, nabytí právní moci červen (vzdali jsme se, ale ospodu ta odvolací lhůta zůstala, asi proto, že se nikdo z ospod neuráčil na jednání přijít, aby se vyjádřili přímo tam), pak nic, a rozvodové v listopadu, razítko za 3 týdny.Asi jim do toho vlezly prázdniny, anebo je prostě soud zavalen, že dřív jsme se na řadu nedostali, ačkoli na vše byla dohoda.

somalicats
16. říj 2015

@andelka Nám ospoďačka k soudu přišla a všechno nám odsouhlasila, takže asi proto nebyl prostoj tak velkej. Jinak by to takovej fofr určitě nebyl.

andelka
16. říj 2015

@somalicats no, my jsme museli soudkyni přesvědčovat hodinu, že naše dohoda je lepší než návrh ospodu. Naštěstí schválila, jinak by se to ještě protáhlo.

pladik
autor
16. říj 2015

@somalicats To máte štěstí. Oni podávali dohodu 19. 5. Pak asi za měsíc a půl se přišlo na to, že se to má zaplatit. Pak měsíc do prvního stání, pak šli na sociálku za 3 týdny, a pak teprve stání kvůli svěření do péče. To bylo 14. 9. Teprve dneska prý přislo něco doporučenýho - asi rozsudek o tom svěření do péče. No a teď teda ještě to poslední stání. Mě se zdá, že to strašně protahujou na soudě :( Nechápu co jim na tom trvá, když jsou na všem domluveni....

andelka
16. říj 2015

@pladik platí se kolek na návrh na rozvod,svěření do péče je zdarma. Pokud myslis že to bylo delší kvůli tomu. A návrhem na rozvod se zabývá jiný soud než který řeší děti,a teprve až to nabude právní moci. Záleží na vytíženosti soudu kdy se přijde na řadu,myslím že dohody automaticky přednost nemají.

pladik
autor
16. říj 2015

@andelka Já neříkám, že mají mít přednost, jen, že si myslím, že na tom není velice co řešit, tak by to mělo být rychlejší.

andelka
16. říj 2015

To první stání bylo o čem? Předtím než šli na socialku?

andelka
16. říj 2015

@pladik jenže prostě jste v řadě. Rychlejší je to v tom,že je hotovo během jednoho stání během 15 minut.

pladik
autor
16. říj 2015

@andelka Kvůli malýmu taky. Netuším úplně přesně co tam řešili. Prý něco okolo platů jen

andelka
16. říj 2015

@pladik jestli je to rozsudek,ať pritel zavolá na soud na info,zda už rozsudek nabyl právní moci,až nabude,ať si ji nechá vyznačit. Teprve až nabude,může soud nařídit jednání ve věci rozvodu. Držím palce ať je to brzo.

pladik
autor
16. říj 2015

@andelka Odvolání se zřekli, byl na soudě ve středu teďka a řekli mu, že je to jejich poslední stání naplánováno na první týden v listopadu. Snad nekecali.... To už asi neurychlíme

veronika182
16. říj 2015

@pladik pokud by stačili příjmy za letošek, tak budete čekat někdy do března, než bude nové daňovko..a jak už se tu psalo, jsou i banky, kterým to nestačí za jeden rok, ale chtějí to i zpětně

andelka
16. říj 2015

@pladik a jo,tak fajn. Též jsem se byla zeptat přímo, když se celé léto nic nedělo, v říjnu jsem to už nevydržela a zašla tam. Tak jsem věděla o 14 dní dřív než došel dopis,že se to konečně pohlo.