Jak investovat naspořené peníze?
Ahoj. Snad se tu nekdo vyzna lepe a poradi. Aktualne jsem na rodicaku a jeste 2,5 roku budu. Nez jsem pred 6 lety nastoupila na kolotoc materska rodicak, nasporila jsem si 500 000, s tim, ze to bude nase rezerva v manzelstvi. Nyni sporim z materskych a rodicaku, pricemz platim sobe a detem kosmetiku, obleceni, boty, pleny, semtam nakup jidla. Chlap plati hypo a veskere poplatky ohledne bydleni, aut a jidlo. Aktualne mam 700 000 na sporicim uctu a blbe receno nevim, kam s nimi. 200 000 mam jeste na uctu banky, kde platime hypo, abychom dosahli na nejnizsi urok, takze tam ty penize pracuji pekne. Co ale s ostatnima? Rekneme, ze 200 000 bych si dal nechala na sporaku, na necekane vydaje, vypadek prijmu atd, ale rada bych zbytek investovala. Poradi nekdo? Chlap dela uctarinu, ale nejak sam nevi co poradit.
Jako první se zamyslet na svými cíli, sny.
Jestli plánuješ letos dovolenou do Japonska, příští rok na Havaj a pak další rok bude chtít vyměnit auto, tak na to padnou úspory a na tak krátkodobý horizont investovat do akcií, akciových fondů je spekulace, tedy ne moc moudré. V tomhle modelovém případě to nech na spořáku. Pokud nic takového neplánuješ a krátkodobé cíle máš ve svém plánu ošetřené, tak je dobré investovat dynamicky, což jsou akcie, akciové fondy a nechat peníze pracovat. Musíš ustát kolísání a být trpělivá, prostě nechat peníze pracovat. Část peněz klidně do zlata.
Ahoj, záleží jak jsi zkušená. Dá se investovat mnoha různými způsoby, skrz banku a podobné instituce, sama přes portály jako je Portu nebo do konkrétních produktů jako nemovitosti. Vzhledem k tomu, že říkáš, že "nevíš kam," předpokládám, že nemáš velký přehled a zkušenosti, proto bych ti doporučovala investovat do ETF - fondů jako je S&P 500 a podobné, které reflektují cenu mnoha akcií a umožňují ti diverzifikovat svoje investice docela bez námahy. Navíc na to nepotřebuješ horu zkušeností. Jinak se dá investovat třeba u nás v Generali do menších fondů, kde si jen vybereš kam a o zbytek se postaráme. Důležité je hlavně peníze někam uložit a nechat je pracovat. Jestli chceš napiš mi soukromou zprávu a můžeme se pobavit, všechno ti vysvětlím.

Je toho tu spoustu, stačí použít lupu. Nebo tady 4. příspěvek shora:
https://www.modrykonik.cz/group/4346/?page=6&sc...