icon

Jak optimalizovat náklady na energie v novém bytě?

makkyv
12. čer 2022

Ahoj maminky🤗 Prosím o radu od vás, jsem na to tele trošku, vždycky jsem měla energie v nájmu a teď v novém bytě mám na sebe. Bydlím tu už půl roku 1+1 80 m2 vše mám na plyn (topení, ohřev vody, trouba) energie na plyn mám od ČEZU 1.700,-
Teď mi přišlo, že by bylo fajn to pak navýšit, že to jde rapidně nahoru, paní mi poradila až tak od sprna/ září.. že se prý netopí přes léto, varim jídlo tak na 2 dny, někdy mám dny kdy se mi ani vařit nechce, tudíž nejsem kuchtilka každodenní. Bydlím tu jen já a moje skoro 2 letá dcerka.
Ptala jsem se sousedů - pán plyn 1.600,- a žil se svojí ženou 5 let (než zemřela) a teď rok sám, má dokonce 2+1 a vše to stejné co já a vždycky mu vraceli peníze. Sousedka pode mnou tedy má plyn 1.300,- bydlí tu už 10 let s partnerem a topí opravdu dost, nikdy nedoplácela, ale zase má el. sporák.
Tak teď babo raď, zase si nemohu navýšit energie o xx tisíc, sice mám příspěvek na bydlení, ale bojim se abych to utáhla.. sousedi mi řekli, že je to úplně zbytečný, ale já si to nemyslím když plyn jde o 30 nebo 100% teď nevím..

Jak byste to viděly vy?
Děkuji 🌸

madaki31
•
12. čer 2022

@makkyv tak předně záleží jakou máte smlouvu s dodavatelem.
Máte cenu plynu fixní?? Na dobu určitou??

makkyv
autor
•
12. čer 2022

@madaki31 no to vůbec nevím, najdu to někde? 😔
Já jen vím, že mi řekli, že si energie musim navýšit sama, oni prý nemohou

klaari
•
12. čer 2022

@makkyv navysit zalohy je k nicemu, zalezi na smlouve, zafix cene atd. Myslim ze nemate zafix nic a jak sla cena o 100%, tak vam radily zalohy navysit taky o 100% abyste po roce nemela obrovsky nedoplatky.

betelgeuzz
•
12. čer 2022

@makkyv jestli máš smluvu na sebe, tak máš někde tu smlouvu, kde by mělo být uvedené, zda ji máš fixovanou. Nevím, jak Čez, ale u eonu jsem se přihlásila na jejich portál a zadala jsem stav elektroměru a spočítalo mi to, zda mi výjde přeplatek, nebo nedoplatek.

madaki31
•
12. čer 2022

@makkyv předpokládám že jako nájemník máte smlouvu bez fixace. Takže se standartní cenou která kopíruje ceny trhu. Kdykoliv se cena plynu na trhu zvýší, zvýší se i Vám. Doba kdy jste si měla tarif zafixovat bohužel uplynula. Teď už budete fixovat za šílené ceny které jsou teď aktuální.
I tak bych zkusila nabídky všech dodavatelů a zkusit najít co nejlevnější cenu.
Jinak vám nezbývá než navýšit zálohy. Protože jinak budete příští rok velmi nepříjemně překvapená...

emamaira
•
12. čer 2022

Aktivuj si Můj ČEZ, tam si najdeš jakou máš smlouvu, lze zadat i předpokládanou spotřebu a vyjde ti odhad kolik bys měla platit a další užitečné info, lze tam i změnit výši zaloh. Na sousedy bych se moc neohlížela, zálohy z předchozích let ti nepomohou, vzhledem k tomu, jak se cena zvýšila.

makkyv
autor
•
12. čer 2022

@emamaira Jdu na to👌🏻 Moc děkuji 😍

lucluclucluc
•
13. čer 2022

No říkají, že do konce roku může být cena až 3x vyšší- takže bych radši zvedla, i kdyby měl být přeplatek...