icon

Jak se vyrovnat s neúspěchem v investování?

21. lis 2025

Máte někdo zkušenost, že jste investovali například do podnikání, ale nevyšlo to... nastal čas si to přiznat a jít dál, ale s vědomím, že rodina přišla o vyšší finanční obnos, který se dal samozřejmě investovat lépe? Jak se s tím vyrovnat?

reeeza
21. lis 2025

To mě mrzí..
Ale i to je prostě život. Mlíko se už rozlilo a nejde to vrátit zpět. Teď to musíte utřít a uklidit a nechat už být...Život jde dál. "Co by kdyby" nemá vůbec cenu.
Život dává i bere. Vám vzal naštěstí "jen" peníze.

mysh_me
21. lis 2025

Bereme to jako zkusenost, z ktere se muzeme poucit do budoucna… proste jsme si za ty penize “koupili” nejake ponauceni, zjisteni nebo zkusenosti. Bylo to drahe, ale uz to nevratime, tak proste to pustit a jit dal… pokud si z toho neco odneseme, tak to snad nebylo zbytecne 😉

autor
21. lis 2025

Děkuji moc. Zkušenosti nám to opravdu dalo. Bohužel to vzalo i dost času, na úkor dětí. Bylo těžké si přiznat, že se projekt nepovedl a nemá cenu to zachraňovat. Něco dostaneme zpět, ale ne vše. Naštěstí v tom s manželem jedeme spolu a nikdo nikomu nic nevyčítá, my to dáme. Ale líto mi to je. Že všechno mohlo být jinak. Děti najednou vyrostly, braly to tak, že to děláme pro ně, ale co jsme naslibovali, nedokážeme dodržet.

fifani
21. lis 2025

Věřím, že to musí být těžké, ale je fajn, že jste si přiznali, že to dál nepůjde a že do toho nebudete investovat další čas a peníze.

anonym_538891
21. lis 2025

U nás to nebylo přímo rozjíždění vlastního byznysu, ale manžel půjčil kamarádovi šestičíselnou sumu na investování (na věc, ke které měl osobní vztah), na úrok, se smlouvou a vším potřebným samozřejmě. Když došlo na splácení, od dlužníka samozřejmě miliarda vytáček, chtěl si od něj dokonce půjčit i víc. Manžel to řešil soudně (další výdaje), ale majetek byl klasicky vyveden pryč, nedohledatelný, nikdo postihnutý nebyl, nebylo z čeho brát. Ten druhý podnik (kam se to ulilo) funguje dál, i ti dlužníci, pokud vím, tam stále figurují.

anonym_fa268f
21. lis 2025

Investice je riziko no. Moji rodiče nedávno přišli o dva a půl milionu, nad tím už člověk zapláče, ale holt je to aspoň životní lekce no.

zuzkasim
21. lis 2025

Ber to tak, že každá zkušenost je drahá. Kdyby vám nevyšlo manželství, bylo by to horší a pravděpodobně i dražší, než když nevyjde podnikání... I pro ty děti by to mělo horší následky.

barumrallyebum
21. lis 2025

To je riziko podnikani. Stane se.

palacinka555
21. lis 2025

Dnes byla moje pubertacka kysela,protoze ji neprisel balicek z Temu a bude muset na nej cekat cely vikend. Tak na ni koukam a rikam ji, moje mila, dnes v Nigerii unesli ozbrojenci 57 deti ze skoly. Holky prodaj do otroctvi a kluky poslou do valky….. Takze asi tak. Shit happens, nastesti penize jsou to nejmensi, co muzem v zivote ztratit.

skororozvedena
21. lis 2025

@anonym_autor přišla jsem o dost peněz, vlastní blbosti , neuvážená investice. Asi rok nás uklidnovali, že své peníze dostaneme, v mezičase další peníze na právní zastoupení. Jako máma tři dětí jsem se neubránila myšlence, "to mohla být panečku tak suprova dovolená". Zásadně nepropadam lítosti, a když to na mě jde, tak si ",nafackuju" protože to k ničemu nevede, jen to bere energii. Prostě se rozhodujeme v reálném čase, a některá rozhodnutí nejdou optimální, nýbrž suboptimální. Už mám něco za sebou, takže ,- vem to čert, hlavně že jsme zdraví, máme se rádi a nedávno mě potkalo velké štěstí - poznala jsem báječného muže , v což už jsem ani nedoufala....

skororozvedena
21. lis 2025
@skororozvedena

@anonym_autor přišla jsem o dost peněz, vlastní blbosti , neuvážená investice. Asi rok nás uklidnovali, že své peníze dostaneme, v mezičase další peníze na právní zastoupení. Jako máma tři dětí jsem se neubránila myšlence, "to mohla být panečku tak suprova dovolená". Zásadně nepropadam lítosti, a když to na mě jde, tak si ",nafackuju" protože to k ničemu nevede, jen to bere energii. Prostě se rozhodujeme v reálném čase, a některá rozhodnutí nejdou optimální, nýbrž suboptimální. Už mám něco za sebou, takže ,- vem to čert, hlavně že jsme zdraví, máme se rádi a nedávno mě potkalo velké štěstí - poznala jsem báječného muže , v což už jsem ani nedoufala....

@skororozvedena a další věc, není chyba jít do podnikání. Máš můj obdiv. Já tu odvahu zatím marně sbírám. Nevím, zda se odhodlam, jako samoživitelka mám dost zranitelnou pozici na ale vím že mnohé ženy to zvládly. Já bych naopak jako chybu vnímala ani to nezkusit, žít s tím pocitem že by to třeba vyšlo ale kvůli mě opatrnosti to ani nedostalo šanci, ten projekt.

autor
24. lis 2025
@fifani

Věřím, že to musí být těžké, ale je fajn, že jste si přiznali, že to dál nepůjde a že do toho nebudete investovat další čas a peníze.

@fifani Děkuji. Hlavně ten čas. Na úkor dětí.

autor
24. lis 2025
@anonym_538891

U nás to nebylo přímo rozjíždění vlastního byznysu, ale manžel půjčil kamarádovi šestičíselnou sumu na investování (na věc, ke které měl osobní vztah), na úrok, se smlouvou a vším potřebným samozřejmě. Když došlo na splácení, od dlužníka samozřejmě miliarda vytáček, chtěl si od něj dokonce půjčit i víc. Manžel to řešil soudně (další výdaje), ale majetek byl klasicky vyveden pryč, nedohledatelný, nikdo postihnutý nebyl, nebylo z čeho brát. Ten druhý podnik (kam se to ulilo) funguje dál, i ti dlužníci, pokud vím, tam stále figurují.

@anonym_538891 To je ale mnohem horší, než naše situace ☹. Je mi to moc líto. To musí být hrozná bezmoc. Ještě když není možnost se dovolat nějaké spravedlnosti...

autor
24. lis 2025
@anonym_fa268f

Investice je riziko no. Moji rodiče nedávno přišli o dva a půl milionu, nad tím už člověk zapláče, ale holt je to aspoň životní lekce no.

@anonym_fa268f
@zuzkasim
@barumrallyebum
Děkuji. Zkušenost to určitě je. Už alespoň víme, co nechceme. Bylo to náročné období, i když alespoň na začátku jsme měli vizi, proč to děláme a že stačí zabrat a bude líp. Nebylo :-/.

autor
24. lis 2025
@palacinka555

Dnes byla moje pubertacka kysela,protoze ji neprisel balicek z Temu a bude muset na nej cekat cely vikend. Tak na ni koukam a rikam ji, moje mila, dnes v Nigerii unesli ozbrojenci 57 deti ze skoly. Holky prodaj do otroctvi a kluky poslou do valky….. Takze asi tak. Shit happens, nastesti penize jsou to nejmensi, co muzem v zivote ztratit.

@palacinka555 Jo, to určitě. Stačí se podívat kolem sebe, lidi mají horší problémy ☹.

autor
24. lis 2025
@skororozvedena

@skororozvedena Díky za zkušenost, a držím palce ať vztah vydrží 🙂. Kdepak, my už podnikat nebudeme. Je ale pravda, že to víme jen díky tomu, že jsme si to zkusili. Jinak by měl člověk brouka v hlavě pořád. Pořád má člověk pocit, že by se mohl mít líp. A on už se líp měl, což je taky zajímavé zjištění. A ono zjistit to ani ne ve 40ti letech je pořád lepší než to zjistit později. Teď se z těch sraček vyhrabeme a pořád máme doufám dost času na to, vše dohnat.

jahodi
24. lis 2025

procházím teď tím, že se mi v podnikání úplně nedaří naplnit tu vizi, kterou jsem měla. Sháním zaměstnání na část. úvazek. Říkám si, že v určitý době mi podnikání přineslo to, co zaměstnavatel v té době ne, a holt teď momentálně mi zase moje potřeby nenaplňuje podnikání. Snažím se nelpět na tom, co jsem si představovala, pouze naplnit potřeby které se trochu změnily...