Jak se vyvázat z ručení?

26. srp 2020

S přítelem máme před rozchodem. Před 7 lety si bral úvěr ze stavebního spoření na nemovitost k rekonstrukci. On je výhradním vlastníkem. Po dvou letech chtěl navýšit částku úvěru, a lišák vyžadoval ručitele, šla já blbá ručit. Teď jsem zjistila, že si vzal další půjčku, o které mi ani neřekl a tudíž chci vztah ukončit. Jak se mohu z ručení vyvázat? Jedná se mi o to, že nechci, aby mě stáhl i se synem ke dnu. Děkujirady.

malvinz
26. srp 2020

Myslím, že po nějaké lhůtě tě vypíšou. Ale nikdy jsem neřešila - asi bych zavolala přímo danou společnost. Tam ti řeknou nejlépe. Nachystej si k tomu číslo smlouvy a budeš vědět hned.

meronym
26. srp 2020

K zaniku ruceni je potreba souhlas veritele. Souhlas veritel udeli (muze, nemusi) pouze v pripade, ze dluznik nabidne jiny zpusob zajisteni dluhu (napr. jineho rucitele nebo zastavni pravo). Takze bez soucinnosti pritele a komunikace s veritelem to nepujde. Bohuzel.

meronym
26. srp 2020

@malvinz Vypisou? Co tim myslite? To je po pravni strance uplna hloupost.

areh
26. srp 2020

Můžeš požádat v bance, ale budou posuzovat bonitu přítele - jestli na to má sám. A pokud dospejí k závěru, že ne a že ty jako ručitel jsi potřeba, tak nemáš šanci se vyvázat. Pokud banka vyvázání schválí, tak dodatek ke smlouvě budete muset podepsat oba.

malvinz
26. srp 2020

@meronym špatný výraz - měla jsem na mysli nějaký výmaz atp. Vím, jen, že když jsme řešili možnosti hypotéky - byla nám nabídnutá možnost ručení s tím, že po nějaké době bychom mohli smlouvu upravit a ručitele zrušit. Ale jak říkám zkušenost nemám - této možnosti jsme nevyužili.

autor
26. srp 2020

@areh mám obavy, že na to lišák nepřistoupí ☹️ každopádně děkuji

meronym
26. srp 2020

@malvinz Uz rozumim. Mela jste na mysli zrejme to, o cem pise @malvinz. Pokud se bonita klienta zvysi (ma casem lepsi prijmy, zhodnoti se hodnota jeho majetku), muze banka souhlasit s tim, ze rucitele uz neni potreba. Nebo je ruceni od pocatku uzavreno na dobu urcitou. Myslim vsak, ze pripady, kdy by se veritel (banka) dobrovolne vzdala zajisteni dluhu rucenim bez toho, ze by ji byl nabidnut jiny zpusob zajisteni, budou vyjimecne.

autor
26. srp 2020

@meronym děkuji

budouci_maminka
26. srp 2020

Ja jen ještě dodám ze zkusenosti, ze i když se vyvazes jako rucitel tak i po čase kdyz nebude platit si může na tebe banka došlápnout a chtit dluh vymáhat po tobě i když už tam jako spolurucitel davno nejsi psana. Taky mi to hlava nebrala ale tento případ v rodině jsme meli..(samozrejme záleží jaké smluvní podmínky jsi podepisovala)

meronym
26. srp 2020

@budouci_maminka To neni pravda. Pokud rucitelstvi zaniklo, nelze dluh po byvalem ruciteli vymahat. Neco jineho by bylo, kdyby bylo manzele (ale to nejsou).