Jak správně počítat alimenty pro děti z více manželství?
Dobrý den, máte, prosím, některá zkušenost?
Počítají se alimenty jakoby zvlášť? Myšleno tak, že se počítá vždy že otec má 2 děti - vyjde nějaká částka. A pak znovu má 2 děti a zase částka. Nebo se počítají všechny dohromady?
Když jsem zadala do tabulky plat otce a věk dětí, resp procenta - tak je rozdíl ve výsledku. Když beru že má otec "jen" ty dvě vyživovací povinnosti - tzn počítám každou rodinu zvlášť, tak to vyjde, že děti z prvního manželství mají nárok na 6253 (krát dva) a z druhého manželství 4614 (krát dva). Takže každá manželka má "právo" mít pro děti tolik, jakoby žádné další děti neexistovaly - což bych brala jako fér, protože ty děti nemůžou za to, kolik ma tatínek jiných dětí.
Když zadám, že otec má 4 děti celkem, najedou mají první děti 4689 (x2) a mladší 3126 (x2) což pro ty mladsi je polovina!! Což se mi nelíbí teda, že mladší děti "doplati" na to, že má tatínek i jiné děti.... Samozřejmě i ty starší mají méně, ovšem ne tak znatelně jako ty mladší....
Jak se to, prosím tedy řeší? Nezažil to někdo?
Děkuji moc 🙏❤️
@moudivlacek tak to nikdo nerozporuje, že by se měl tatínek ohánět tak, aby zabezpečil všechny děti, jen si nejsem jistá jestli to ten otec vidí stejně...
není to tak že na starší se platí víc . Je to podle platu . Starší syn má alimenty 2500 Kč a mladší 3000 Kč
Věk děti se zohledňuje...dokonce ri zvýšení alimentů u soudu mi řekla soudkyně že synovi musí doplatit exmanzel od začátku vstupu do 6 třídy...2.stupeň to znamena že manžel mi doplácet rozdíl nástupu od září do února 800 Kč měsíčně...takže celkem4000...přičemž každý měsíc už mi přispívá místo 5000 Kč 5800....
@renata_davi ano, je to dle platu, ale zároveň dle věku dítěte, čím starší dítě - školka, ZŠ, SŠ, VŠ, tím vyšší alimenty
@moudivlacek ano ale třeba u nás to tak nebylo . Starší má alimenty menší než teď mladší .
@renata_davi Tak asi vite proc, nema nejake zvysene naklady, leky, bryle? jinak pak se obratte na soud, tabulky jsou verejne dostupne, pokud se vam neco nezda, je to resitelne. Nebo je to mineno ma vyssi nez ten starsi v jeho veku? (pisete nez TED mladsi)
Vychází co cca co 5 let 2% navrch 0-5 let 14%, 6-10 16% u jednoho ditete, u dvou je to o 2% mene. Je to orientacni, takze je na zvazeni soudu, pokud jde o vlastni sourozence, starsi, pokud mladsi nema specificke potreby, by mel mit o kapanek vice. U nevlastnich bude zalezet na financni situace druhe strany. Samozrejme neni to dogma.

@darkwitch Než druhému ubírat, má si najít holt druhou či lépe placenou práci, když si pořídí tolik dětí. Určitě bych nepočítala každou korunu, ale aby jeden měl soukromou školu (jak tu někdo psal) a druhý třeba nemohl ani na výlet či školu v přírodě za mě v pořádku není.
A já taky podědila to nejhorší co šlo :D