icon

Jak vysvětlit manželovi, že se na svatbu nepůjde?

kajos12
2. zář 2016

Prosím vás,
jsme pozvaní na svatbu, ale máme finanční tíseň (hypotéka, pojistky na barák, platba uhlí, VŠ, dítě atd...) a vždy jsme vyšli jakž takž, ale nic jsme nenašetřili. Ale tento měsíc jsme kolem 10 000 v mínusu a máme jít za měsíc na svatbu. Jenže já vím, že to neutáhneme a manželovi nejde vysvětlit, že by bylo lepší, kdybychom tam nešli, protože dluh se nám pak prohloubí o dalších 5 tisíc.
Vždy mi na to argumentuje tím, že pokud nechci na oslavy a slavnosti všeobecně, tak nebudeme chodit na narozeniny mé rodině. Vždy mě pak tak "citově vydírá" jakoby. Můj muž, co se života a peněz týče, měl vždy nasazené růžové brýle - razí heslo: Peníze byly, jsou a budou...
Jak byste se zachovali vy? Šli byste na svatbu nebo raději stáli nohama při zemi?

Strana
z7
dokument
2. zář 2016

@kajos12 vysvetlila bych mu to tak, ze nejsou penize, nic vic vysvetlovat neni treba, ne? 🙂

barusineczka
2. zář 2016

Jak jako že se na svatbu nepůjde? Na čí svatbu?

hejsa
2. zář 2016

@dokument Když tak čtu různé příspěvky,někdy si říkám,že je lepší mít dobrou kamarádku,nežli některé příbuzné,dokonce nejbližší! 🙄

hejsa
2. zář 2016

@barusineczka přečti úvodní příspěvek. 😵

renatka16
2. zář 2016

@kajos12 bydlím teda taky v FM a my jsme za koláče dostali max 500,-, ve většině případů 200,- od některých vůbec. a v obálce jsme měli většinou teda po 1000,-. takže myslím že do 2tis se i s kytkou a šatičkama pro malou vpohodě vlezete 🙂 hold ne každý má na rozdávání a stím manželé musí počítat.

kajos12
autor
2. zář 2016

@hejsa Když si zrovna nehraje na PC, tak je otec dobrý, pak se dceři věnuje, ale opět razí heslo, že jelikož je žena na RD, nemá právo být unavená, domácnost musí klapat, v noci má k dítěti vstávat pouze matka....
Není technický typ, ale navaří, uklidí, vypere, vyžehlí, vysaje, vytře.... Teda až mu to řeknu, ale i toho si cením.
Je to o tom, že opravdu dlouho byl svobodný, bez rodičů a prostě už má zažité návyky, které nehodlá měnit. Pokud mu řeknu, že něco bude dělat jinak (třeba si konečně po dvou, třech dnech vymění ponožky, trenýrky a zajde se osprchovat, přestane si dloubat v puse nebo si nehty bude stříhat v koupelně), odvětí mi, že mu mám dát pokoj, že je to jeho tělo, jeho život.... To jen tak okrajově. 🙂
Navíc, on je teď hlavní živitel rodiny, takže si moc vyskakovat nemůžu.

barusineczka
2. zář 2016

@hejsa aha už to vidím :D

barusineczka
2. zář 2016

Tak já bych na svatbu šla. Jsem teda pro aby se nevyhazovalo za zbytečnosti ale v tomhle případě má manžel pravdu. Takže jdi a užij si to.

evulina77
2. zář 2016

@kajos12 o penězích za výslužku slyším poprvé a to jsem taky z Moravy. Otázka je, jestli máte kde brát. Pokud už teď máte mínus 10 tisíc, nevím, kde chceš brát dalčích 5. Pokud máte nějakou rezervu a na svatbu manžel opravdu chce, jděte. Pokud nemáte kde brát, tak nechoďte. Myslím, že 1500 až 2000 je tak akorát za dar. Koláčky tedy za max 500 kč. to máme 2500,-. Pokud neplatíte žádné další věci jako doprava apod. a nedávno jste na svatbě byli (tzn. že máte oblek a slavnostní oblečení pro ostatní) a máte, kde vzít (né půjčka) a nejkrást, a manžel na tom trvá, tak jděte. Pokud opravdu není a není kde vzít a ani manžel nenajde nějakou skrytou rezervu (třeba nebude měsíc kouřit, pokud kouří nebo něco podobného), tak nechoďte. Jste dospělý lidi a máte snad nějakou zodpovědnost. Nechápu, navíc o svatbě se ví nějakou dobu dopředu a dá se odkládat po pár stovkách...

kajos12
autor
2. zář 2016

@evulina77 Odložili jsme si na dovolenou, ale na ní jsme utratili více, než jsme si mysleli... Manžel chce vzít peníze z hypotéky, kterou nám schválili, ale ještě jsme neotevřeli její čerpání... Také budou další výdaje, o kterých už dopředu víme. 🙂

evulina77
2. zář 2016

@kajos12 pokud to není blízka a tobě milá příslušnice rodiny, omluvila bych se jí. Rozhodně bych to neplatila z hypotéky. Jinak nechápu, že na dovolené utratíte víc, než můžete. Jasně, pokud jste tam měli nějaké problémy a museli to řešit, to je něco jinýho. On bude pan manžel asi pěkný ptáček. Já bych to uzavřela asi tím, že je to tvoje rodina a ty rozhoduješ, jestli na svatbu jedete nebo ne. Hotovo a tečka. Ještě bych udělal soupis všech výdajů za dovolenou, plánované výdaje a vaše příjmy a to bych mu ukázala. A taky bych zavedla šetřící program, jak se vyrovnat s útratou na dovolené, aby to pocítil i manžel a aby bylo jasno, že peníze prostě nejsou. A brát něco z hypošky, je úplně mimo, to musí pochopit i on. Jinak začni dělat nějakou pohotovostní rezervu, aspoň pár stovek měsíčně, aby to manžel nevěděl. Aby jsi měla na případné vykrytí, protože vaše hospodaření není normální... Nic ve zlém

kajos12
autor
2. zář 2016

@evulina77 My už dva roky vedeme finanční deník, kde do koruny vpisuje všechny výdaje a příjmy. 🙂 Všechno to sepsáno mám, on to viděl, ale co jiného mu zbývá, než říct - nojo, utratilo se hodně... Upřímně řečeno, já teda už nevím, kde šetřit... Svou skrytou rezervu mám, co jsem si vydělala v práci na brigádě, ale to si nechávám na mnohem horší časy.

barusineczka
2. zář 2016

@evulina77 1) To vypadá jak kdyby manžel mohl dělat jen to co chce kajos. To je trochu divný nemyslíš? Ona řekne nikam se nejde a tak manžel zůstane poslušně sedět doma na zadku?
2) Jejich hospodaření je úplně normální. V dnešní době nejde jen tak udělat rezerva a to že na to máš Ty že si tu rezervu můžeš udělat... Co na to říct tak se asi máte dobře ale v ČR je spousta lidí prostě ketrý na to nemají. Tak prosím Tě neodsuzuj druhý co je a co není normální.

franerka
2. zář 2016

myslím že to moc řeším..na svatbě jde o to aby dotiční pozvaní, i když přes net, přišli a pobavili se s novomanželi. dala bych do obálky 1500kč, kytku bych nehrotila max nějakou růži nazdobit, vím sama kolik kytek jsem dostala a byly k ničemu, takže stačí opravdu malá. Stejně si nebude pamatovat od koho jaká kytka je. a za koláče bych taky koupila hezkou sadu utěrek, nějak pěkně zabalila, dala si s tím záležet a tradá. svatba není o penězích přece. a navíc bych doporučila zlepšit komunikaci s manželem. já byla na svatbě nej kamarádce v červnu. taky jsme moc neměli ale šli jsme. kytku jsme koupila jednu bílou růži, přáníčko jsem vyrobila a přidala dvě stovky a dar jsem měla už koupený dřív a to svatební album. o svatbě jsem věděla rok.

kajos12
autor
2. zář 2016

@barusineczka Já si teda myslím, že manžel má volnosti ažaž.... A to, že po něm chci 1x-2x týdně osobní hygienu, 1x měsíčně aby po sobě utřel pocákáné záchodové prkénko atd., mi přijde normální. Navíc, dovolenou si taky vybojoval on. Kdybych po třídenních hádkách nesvolila, nemluvili bychom spolu ani do teď. V té době taky říkal - pokud nepojedeme na dovolenou, nebudeme chodit tam a tam a nepůjdeme tam a tam...

barusineczka
2. zář 2016

@kajos12 Tak to že po něm chceš osobní hygienu 1 - 2 x týdně to mi teda přijde trochu nechutný ale budiž. Ale měla by sis to přečíst znova. A navíc jsem to nepsala Tobě. Ale jetli u Tebe doma funguje manželka řekla tak nikam nepůjdeš tak ok. To je jen a jen Tovje věc.

kajos12
autor
2. zář 2016

@barusineczka Nechutné? Mě připadá nechutné, že kdybych mu to neřekla, chodil by zpocený třeba dva týdny....
Spíše si myslím, žes to asi špatně pochopila nebo to tak z příspěvků vyznívá....? Já jsem doma ta, která nemá žádné slovo a manžel mě považuje za hloupé dítě, protože on je King, on je nejchytřejší - viz minulé příspěvky. 🙂

sft
2. zář 2016

@kajos12 Já bych teda nevydržela ve vztahu, kde se jeden nadřazuje nad druhýho a to, co ti dělá manžel, se mi teda vůbec nelíbí, rozhodně bych nebyla štastná, ale jestli to vydržíš ty, tak tě obdivuju. 🙂

dokument
2. zář 2016

@hejsa ale ne, my nemame spatne vztahy, spis takove odcizenejsi, nekteri bydli daleko a proste na svatby jsme se nezvali, mne to nevadi a jim asi taky ne 🙂

japona
2. zář 2016

@kajos12 Nějak nechápu, kde je problém? Pokud peníze nemate, tak se přece nezadluzite za to, že vás někdo pozval na svatbu! Je pekne, venku roste mraky kytek dejte si práci a něco originálního vytvořte. To samé dárek. Nemusí vás stát skoro nic, když trochu zapremyslite.. Svatba přece není o pomerovani, kdo dá vic, ale oslava s kamarády. Nápady a čas věnovaný přípravě darku prokáže vás zájem o novomanžele mnohem vic..

dokument
2. zář 2016

My dostali jeden moc pekny darek, kvetinovou vazbu, ve ktere byly zakomponovany penize. Bylo to po stovkach a vypadalo to jako vic penez, nez jich bylo ve skutecnosti 🙂) a daly by se tak zabalit i kovove penize, treba do celofanu, a hned byste meli 2 v 1 a dalo by se tak dat treba jen 500.

japona
2. zář 2016

Jako příklad, kdy dárek stoji jen čas tvůrce - kamarad udelal videokolaz z fotek snoubenců a přátel. Bylo to vtipne a na promitacce to běželo ve smyčce několik hodin při zábavě. Promítacku mel možnost si zapůjčit z prace, jinak by stačil třeba fotoramecek za pár korun..
Stalo ho to jen čas a jedno vypalene cdcko. A snoubenci byli nadseni🙂

ivatko0406
2. zář 2016

@kajos12 a to byl takove s prominutim prase vzdycky nebo tak zpustnul az ted?

lenuardos
2. zář 2016

Omlouvám se, nečetla jsem všechny příspěvky. Jen nechápu výdaje za 5000,- když jste zvaní jako hosté. Pokud máte vhodné oblečení tak bych šla. Do obálky bych dala max. 1000,- a neřešila bych to. My jsme na svatbu zvali lidi, které jsme chtěli, aby s námi ten den byly a rozhodně ne podle toho kdo nám dá víc peněz. Je to nesmysl. Běž, užij si to a odreaguj se od každodenních starostí.

andrisek123
2. zář 2016

já se vdávala nedávno a většinou jsme dostali v obálce 1000Kč od celé 4členné rodiny + tu kytku 🙂 a pokud je u vás tradice dávat i něco za koláčky, tak jim dejte ještě těch 500 do obálky, to celé je max za 2000,- ale pokud nemáš ani to, tak si s manželem sedni a řekni mu, že n svatbu půjdete jedině tehdy, jak nebudete v mínusu..

wendissek
2. zář 2016

Jsme z jižní Moravy vdávala sem se před rokem kytku jsem kd nikoho nedostala a nikdy se s tím na svatbě nesetkala, za vysluzku jsme nic od nikoho nedostali a většinou pokud to byli známo jsme měli v obálce 1000 Kč za par takže bych to neresila

kajos12
autor
2. zář 2016

@lenuardos U nás je zvykem právě dávat min. 1000 kč / osobu. Míň tam manžel určitě nedá. Takže řeším v podstatě už jen toto. 🙂

@ivatko0406 Asi vždycky. kdybych mohla, ženu ho do sprchy a k zubnímu kartáčku každý den. Jsem ráda, že má někdo stejný názor. Pomalu jsem se začala obávat, že to je naprosto normální a já jsem cvok. 😀

barusineczka
2. zář 2016

@kajos12 Ano nechutné ale ne z Tvé strany ale ze strany jeho. Jako osobní hygienu jen 1 - 2 x týdně to mi opravdu nechutné připadá.

ivatko0406
2. zář 2016

@kajos12 tak podle me je tak nejak bezna - minimalni hygiena jednou denne sprcha a dvakrat zuby. Ale to jsou zakladni navyky, ktere ma i nas dvoulety syn. Copak ten tvuj chlap nesmrdi kdyz se kolik dni nemeje???

kajos12
autor
2. zář 2016

@ivatko0406 Smrdí. Já mu to říkám, ale mu je to tak jedno. Vždy odvětí "já vím" nebo "dej mi pokoj a starej se o sebe"....

Strana
z7