icon

Jak získat radu od zaměstnance finančního úřadu?

hanka_12345
20. led 2025

Dobrý den/ahoj
je zde prosím někdo kdo dělá na finančním úřadě a mohl by mi poradit s něčím? děkuji

ninive211
20. led 2025

Ono asi záleží, ohledně čeho se ta rada má týkat. jaké daně. Nebo nějaký obecný dotaz?

hanka_12345
autor
20. led 2025

@ninive211 dan z prodeje

ninive211
20. led 2025

@hanka_12345 No tak to je normálně do příjmovky, ne? Já se zaměřuju na jinou daň, ale obecným školení na všechny daně jsem si prošla (kdysi). Prodej čeho? Musíš napsat konkrétní dotaz, konkrétní specifika, čeho se to týká. U něčeho je osvobození od daně, časový test (např. u nemovitosti, u auta, u cenných papírů) při prodeji po nějaké delší době....příp. je osvobození od daně omezené částkou při příležitostné činnosti, jednorázovém prodeji movitých věcí...bez znalostí všech informací prostě nejde odpovědět.

hanka_12345
autor
20. led 2025

manzel a jeho sestra zdedili dum po otci. V roce 2021.
Ted by manžel rad tu svou pulovinu prodal sestre. Bude z toho platit dan? V dome nikdy nebydlel
@ninive211

hanka_12345
autor
Autor odpověď smazal
hanka_12345
autor
20. led 2025

@ninive211 pochopila jsem ze pokud to NENI dele nez 10 let tak 15% a pokud se vse vyuzije na koupi treba bytu/rekonstrukci atd DO ROKA, tak take ne ale jinak jo

ale vzdy na me vyskoci motto..ale nepletme si ..a nacpou tam 3 ruzny hodne podobny pojmy :D tak spis bych takove ujisteni

radecka1
20. led 2025

@hanka_12345 Ten časový test se počítá i za otce. Takže pokud to tvůj mazel a jeho otec dohromady vlastnili déle než 10 let, tak by se dan z příjmů neplatila.

hanka_12345
autor
20. led 2025

@radecka1 a nemusi se to cele pouzit na bydleni? dekuju. Tatka nevim ale vim že v r.2014 uz tam bydlel a to dlouho

radecka1
20. led 2025

@hanka_12345 Myslím, že stačí splnit ten časový test.

radecka1
20. led 2025

@hanka_12345 zkus se zeptat u Vas na Fin.urade. I když i tam ti můžou potvrdit blbosti, ale zrovna tohle si myslím, že by vědět mohli.

betelgeuzz
20. led 2025

Vzhledem k tomu, že manžel zdědil dům po otci, je v přímé linii, tak se započítává i doba, kdy vlastnil nemovitost otec.

Např. zde https://www.remaxalfa.cz/dan-z-prijmu-prodej-ne...
Pokud prodáváte nemovitost v rámci dědictví po zůstaviteli, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem, tak se lhůta pro osvobození zkracuje o dobu, po kterou byly tyto nemovitosti prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele.

hanka_12345
autor
20. led 2025

@betelgeuzz dekuju, no prokazatelne to nemam. Nemam od koupi papiry. Ale vim ze ten dum je "v rodině " minimalne 15 let takze by ti splnilo tech 10

betelgeuzz
20. led 2025

@hanka_12345 a nemá papír z katastru, kterým se v dědictví přepisoval dům na muže? Tam by datumy být mohly. Případně si dojít na katastr a nechat udělat výpis za poplatek.
Ale do daňovýho přiznání nic nedodkládáš. Leda, že by FU měl podezření, že měl muž příjem a ten nepřiznal. Já danila prodej nemovitosti, který osvobozen nebyl, z prodejní ceny se odečítají náklady, ale to jsem nikde nedokazovala. Mám to jen doma na papíře a nikoho to nezajímalo.

betelgeuzz
20. led 2025

@hanka_12345 tak mi to nedalo a šla jsem se podívat na papír z katastru a opravdu je tam část "zrušený stav", kde je napsané, kdy to původní osoba nabyla.

hanka_12345
autor
20. led 2025

@betelgeuzz ach bože ja toto nesnasim. Nerozumim tomu, vsecky pojmy sou pro me jak jeden ten samy totozny, tisic zakonu,tisic dokazovani ze sem neco nabyla nebo prodala, sama dan z neceho pomalu i ze vzduchu a vse ma clovek nejak si zjistit co ma vlastne delat.
Zajdu se jeste poptat na financak. My ten prodej uplne extra moc nepotrebujeme. Jeste mame moznost jit si navysit hypo na dostaveni domu ale hodnota toho podilu je vic nez potrebujeme momentalne penez. TTakze bych nerada pak zjistila ze mam platit 15% z prodeje toho podilu. To by me asi kleplo ale moc dekuji

betelgeuzz
20. led 2025

@hanka_12345 vždyť jsem ti všechno napsala, tak čemu nerozumíš?

hanka_12345
autor
20. led 2025

@betelgeuzz myslim obecne, proste celkove tato "problematika", pokavad by se jednalo o jine veci z financnitvi,dani atd

ninive211
21. led 2025

ů 4 odst 1: (1) Od daně se osvobozuje
a) příjem z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku, nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem; příjem z prodeje rodinného domu, jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší 2 let a použije-li získané prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby; pro osvobození příjmu plynoucího manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů; osvobození se nevztahuje na příjem.....(z obchodní majetku např.)
Takže pokud jste tam měli (resp. manžel) bydliště v tom baráku po dobu 2 let, tajkk nic nedaní. Pokud neměla A použije peníze z prdeje na bytové potřeby, tak též nedaní.
Pokud tak bydliště neměl, tak pak platí těch 10 let časový test (opět použije-li prostředky na zajištění vlastní bytové potřeby, tak se nic nedaní, i když to 10 let není).

hanka_12345
autor
21. led 2025

@ninive211 Díky, manzel tam nikdy nebydlel a prostredky pouzijeme na bydleni ale ne vsechny do toho roku,