Je reálné vstoupit do insolvence na mateřské dovolené?

zuzan88
24. čer 2019

Zdravím všechny 🙂 jdu s dotazem za svoji sestru - je reálné vstoupit do insolvence na mateřské dovolené? Ráda bych ji něco poradila, ale na netu nemůžu nic najít.

evaii
24. čer 2019

@zuzan88 ano lze

zuzan88
autor
24. čer 2019

A myslíte, že je ňáká šance, že ji schválí? Posílám ji k nám na červený kříž, ale chce se před tím informovat co a jak...

krucis
24. čer 2019

Ahoj, za prvé se zaháčkuji, protože mě to také zajímá a za druhé mám zjištěno, že to lze, ale musí na splátky z příjmů (i z mateřské či rodičovské) zůstat alespoň 2200,- Kč nad rámec vypočteného nezabavitelneho minima a splácet alespoň 5 let. Samozřejmě záleží také hodně na dlužné částce a o kolik dětí se stará. Pokud takový příjem nemá, lze to vyřešit darovací smlouvou někoho ze známých a příbuzných, že jí budou částkou co chybí měsíčně přispívat. Jen nevím, jaké podmínky musí ten přispěvatel splňovat (jakou prac. smlouvu, kolik musí mít příjem a pod.)

zuzan88
autor
24. čer 2019

@krucis já co sem ještě vyčetla, tak že na jednu vyživovací osobu je částka 1607 Kč a zůstat by mělo 6429 Kč... Takže jestli dobře chápu, tak je to cca těch 6429 + dítě + min těch 2200?

krucis
24. čer 2019

To si opravdu nejsem jistá těmi částkami.Ale na netu jsou různé kalkulačky. Ono asi také záleží na té dlužné částce, pokud je dlužník schopen do 3 let splatit alespoň 60% dluhů, nebo do 5-ti let 30 %, možná stačí i méně než 2200 Kč. V mém případě toho schopná nejsem tak mám info jen k mému případu...Určitě se poradit s odborníky. Já mám docela dobrou zkušenost s organizací Člověk v tísni.

evaii
24. čer 2019

@zuzan88 nemam osobní zkušenost,ale svagrova to podstupovala,ale má k tom do příjmu manžela,který docela vydělává,takze jim to v pohode schválili.urcite by bylo dobre kontaktovat nějakého insolvenčního správce nebo právníka a ten by ty částky měl zjistit.

zuzan88
autor
24. čer 2019

Ono ani tak nejde o ty částky, to sem psala jen orientačně... Spíš jestli má cenu se na mateřské vůbec o něco takového pokoušet.

jazizalova
24. čer 2019

Já nevím zatím přesně detaily, ale počkám s tím až třeba za rok, kdy si budu moct přivydělat. Teď sice budu mít mateřskou poměrně vysokou, ale s rodičákem bych to nedala, i když si ho dám asi na dva roky. To právě plánuju jít tak v 18 měsících prcka alespoň na DPP, abych ten příjem na to měla. Nicméně byla jsem v Občanské poradně Diakonie Střed, co tu u nás funguje zdarma kvůli rozvodu a mimo jiné tam radí i s insolvencí. Třeba mají pobočku i někde u vás, je to teda pro střední Čechy. Teď jsem koukla na stránky : www.diakonie-stred.cz. Tak zkuste.