Kde a jak šetřit - rodina se dvěma dětmi
Ahoj holky, máme doma dva špunty a jsme trošku ve finančním presu a tak přemýšlím jaké výdaje bych mohla ještě seškrtat. Asi jako všichni máme největší částku měsíčně za bydlení (nájem, energie, voda...). Stěhovat se asi nechceme - školka, doktoři, babičky, však to znáte, ale přemýšlím jestli se nedá nějak šetři na tý elektřině a tak. Na čem se vám daří nejvíc šetřit? Díky za tipy.
Nečetla jsem celé, ale přispěju z jiného konce - Žil, byl, zbohatnul až ten, který přestal řešit korunové položky... Je samozřejmé, že se nemá plýtvat jídlem, oblečením, vodou etc. Ale co vám přinese, že si zapíšete do měsíčních rozpočtů desetikorunovou položku za parkování? Tak snad vím, že buď zaparkuju na neplaceném a ušetřím, nebo něco zaplatím a co jiného mi jako zbyde? - Co mi řekne údaj, že jsem dala xy korun ročně za parkování? Nic, asi mě ty 200 nespasí. Přečtěte si taky něco o těch nabíječkách v zásuvce - i kdyby nabíječka rok v kuse odebírala naprázdno, vyjde to asi na 30 korun - spíše vyhoříte, neboť se nabíječka přehřeje, než že byste nějak ekonomicky zkrachovali... Dohromady vám tady tyto echt vychytávky pořád dělají maximálně nějakou pětistovku ročně...To zas není taková hitparáda... Můžu říct, že jsem z dětství naučená striktně vším šetřit, je mi protivné, pokud někdo rozhazuje, ale přepočítávat život na to, jestli si můžu vyžehlit tričko, abych všechno umývala sodou a octem, sprchovala se ob den pro šetření vodou, dětem cpala levné náhražky a podobné "vymoženosti"? To už není život, ale živoření.
@letadlo13 muzu se zeptat, kolik jste platili za plyn, kdyz vam krbovky usetri 2/3 nakladu? A jak vytopite cely dum? My topime plynem a za rok to dela nejakych 20 000kc a to mame stary a velkem velky dum (i kdyz ho manzel castecne zateplil, ale treba strecha zateplena neni a tam unika nejvic tepla) a to daji ostatni i za uhli.
@letadlo13 můj muž chodí každý do práce ve společenských kalhotách a košili - tj. za týden 5 košil + 1-2 kalhoty. Já chodím do práce taky v halenkách a ty si rovněž musím vyžehlit. A žehlím oblečení i dcerám. Ano - legíny není potřeba žehlit, ale trička, sukně, šaty už ano.
Vedu si tabulku s náklady - ale spíše kolik musím našetřit a kolik mi chybí. Nevedu si seznam za nákupy, protože by mě mohl šlak trefit 😂 Holky musí dodržovat bezlepkovou a histaminovou dietu a tak jsou ceny jídel zcela někde jinde a hlavně mi odpadlo asi tak 70% potravin, ze kterých mohu vařit.
Co se týče nabíječek ... Souhlasím s @prejeta_zaba - vytahuji spíše z důvodu abych nevyhořela (a to jen tehdy pokud jedu pryč na delší dobu), ne z důvodu ušetření, protože ta částka je opravdu cca 30kč za rok.
Snažím se šetřit - ale rozumně. Tak prostě nevyhodím 70tisíc za 10-ti denní dovolenou u moře, ale raději půjdeme všichni do kina, dám holkám na zmrzlinu, koupím jim bezlepkové oreo za 80kč ... A pojedeme tady na týden na pronajatou chalupu, do termálů, holky budou mít tábor, půjdeme do ZOO, Dinoparku ... Letos sice k moři jedeme, ale díky tomu, že naši mi zaplatili dovolenou holkám.
Oblečení kupuji ve výprodejích v HMku, Reservedu .... Našla jsem paní na Fleru, která mi ušila na míru balónové sukně na holky za 170kč .... Na botách nešetřím - ale i tak prohledávám internet horem spodem, abych je měla co nejlevnější.
Oblečení po holkách už neprodávám, protože na to už nemám čas. Tak ho odvezu do Adry či jiným organizacím.
Vím kolik co stojí přibližně v obchodech a podle toho kupuji. Jasně - věci denní potřeby se koupit musí, ale aviváž, prací prášek, toaletní papír, barvu na vlasy ... kupuji v akci.
Spíš než řešit jestli banán stojí 20 nebo 17,90 bych se ohlídla, jestli opravdu všechno to, co kupuji opravdu potřebuji - když třeba tady vidím ty seznamy "nutných" věcí pro miminka a děti, ježí se mi chlupy. Nebo opravdu musí dvouleté dítě dostávat ke každé příležitosti 50 dárků? Jestli opravdu miminko potřebuje pět nosítek, houpátka, lehátka, hnízdečka, kapky, oleje, mastičky... Aby tady matky psaly kolikátého chodí rodičák, že už nemaj a vzápětí "kde jste sehnali tohle super krásný nosítko", tak to je prostě o nastavení celé rodiny no. Denně se s tím setkávám. Neříkám chodit jak vandrák ve 4x přešitém oblečení, ale pokud mi vychází sotva na nájem, asi nepotřebuju mít to, čím se chlubí na internetu a v reklamách. Třeba strašně moc uteče lékárnou, homeopatika, doplňky, kapičky, krémy, spreje - to jsou úplné zbytečnosti, ale některé rodiny je nakupují ve velkém. Nebo třeba "módní trendy" i v péči o dítě - opravdu je potřeba látkovací sada za tisíce? Ne, že, jenom má hezký design..Stačí se nad tím zamyslet. Samozřejmě, pokud už tohle všechno mám zmáklé a stále žiju od výplaty k výplatě, možná by stálo za zamyšlení zvýšení příjmů.
@prejeta_zaba Souhlasím. U spousty "nezbytností" pro miminka jsem si řekla, že pokud je budu postrádat, dokoupím je, a nedokupovala jsem skoro nic.
Úplně ale nesouhlasím s těmi plenkami, taky jsem si myslela, že si je kupují spíš maminky pro své potěšení, ale pak jsem koupila dvě bambusové kalhotkové plenky a zjistila, že jsou opravdu funkční a klasické čtverce se s nimi nemůžou srovnávat. Ovšem většinu jsem potom koupila z druhé ruky (ale pro radost i pár nových), použila na 3 děti a ještě prodala, takže i tam si troufám říct, že jsem byla v plusu.
@prejeta_zaba krásne napísané...dnes sa prehána, plytvá, .....
@herminka taky jsem nakoupila plno plenek, ale momentálně používám čtverce u našich a na nejmenšího (má 14 dnů). Jinak mám všehochuť a doma jedu hlavně ve vkladačkách a doma šitých froté plenkách. Bambusové kalhotovky mi tu momentálně leží, ale ony zase s věkem a sezónou dojdou do provozu. Prostřední se zrovna odplenkovává, tak uvidím, kolik toho ještě prodám. I kdyby nic, za cenu jednorázovek na 3 děti to určitě nebylo 🙂 Nejstarší má plenku na noc dodnes, takže teď látkuju 3 děti současně.
A “nezbytnosti” pro miminka jsme nekoupili vůbec, nakonec jsem teda dokoupila od kámošky chůvičky, ale toť vše. Celou Výbavičku jsem měla bazárkovou, ale po třech dětech to ještě dneska vypadá jak nové. Rostli rychle a opraná je až tak ta velikost 86. Krom kočárku, nosného šátku, oblečení a látkových plen jsem skoro nic nepotřebovala, nebo vytáhla z půdy (košík na mimčo atd.), ale nový bych ho nekoupila, na 3 měsíce trošku drahý krám.
Teď třeba šiju dětem softshelové kalhoty, nové stojí skoro 400,- a materiál od té stejné firmy mi na jedny vyjde na 100,- a to včetně nažehlovaček.
Na energii můžeš ušetřit, ale to se dozvíš až za rok... Měsíčně lze ušetřit na jídle, oblečení, naftě, cigaretách. My platíme bohužel snad každý měsíc něco... A když už něco ušetřím, zase se něco platí pristi měsíc 🙄 např. teď se nám rozbila myčka, pristi mesic platíme 5tis. havarijní. Naštěstí na to máme, zatím, ale neusetrime skoro nic. A na mateřské už vůbec.
@letadlo13 jak resis u tech domacich SS kalhot impregnaci a prani?SS se nesmi prat v normalnim pracim prasku...

Stačí si schovat paragony ze supermarketu někam do škatule od 1. do posledního a pak to jen tak proletět. Pokud děláte jednou za týden velký nákup, je to pár plakátů s počítanou částkou, ale pokud kupujeme denně pět věcí v sámošce na rohu, chce to nějaký bloček. Já to teda nedělám, už máme vychytaný systém a bereme stabilně podobné nákupy.
Nepíšu, co tu padlo mnohokrát, ale spíš vychytávky.
1. Nekupovat akční věci, které nepotřebuju. Akce využívám jen na dražší věci, které chci (pětikilovka jasmínové rýže, zrnková káva). O korunu levnější jogurt mě ještě nespasil.
2. Neprohlížet si katalogy jako je Avon, atd.) Ignorovat reklamy 🙂
3. Vypojovat nabíječky ze sítě, údajně seženou i 1kč denně a to když nic nenabíjí. Tři nonstop zapojené nabíječky jsou skoro tisícovka ročně.
4. Domácí výroba - hlavně toho, co se jí hodně, a sladké pečivo je kupované neskutečně neekonomické, a taky dost nezdravé. Na marmelády nasbírate i kolem polních cest, když není zahrada.
5. Léky!!! Domácí cibulový sirup nebo čaj z černého bezu, divizny (vše prakticky zdarma) jsou na kašel lepší, než sirupy za stovku. Umělé vitaminy nepotřebuje 99% lidí, a reklama na dobrou imunitu a podobné nesmysly, vydělává farmaceutickým firmám miliony.
6. Topení krbovými kamny nám oproti plynu ušetřilo 2/3 nákladů. Za rok se zaplatila pořizovací cena kamen, za druhý zateplení domu (malého domu).
7. Dětské oblečení je tříděný odpad 🙂 nemáme po kom dědit a stejně se mi sešlo deset zimních bund zdarma. Nesmí vadit drobné vady!!! Bodyčko s jedním rozbitým patentem nebo oteplováky s dírou na koleni jsou neprodejné, nebo za symbolickou cenu. Zašiju hezkou nášivkou a mnohdy jsou jako nové. A to nemluvím o věcech jako jsou chůvičky a dětská kola, pokusné je v okolí někdo, kdo má děti o 2-3 roky starší, dá se domluvit na odkupu, lidi vám to pak sami i nabízí.
8. Prodávat, nebo vyměnit, co se nepotřebuje, hlavně nekupuju elektro. Mám jeden multifunkční robot, varnou konvici, kávovar a ponorný mixér, nic víc do kuchyně nepotřebuju. Šlehače, mlýnky na kdoví co, smoothee mixéry, zmrzlinovače atd. Hromada krámů, co se vytáhne jednou do roka.
9. Nekupovat věci, jako chipsy, oříšky, tatranky, sušenky, cola, balena voda (zhubnete a ušetříte), ony to nejsou velké položky, ale místo balíčku chipsů, mám pro děcka kilo banánů.
10. Mraženéhá zelenina, jen si to přepočtěte na kilo. 350g balíček zeleniny do polívky za 25 Kč??? To je skoro 70 Kč za kilo. To byste za kilo čerstvého celeru nebo mrkve nezaplatili, co. 😉 a je to zmraženina bez chuti.
To jsou jenom moje tipy, peníze moc nepočítám, mám z domu prostě naučené neplýtvat ničím. Třídním odpad, nekupuju nesmysly, nevidím důvod, mít víc, než dvoje povlečení na postele, zásadně nežehlím nic. To je škoda práce a elektriky (dobře, plesové šaty a svatební košili, jeden lněný závěs, ale to je 10 minut za rok). 😉
Látkové plenky mi ušetřily tisíce.