icon

Kolik se plati v cz za porod ak som slovenka a nemam tu pojisteni?

mala18
3. čer 2019
Strana
z2
barchen
4. čer 2019

@lery92 Cizinky to nedělají proto, že jsou drzé, že zdrhnou hned po porodu do své vlasti a přihlásí dítě ke své pojišťovně ale proto, že musí. Dítě cizince česká zdravotní pojišťovna nepojistí pokud tady rodič nemá centrum zájmů (a porod na území to nezmění), takže tam jiná možnost není. A pokud vím, takhle narozené dítě se nepočítá do statistiky SR, takže pokud se doopravdy nezapočítává do statistiky české nemocnice, tak zůstává mimo statistiku. Samozřejmě ona tady rodit nemusí ale umožňuje jí to legislativa EU. Takže to nasrání jste si vybila na nesprávném místě. Lidi dělají to, co jim legislativa umožní.

lery92
4. čer 2019

@barchen já si vybila zlost na oddělení kde jsem pracovala , věřte mi že cizinci si na základě tohoto pravidla vybíjeli zlost na mě .To už sem opravdu neměla za potrebi .Tehdy mi bylo řečeno že je to ,,výmysl " zřizovatele a že to rozhodně nehodlá měnit ( naprosto ho nezajímalo , kdo je členem EU a kdo ne )
Medicína a ošetřovatelství je sama faktura.Sama dokumentace a počet cizinců Slováků , Ukrajinců a především Vietnamců stoupá .Byli tací co to zaplatili , pak ale byli tací co na to neměli a na koho rvali ?No jasně na sestru , dyr jo ne .

ah1234
4. čer 2019

@lery92 to ako keď začneš rodiť tak to nie je urgentne a keď som na výlete v Berlíne tak mi na to neplatí preukaz EU ? 🤦 To je dobrá blbosť

lery92
4. čer 2019

@ah1234 to neříkejte me , kdybych věděla že mě za to nebudou žalovat , klidně bych vám poskytla informací o kterou nemocnici jde ...

zelenaesmolda
4. čer 2019

@lery92
tys odmitla rodici zenu a poslala ji domu?
byt to ja a neco se mi stat tak tebe jmenovite a nemocnici zazaluju

zelenaesmolda
4. čer 2019

@ah1234
samozrejme,ze na to EHIC karta plati...

mala18
autor
4. čer 2019

@zelenaesmolda co je EHIC?

zelenaesmolda
4. čer 2019

@mala18 european health insurance card,proste ta modra karticka pojistence co mame vsichni

hrosarna
4. čer 2019

@zvedavec2 dobrý večer,to není tak úplně pravda. Evropan je pojištěný pouze na základě zaměstnání nebo podnikání. Pokud tu nemá výdělečnou činnost, může si nechat uznat faktické bydliště, což je proces minimálně na měsíc a to nevím jestli má tazatelka tolik času.. a teprve po uznání bydliště spadne do českého pojištění jako obzp což je 1803 kč měsíčně.

barchen
4. čer 2019

@lery92 Já Vám rozumím, v dnešní době to bez lejstra na každý prd už nejde snad v žádné profesi ale tady jsou odlišné věci, EU a země třetího světa. V EU platí legislativa která umožňuje péči lidem z EU do určité výše v kterékoliv krajině (i ten porod ale pak už si nemocnice sami určí, jakým způsobem, jestli tou vratnou kaucí nebo pouze na základě údajů z EHIC kartičky. Jinou věcí je pak veřejné zdravotní pojištění, to už nemůže kterýkoliv občan EU (ani mimo EU) dorazit do ČR a jen tak se pojistit, veřejné zdr. pojištění nedostane bez ekonomického nebo rodinného zájmu, takže ani ty narozené děti. Jako samoplátce ano ale omezeně a jsou to desítky tisíc ročně. A pak jsou lidi ze zemí třetího světa, Ukrajina, Vietnam, Mongolsko atd., co vlastně zmiňujete a tyto lidi, pokud nemají české zdravotní pojištění, tak buď platí na místě za všechno nebo neplatí a platíme to všichni z našich odvodů. Což je problém v dnešní době, protože víme, že agenturní zaměstnanci, lidi na víza cizího státu nebo prostě pouze nelegální občané, kterých je požehnaně, obvykle nic nemají, ošetřit je někdo musí (dle přísahy) ale peníze už z nikoho nedostanou. Tohle se ale musí řešit na jiných místech než v lokální nemocnici.

lery92
4. čer 2019

@zelenaesmolda já odmítla , lékař podepsal .Pakliže bys chtěla žalobu , musela bys žalovat sloužícího lékaře a zřizovatele .V podstatě jsem to těm rodičkám doporučovala , aby si to nenechali líbit .Jenže jak to už u lidí bejva ,, zůstane jen u slov" za ty roky nepřišla ani jedna žaloba .Lidí platili a kdo neměl na zaplacení neplatil .Jel jinam .
Chápu tvoje rozhořčení ale vzij se do my situace .Jsem blbá sestra .Dokonce i někteří doktoři tohle narizeni povazovali za absurdní .Ovšem nám jako ,, podřízeným " bylo dáno na vědomí , že v případě že rodička nesloží kauci do termínu porodu , nedej bože porodi a nezaplatí , bude se to vymáhat po nás ...vůbec asi nechápeš v jakým stresu jsem byla .Tehdá sem ,,odcházela " ve zlým z tohohle zaměstnání a víš co je paradox ?Musím někde rodit a široko daleko je to nejbližší porodnice pro mě 😂😂😂 teď mi porad , co mám dělat když jsem je tam tehdy poslala do prdele všechny 😂😂😂

lery92
4. čer 2019

@barchen máš pravdu .Ale vysvětluje to .Co se týče agenturních zaměstnanců - hrůza .Kolikrát si chudáci platili pojištění a pak zjistili v den výkonu že jsou nepojištěný , protože agentura je nepojistila .Zoufalství téhle lidí mě uváděla taky do obratek.Pak se najednou z obyčejný revize stala záležitost za 8 tisíc kterou si nicnetušící zaměstnankyně musela uhradit.+ Další problémy s interrupcemi , že jo .Občané EU mohou potracet na našem území , ostatní máj smolika..což chápu říká se tomu interrupční turistika ,ten zákon má význam ale je zbytečně přísný občas .Vše se musí řešit jinak , ale nikdo o to nejeví zajem

lery92
4. čer 2019

Zkrátka doporučuji autorce v rámci jejího klidu zavolat na kliniku , optat se .Nechci aby se dostala do situace kterou jsem zde popsala .Je to bohužel realita , je mi to líto , já s tím jako blbá sestra , obycejnej občan nic nesvedu...

Strana
z2