Kolik vás stojí úklid a žehlení?
Prosím, svěřily byste se s tím, z jakého kraje pocházíte, jak dlouho uklízečce trvá úklid a kolik vás měsíčně stojí? A zda je v tom i žehlení. Díky - chci si udělat představu, když teď poptáváme paní na úklid.
@sudylichozrout chápu tvou myšlenku, ale zároveň podotýkám: nemusí (ale může) to být o koukání skrz prsty, o nadraženosti, povýšenosti a zotročování. Od určité role, možná společenské, možná jen momentální dané tím co dělám, se prostě očekává určité chování, vystupování, a nemusí to být o nafoukanosti. Od servírky nebo kadeřnice jednoduše očekávám, že na mě bude milá a nejen že vykoná svou práci. Položit talíř na stůl je sotva půlka z dobré obsluhy. A tak i dobrá uklízečka nejen že vytře, záleží taky jak vytře a projevy chování kolem se prostě taky počítají.
Výkon samotný je asi nejdůležitější, ale i to jak se u toho chováme, z nás dělá "dobrou" učitelku, managerku, asistentku, atd. atd. - tedy kdekoliv se vyskytnou zase lidi.
před otěhotněním jsem chodila uklízet 1x týdně k paní do malé 3+1 - brala jsem 500Kč bez ohledu na to jak dlouho mi to zabralo ( většinou jsem to zmákla za 2-3 hodinky), olomoucký kraj - zapadákov .... úklid obnášel vysát, vytřít, prach, kuchyně, WC a koupelna důkladněji, bez žehlení, mytí oken placeno zvlášť .... vyšší hodinová taxa je dána faktem že během úklidu jsem byla doma sama s fakt velkým dobrmanem ( nikdo k paní nechtěl chodit uklízet - ale pesan byl miláček)
@zuzekk Ano, v tom máš naprostou pravdu a vůbec nebudu rozporovat to, co píšeš. Také si myslím, že ten, kdo službu nabízí, má být na úrovni (ne finanční, ale morální, osobnostní). Jenomže někdy mám pocit, že si lidé opravdu najímají služky a podle toho se k nim chovají. A pokud je to ztak, jak hovořím, nikdy nemají jako "hospodyni" Češku. Čím větší bída v jejich domovinách, tím více jsou tu mezi určitými lidmi žádané. A o to hůř se k nim pak zejména manželky chovají. Pod pracovitostí si představují dření, pod pokorou poslouchání na slovo... @barchen já u tebe vidím mezi řádky. A to proto, že nežiji na pustém ostrově, ale pohybuji se mezi lidmi, takže mám zkušenosti i s tím, o čem hovořím. A bohužel, setkávám se s tím docela často, pohybuji se někdy mezi lidmi, kteří jsou zkrátka nechutní snobové. A slova o drzosti, pokoře, pracovitosti (vlastně nerozumím tomu, co si pod tím představit. Najímám na vyluxování, umytí nádobí, vytření a setření prachu. To dostanu. Když dobře, pokračujeme, když ne, končíme. Nemusí mi k tomu ještě upéct koláč, uplést svetr a připravit mi kostým na druhý den) mi tyhle naboby připomněla, byť jsi to tak třeba nemyslela. Neříkám, že ty jsi taková, jen vidím někdy lidi, které bych za normálních okolností vidět nechtěla, musím s nimi jednat a občas poslouchat i jejich výlevy na večírcích.
@sudylichozrout s touhle sortou lidí se stýkám minimálně, ale o existenci snobů ve všech směrech vím. A souhlasím, že tohle nadřazené chování je prostě hnusné, ať na to člověk kouká z jakéhokoliv úhlu. a ať se odehrává kdekoliv - třeba v té restauraci.
Zároveň když jsem uklízečka, musím si být vědoma svého statusu, a i když mám VŠ, jsem teď jenom uklízečka a podle toho mám přistupovat ke svým chlebodárcům/klientům.
U kamarádky jsem se setkala například s holkou, která si na rovinu řekla o peníze za každých 10min navíc, říct si na rovinu o 20Kč jí nijak nevadilo atp. z počátku byla její asertivita sympatická, časem už méně - svou práci vychvalovala, jak bude manžel KONEČNĚ spokojený s uklizeným bytečkem, že tohle a tohle rozhodně dělat nebude, tehdy se jí prostě nehodí, přijde až bude moct ona... a bylo po všem (btw. Češka). A to člověk k pojmům jako pokora a drzost sáhne snadno. A když se s tím setká, třeba u jedné národnosti častěji, i k paušalizaci.
@sudylichozrout Člověka dělají lidi, kteří jsou kolem něho. Na jednu stranu nežiješ na pustém ostrově a vidíš mezi řádky i mezi ty moje, na stranu druhou tady v jiných diskuzích drsně kritizuješ matky ve fin. nebo rodinné nouzi, označuješ lidi za otroky, když pracují za minimální mzdu, že si neváží sami sebe, že moc toho asi neumí, když dělají práci za takové peníze...Ta lidskost se asi pohybuje podle konkrétní diskuze...
@barchen Ano, to označuji, protože jimi jsou. Ne z mého pohledu, ale z pohledu své vlastní existence. Minimální mzda říká, že si sebe nevážíš ani na to, abys mohl v klidu přežít. A co se týče těch matek, tak holka, která kuká s chlapem, který chlastá a je agresivní, pak s dalším, který má dluhy a pak s třetím, který vylezl z kriminálu, s každým si naseká 1-2 děti a teď neví, jak by je uživila, si z mého pohledu kritizování zaslouží. Ale myslím, že jsme už dost odbočily od hlavního tématu. Obě.
@rencinka87 ja to chci pres agenturu, takze kdyz nebudu spokonena, budu to resit s nima
Holky, pro odlehčení - v bejvalý firmě byly nejvíc obávanými kolegy právě uklízečky. Všechno totiž věděly, všude byly, a běda jak byla některá šmudla a nechávala si rozházenej stůl atd. Za chvíli to věděl celej barák. Takže pozor, uklízečky se u nás velmi předcházely :D A pak byly třeba i hodný a ochotný nám třeba i zalejt kytky na okně nebo tak :D
A přes jakou agenturu? Sháním v Praze někoho na úklid už delší dobu a nikoho stále nemám 😞
@bayt V první firmě jsme s uklízečkou rozebírali politickou situaci na Ukrajině, byla to vzdělaná matka s dětmi, to ještě internet natolik rozšířený nebyl. V jiné firmě jsem pak musela řešit stížnosti od kolegyně, že jí uklízečka vezme osobní hrnek s fotkou a dá na noc do myčky. Nakonec sama iniciativně napsala žádost na správu budov aby uklízečky myly pouze erární bílé hrnky...No jo, lidi 🙂
Holky a přes agenturu vám chodí pořád ta samá osoba, když máte pravidelný úklid? Mně posílali často někoho jiného, ani jsem nevěděla, jak je oslovovat jménem pokud jsem se nezeptala přímo.
Chci říct, že na svoji paní budu fakt hodná, nekecám :D
@wxkatuska Neni to BIBo ale Clinea. Bibo shani chuvy ale obe firmy patri jedne majitelce. A klidne Ti zaridi i uklid na par hodin tydne.
@sudylichozrout wow, to si pichla do vosiho hnizda 😀 ale souhlas, taky mi to tak pripada. Ja mam treba zas takovou zkusenost, ze v jedne z firem, kde jsem pracovala zametali Ukrajinci a makaly Ukrajinky na nepretrzitem provozu. Ja byla jejich nadrizena. A vsimla jsem si, jak Cesi k nim pristupuji jal k onuci. Ja jsem k nim pristupovala s respektem a brala jsem je v pohode (sama nemam uplne ceske koreny, ale jsem svihla Rusem) a pak jsem potrebovala u neceho pomoct, uz jsem nezvladala a jeden Ukrajinec za mnou prisel a sam od sebe zacal misto me presunovat veci. Pak se rozpovidal, ze dela v Kyjeve Vysokou skolu leteckotechnologickou a tady dela, aby si na ni mohl vydelat. Pri mem dotazu, ldyz je tal chytry, proc zameta mi rekl... To mate tezky, kdyz mate nalepku ukacko..... Spadla mi huba k zemi. Pak jsem zjistila, ze je tam vic takovych.... Toliko moje zkusenost.
@biedronka10 naprosto souhlasím, spousta Ukrajinců co tady v ČR pracuje jsou chytří a vzdělání lidé a někteří ne, ale jsou minimálně slušní a pracovití. Pak je skupina zlodějů, vycuranku, hlupáku, jednoduchých primitivu přesně stejně tak, jako ve všech ostatních národnostech, včetně Čechů. V tom souhlasím.
@brookmichaela děkuji, mrknu na to 🙂
@biedronka10 ja tady picham do vosiho hnizda docela casto, jsem si vsimla 😀 No, jinak take mam zkusenost s tim, co popisujes. Kdyz jsem chodila na gympl, brigadila jsem vsude mozne, jednou mi tehdy prestizni studentska agoska nabidla praci v tiskarne. Tak jsem to vzala. Nedelala jssem ale sazbu a tak, nybrz prelepovala bilymi stitky carove kody casopisu, ktere se vratily zpet jako vratky. A tam jsme byli my - studaci a same Ukrajinky, Bulharky. Chlap, co jim (nam) sefoval, byl naprosto primitivni kokot, to se jinak neda rict. Byl na presdrzku. K nam si to nedovolil, ale nad ne se povysoval ukrutne. Pritom jestli mel dokoncenou zakladku, tak to bylo moc. Jezdil s jesterkou a buzeroval. To byla jeho jedina kvalifikace. Bylo mi tech holek lito. Ale penize tam nemely tak strasne. Byl to rok 2002 a mely 40 Kc/hod. My tam meli 50 Kc/hod. Urcite nedelaly za mininalku. No... Pak jsem se s podobnym pristupem k lidem (z vychodu ci Asie) setkala prave u tech nabobu, co jsem s nima pila Möet a zjistila o nich, ze jsou vlastne na uplne stejne urovni jako ten jesterkar z tiskarny. Jen maji luxusnejsi hadry a misto Tuzemaka lejou do hlavy flasky za tisice. Na jednom z tech dychanku se panove trochu rozpovidali a me bylo fakt ouzko. Nektera slova nekterych holek tady mi je pripomnela. Tak jsem sla curat proti vetru 🙂
@sudylichozrout jo, ja kdyz jsem sla si pamatuju za mistrem se zeptat, jak ze mam odtahnput ten 50 kg ocelovy ram bez rudliku, bez niceho... Odpovedel..... Vemte si tamhle nejakou mongolskou opici k tomu....(myslel ukrajince) . Ja se zarazila a povidam, prosim? Snad zamestnance ne? Koukal na me, ze co to jako na nej zkousim. Me to ale v tu chvili nas.... o. Pak ukrajinci jeli na Vanoce dom, ja se s nima rozloucila a zamestnavateli svihla vypoved na stul. Bylo toho vic a mezi tim i tenhle pristup co mi vadilo.
@biedronka10 vubec se ti nedivim. Ja tam byla kratkodobe, takze jen par smen, a pak jsem z toho nespala jeste nekolik dni. Musi byt asi dost desne v takovem prostredi zustat, ale ja pevne doufam, ze uz se to tak moc nedeje. Firmy nemaji lidi a ceni si i pracantu z jinych zemi, co tak posloucham. A snad se to tyka i jinych sluzeb, napriklad uklidu. Ty moje historky uz jsou nejaky patek stare, tak snad je tech, pro ktere jsou pani na uklid malo pokorne a drze, malo.
@sudylichozrout a je fakt ze nekteri ti nadrizeni si nevidi do huby. Ja jsem mela paradoxne taky vyssi vzdelani nez ten mistr 😀 mela jsem slibeno do kanclu na svou pozici, ale vypomahala jsem na dilne kvuli nedostatku lidi a pan mel taky pocit ze mi musi skakat po hlave a asi si lecit komplex, proste buran.
@brookmichaela Bibo nabizi taky uklid, ne? Mrknu na to, dik!
@sudylichozrout Lidi s minimální mzdou, lidi bez správného vzdělání a se špatným životním rozhodnutím, to je jednoduché kritizovat. Je mnohem těžší to chápat, když se s tím člověk nesetkal, to pak empatie nefunguje. Co mě zaráží ale mnohem víc je to, že se řeší víc národnost lidí než porušování zákonů. Kde který Čech ve které práci pohlédl křivě na toho Ukrajince ale že toho Ukrajince zaměstnává jiný Čech nelegálně, neplatí mu žádné odvody ani pojištění, takže papírově ani neexistuje, to jaksi uniká. A že v konečném důsledku tohle tu minimální mzdu ve společnosti ovlivňuje mnohem víc než ta prodavačka v Jednotě na Bruntálsku, která raději volné večere a víkendy tráví s dětmi než honbou se za tím správním univerzitním titulem aby ho mohla mít uvedený v občance nebo na poštovní schránce.
@bayt nene Bibo je na chůvy, Clinea je na hospodyně 🙂

@sudylichozrout Zkus tam nehledat to, co tam není. Tohle je dnešní nešvar zejména lidí z mediální oblasti nutně hledat v názorech lidí něco, co tam není. Píšu to obecně jako o národu, jelikož se jedná o dvě naprosto odlišné kultury. Vůbec to nemá nic dočinění s tím, co dělá. Najímám si někoho na odvedenou práci za kterou platím stejně, jako tvůj klient tobě, holkám nabídnu pokaždé oběd, co se dnes už ani nedělá a žádnou služku v ní nevidím. Sama jsem v této zemi cizinec, "který tady bere práci Čechům, vzdělání z vidlákova nemá dostatečné, nemá dokonalou 100% češtinu, na děti musí v mhd mluvit zásadně česky, protože jsme v Čechách a tady se mluví česky". Takže ano, máš pravdu, na cizince se tady kouká skrz prsty. A je úplně jedno, jestli jsou to skopčáci, čoboláci, úkáčka, rusáci nebo ťongové.