Mám vyšší mzdu než manžel. Přepsat slevu na děti na sebe?

janulazaynab
2. pro 2014

Ahoj holky,
prosím vás, řeším právě s manželem slevu na děti ve výplatě. Má je napsány obě na sebe, já jm teď nastoupila od září do stejné firmy, ale mám vyšší hrubou mzdu o cca 2.000kč - je výhodnější napsat si je na sebe nebo nechat dál na manželovi? Změnila bych to od 1.ledna, ať už máme pořádek v daních.

alkena
2. pro 2014

Mělo by to být jedno, sleva na dítě se neodvíjí od hrubé mzdy, ale je fixní, podobně jako sleva na poplatníka, tu mají taky všichni stejnou, bez ohledu na výši příjmů.

soleilll
2. pro 2014

@janulazaynab Roční sleva na dani na dítě je pro každého zaměstnance stejná - 13 404 Kč. Nezáleží tedy, kolik kdo z vás vydělává.

janulazaynab
autor
2. pro 2014

Díky za odpověď.
Ještě mám dotaz - tím, že mám hrubou mzdu vyšší, tak platím vyšší odvody, minulý měsíc jm měla superhrubou 23tis, tak jm si říkala, že bych sice měla stejnou slevu na děti, ale polepšili bychom si, protože bych neměla tolik odvodů? Snad jm to napsala srozumitelně.

antoinet
2. pro 2014

@alkena je v nich velký rozdíl, na poplatníka jen jen do výše vyměřené daně, ale na dítě ti ji i doplatí "do plusu"
@janulazaynab výše odvodů na to nemá vliv, to si právě pleteš se slevou na poplatníka, opravdu je to jedno, kdo z vás slevu uplatní

j.a.n.i
3. pro 2014

@janulazaynab Nepolepšila, protože nejdříve se spočítají odvody na sociální a zdravotní a pak se teprve uplatňuje sleva a děti.