Návrhy pro vyrovnání po rozvodu. Jak to vyřešit?

6. pro 2023

Ahoj, chci se s manželem rozvést.
Už to delší dobu visí ve vzduchu a chodíme kolem sebe.
Manžel ode mě očekává nějaké návrhy jak to vyřešit, ale ať přemýšlím jak přemýšlím, tak mě nic nenapadá.
Jsem na mateřský a můj příjem je tedy nula. Do práce jdu v březnu. Žijeme v domě, který je psaný na mě a je na mým pozemku. Zároveň máme společnou hypotéku a malé dítě.

Nemáte někdo zkušenost jak to vyřešit? Jaké návrhy manželovi dat?

barmil
6. pro 2023

Nejspíš bys ho měla Ty vyplatit. Dát mu, kolik on vrazil do hypotéky. Ty v domě zůstat s dítětem a domluvit se na výživném pro dítě. Pokud sama dům neutahnes, tak prodat.

irmamala
6. pro 2023

To zalezi prece, jakou mate predstavu, jak to bude dal. Pokud chces v dome zustat, budes si muset prevest hypo na sebe a jeho vyplatit. Pokud ti hypo nedaji, tak to budete muset prodat a penize si pomerne rozdelit. Driv jak v breznu se k soudu urcite nedostanete, tak uz budes zamestnana.

miryp
6. pro 2023

1. Návrh na úpravu poměrů k nezletilým dětem - dokud nebude pravomocně ukončené opatrovnické řízení, rozvodem se soud zabývat nebude, děti se řeší jako první
2. Návrh na rozvod manželství
3. Dohoda o vypořádání SJM

Ad 1. navrhneš, zda dítě půjde do výhradní péče jednoho z rodičů a s druhým bude mít určený styk, nebo zda půjde do střídavé péče, nebo pokud máte nadstandardní vztahy a jste schopni se na všem domluvit, tak je možná i společná péče. U výhradní a střídavé se řeší výživné, u společné to standardní není, tam se předpokládá, že se domluvíte i na tomto.

Ad 2. uvedeš, kdy jste se vzali, které děti se v manželství (popř. před, ale z daného svazku) narodily (identifikuješ je a doložíš rodné listy), doložíš, kterým soudním rozhodnutím bylo rozhodnuto o úpravě poměrů k dětem, no a nakonec budeš specifikovat důvody, pro které se chceš rozvést.

Ad 3. sepíšeš návrh, jak má být vypořádáno SJM. Je-li dům psaný jen na tebe, není součástí SJM a z něj ho vypořádávat nebudeš. Jiné je to samozřejmě s hypotékou, kde ti tedy (chápu-li to dobře) dělá spoludlužníka. Předpokládám, že ti nebude chtít nadále platit hypotéku ani figurovat jako spoludlužník, takže ho budeš muset z hypotéky vyvázat. Buď si ji necháš přepsat jen na sebe, pokud na to tvé příjmy nestačí, musíš si sehnat jiného spoludlužníka, který na tom finančně bude minimálně stejně jako tvůj muž a pokud ani to neklapne, pak prostě dům prodej a vyplať hypotéku a ze zbytku si kup něco menšího, na co sama dosáhneš. A samozřejmě manžel očekává, jakým způsobem chceš vypořádat to, co do nemovitosti investoval v době manželství a jakým způsobem si představuješ rozdělení movitého majetku pořizovaného v době manželství.

lagerthaa
7. pro 2023

hypotéku utáhneš od března?