icon

Potřebuji radu účetní ohledně daňového přiznání

31. led 2023

Je tu prosím nějaká účetní, která by mě poradila?

Děkuji

betelgeuzz
•
31. led 2023

A co potřebuješ?

autor
•
31. led 2023

@betelgeuzz jen se poptat, jak je to s daňovým bonusem na děti.

lencaa11
•
31. led 2023

Záleží kdo uplatňuje a zda ročně nebo měsíčně ve vyplate

autor
•
31. led 2023

@lencaa11 Uplatňovat chci já. Dvě děti. Jde o to, ze jsem byla do května na MD, pak jsem dostala odstupné a proplacenou dovolenou. Zároveň jsem dělala na DPP od února. Celkový výdělek za loňský rok 171 tis, odpočet na děti jen ten měsíc, co bylo odstupné a proplacena dovolená. Tak mě zajímá, jestli mám nárok na daňový bonus za zbývajícich 10 měsíců

amantgris
•
31. led 2023

Nárok by být měl, je tam podmínka 6ti násobku minimální mzdy, což je 97200 pro rok 2022.

autor
•
31. led 2023

@amantgris ano, to jsem se právě docetla, a pochopila to tak 😁 tak snad

dominika963852
•
3. bře 2023

@amantgris Mohu mít prosím otazecku ohledně daní ?
Včera jsem byla podávat přiznání , paní na úřadě mi to zkontrolovala a opravila odečet na děti.
Jde o to,že v září jsem měnila práci a od září 2022 jsem si už děti uplatňovala,do té doby ne. Takže jsem si do daní dala 8 měsíců . Ale ona mi to přepsala na 12 měsíců, ikdyz od září ( zbývající 4 měsíce z toho roku) jsem si děti už uplatňovala. Opravila mi to správně? Mě to teď vrtá hlavou, abych kvůli chybě paní , nemusela něco vracet 🙈 .
Ona mi jen řekla,že bych se šidila.

dulmich
•
3. bře 2023

@dominika963852 udělala to správně

dominika963852
•
3. bře 2023

@dulmich Děkuji. To jsem si oddechla teda 😁 . Poprvé jsem si to musela dělat sama. Účetní se nelíbilo,že jsem ji k tomu dala školku a úroky 🤣

amantgris
•
3. bře 2023

@dominika963852 Určitě správně, on se tam přepočítá celý rok a je potřeba tam dát odpočet za celých 12 měsíců 🙂

betelgeuzz
•
3. bře 2023

@dominika963852 to uplatňování do záloh je jen předběžný výpočet. Roční zúčtování ,nebo přiznání je pak výpočet za celý rok a je úplně jedno, jestli jsi během roku slevy uplatňovala, nebo ne, vypisuješ tam to, na co máš nárok.
A teda zrovna školkovné a úroky nejsou důvod, aby sis musela dělat přiznání sama. Nepřekrývaly se ti ty dvě zaměstnání?

dominika963852
•
3. bře 2023

@betelgeuzz Nene,vrátila to všem v práci, kdo po ní chtěl něco navíc. 🙈
Překvapilo mě to, jelikož v minulých pracích s tím žádný problém nebyl. Ale tak nějak jsme to doma zvládli spočítat a následně paní na úřadě poopravila ty děti.

dominika963852
•
3. bře 2023

@amantgris paráda. Děkuji 😊

betelgeuzz
•
3. bře 2023

@dominika963852 si pěkně ulehčuje práci ☹

amantgris
•
3. bře 2023

@dominika963852 No jak většinou ty mzdovky bráním, tak v tomhle případě je to její povinnost. Pokud tam není důvod k DP, musí to udělat v rámci zúčtování, to je děs.

mata2hari
•
3. bře 2023

@amantgris jj,některé mzodvky si to ulehčují 🤦🏻‍♀️ mamky policejní mzdovka zase nechce dělat ročko,když jsou tam dary - nechápu.. my jsme v práci moc nechtěli dělat úroky na bydlení, protože tam musí být fakt jistota toho,že tam ten člověk bydlí..a ročko jde za mzdovkou, přiznání za poplatníkem..radši jsme jim dělaly přiznání..