icon

Převod nemovitosti, co je potřeba zaplatit na daních?

palka82
31. pro 2016

Ahoj holky, můžete mi prosím poradit ohledně daní? Maminka mi chce darovat byt. Pokud spolu sepíšeme darovací smlouvu a vklad na katastr co je poté potřeba zaplatit na daních? Podotýkám, že v bytě nemám trvalé bydliště ani s maminkou nebydlím. Moc děkuji 🙂

uzivatelkapetra
31. pro 2016

http://www.mesec.cz/danovy-portal/dan-z-prijmu/...
Stačí pohledat, ale úplně nejlepší řešení je zavolat na svůj fin. úřad a tam ti to přesně řeknou.

ladyhoney
31. pro 2016

@palka82 Při darování matka dceři se žádná daň neplatí. Pokud je hodnota bytu nad 5 mil., tak jen v termínu přiznání (do 1.4. dalšího roku) přiznáš na FÚ osvobozený příjem nad 5 mil. A v lednu dalšího roku podáš přiznání k dani nemovitostí (a maminka se z ní odhlásí).

drzticka81
31. pro 2016

mi mamka taky darovala byt a zaplatila jsem jen kolek na darovaci listinu, zadnou dan z nemovistosti, tu platim ted, kdyz je byt muj -jednou rocne v kvetnu?

palka82
autor
31. pro 2016

Takže daňové přiznání k dani z převodu nemovitosti si dělat nemusím? A co se týče daně z nemovitosti jako takové, tak na to je nějaký formulář který se musí odeslat, nebo mi přijde složenka automaticky? Moc děkuji holky

uzivatelkapetra
31. pro 2016

@palka82 poprve je treba si rict o zaplaceni dane z nem. Kazdy dalsi rok uz to bude chodit automaticky

palka82
autor
31. pro 2016

@uzivatelkapetra
a je na to nějaký formulář, nebo si tam stačí zavolat? Hlavně bych nerada dlužila někde nějakou daň, abych za 5 let neplatila nějaké šílené penále😲

drzticka81
31. pro 2016

@palka82 poprve od prevodu, jsem sla na financak a sla jsem tam tusim s mamkou a jejim formularem -dostala jsem novy, ktery jsem mela vyplnit (nastesti jsem tam mela znameho, ktery mi to vyplnil - byt ac mam VS, tak na formulare techto instituc, mi moje IQ nestaci 🙂)), pote to bylo vlastne prepsano na me a od te doby mi to prichazi slozenkou pravidelne v kvetnu.....

drzticka81
31. pro 2016

@palka82 prave, ze prevod majetku-jako dar je vyhodnejsi nez nasledne dedictvi - z dedictvi se musi platit dan a je docela vysoka....proto mi mamka byt darovala, abych nemusela platit dalsi zbytecne penize.......

palka82
autor
31. pro 2016

no my jsme to právě udělaly taky tak 🙂 Děkuji moc, cinknu na finančák a zeptám se co je potřeba vyplnit.