Přítel má insolvenci, co bude po svatbě s mým majetkem?

lendulka212
26. dub 2015

Ahoj chtěli bysme se s přítelem vzít, jenže má insolvenci. Máte některá zkušenost? Zajímá mě co by se stalo po svatbě s mým majetkem a jeho insolvencí? děkuji

pavlapl
27. dub 2015

Vůbec nic majetek který jsi nabyla před svatbou je jen tvůj a nikdo ti na něj nemůže sáhnout. Nevím jak je to s příjmrm to by chtělo se zeptat jeho insolvenčního správce.

lendulka212
autor
27. dub 2015

Slyšela jsem, že lidé se v insolvenci berou kvůli tomu, že dlužník dostane odpočet na manželku a tím se mu ještě sníží výše splátek. Tak si říkám, že pokud se do toho započte takto manželka, tak za tím musí být i to, aby se náhodou nezapočetl i majetek.

irisie
27. dub 2015

Zasla bych za pravnikem a poradila se. Ono clovek nevi jak zas zmeni zakony a co bude. Taky jsem v insolvenci a domluvili jsme se ze bude svatba az po ukonceni insolvence. Kdyz jsem byla poprve vdana, tak zmenili zakony a ze dne na den mi mohli exekutori na muj ucet na moji mzdu!!! Takze bych to osetrila pravne. Zakony se porad meni a vymysleji same kraviny.

zo_ja
27. dub 2015

Souhlas s @irisie, ať si nenaběhneš. A myslím, že by nebyla od věci předmanželslská smlouva nebo nějaký soupis majetku, co je čí a co přesně vlastníš a máš Ty při vstupu do manželství. Např. máě-li stavebko a 200 k na účtu, tak aby na to pak někdo nesahal, když Tvůj muž nebue mít na splátku... že si tam jako něco ulívá nebo je to společně nabytý atp.

myska26
27. dub 2015

@lendulka212 Já být tebou tak bych se svatbou radši počkala,a jestli nechceš čekat,udělala bych si předmanželskou smlouvu. Hlavně si dej pozor ať se do něčeho nenamočíš. Moje kamarádka si vzala chlapa s dluhy,krátce na to se zas rozvedli,a ona musela platit půlku jeho dluhů. Zákony jsou dneska děravý...

lendulka212
autor
3. kvě 2015

Děkuji všem za názor, přemýšlím nad tím. Zeptat se právníka by na škodu nebylo.

davidvozak
14. kvě 2015

Dobrý den.
V zásadě platí, že probíhající oddlužení nebude mít na nově uzavřené manželství i majetkové poměry manželů žádný vliv. Nelze ale vyloučit, že oddlužení během svého průběhu nebude probíhat jak má, že nedojde k jeho zrušení. Zde pak existuje riziko spočívající v následném konkurzu na majetek dlužníka v insolvenčním řízení, a zde mohou některé důsledky dopadnout i na druhého (nového) z manželů. Například dojde k vypořádání SJM.
Osobně mám ale za to, že odkládat manželství pro probíhající oddlužení je obdobné, jako jej odkládat pro dlouhodobou (ale ne smrtelnou) nemoc. Rizika nelze úplně vyloučit, ale lze se na ně připravit a počítat s nimi.
Hezký den JUDr. David Vozák

lendulka212
autor
14. kvě 2015

@davidvozak děkuji