Sleva na dani přítele, na dítě, které není jeho
Ahoj holky chci se zeptat jak je to se slevou na dani kdyz s pritelem ziji vychovava spolecne semnou mojí dceru, má narok na slevu na dani i u ní? Asi ne že když si jí neosvojil? A kdybychom se vzali bylo by mozne uplatnit slevu? S kamarádkama jsme se o tom bavili ale kazda rika něco jineho. Děkuji za odpověd
@saries
@nutricnihodnota Ale ano, svatba to řeší. Slevu na syna jsem v práci uplatňovala já, ale hned po svatbě jsem musela doložit potvrzení od manžela z práce že on tu slevu na něj neuplatňuje, i když měl syn jiného otce.
Můj manžel na mou dceru slevu na dani uplatňuje. Sama účetní mi to řekla že uplatňovat může. Jsem momentálně na mateřské s naší společnou dcerkou. Podmínkou pro uplatnění je společná domácnost manžela a dítka.
@nutricnihodnota Nemusel, manžel může uplatňovat manželčino dítě, pokud s nimi to dítě žije ve společné domácnosti.
Doufám, že to už není 20 let staré - ale my se učili toto:
Dle § 35c/6 zákona o daních z příjmů se (pro účely nároku na daňové zvýhodnění) považuje za vyživované dítě poplatníka (Vašeho syna) pouze:
vlastní dítě poplatníka,
dítě osvojené poplatníkem,
dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů (dle rozhodnutí příslušného orgánu),
dítě druhého z manželů a
vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit.
Samozřejmě po svatbě může manžel odečítat z daní i vyženěné dítě a to od následného měsíce po svatbě. Doloží to v práci rodným listem dítěte, potvrzení od manželky z práce, že ona tuto slevu neuplatňuje. Pokud je dítě starší 18-ti let, tak potvrzením o studiu a také čestným prohlášením plnoletého dítěte, že sdílí společnou domácnost se svou matkou a otčímem. Také je důležité rozhodnutí od soudu, že dítě bylo svěřeno po rozvodu do péče matky (u střídavé péče by mohl část roku uplatňovat i otec dítěte)

@saries Svatba to nevyřeší, musel by si ji osvojit. Slevu na dani může čerpat jen rodič, nebo prarodič a on se svatbou rodičem nestane.