Slevu na dítě ve střídavé péči uplatňuje jen otec

endlessblue
15. pro 2015

Zdravím zkušené maminy a tatínky.... mám celkem zamotaný dotaz. Přítel má 2 děti ve střídavé péči. Týden on a týden jeho bývalá žena. On je zaměstnaný, jeho bývalá žena OSVČ. Ona uplatňuje daně - paušálem. Ze zákona si ona uplatnit slevu na dani na děti nemůže. Přítel si nyní kvůli tomu uplatňuje slevu na obě děti, aby s prominutím ty peníze nenechal státu. Jeho ex-manželka tedy přišla s nápadem, že on je povinen jí polovinu těch peněz dát. To snad není možné, ne? Přítel jí navrhnul, ať tedy neplatí daně paušálem ..... a v tom případě si každý bude uplaťnovat dítě jedno... ale pokud si je uplatnit nemůže... tak má zkrátka v tomto smůlu. Víte někdo jak to tedy vlastně je?

andelka
15. pro 2015

@endlessblue asi na dohodě. U nás si ex uplatňuje obě děti, já zatím nepracuju. Až budu, budeme si uplatňovat každý jedno. Podle mě je to na dohodě, a hlavně jsou to peníze pro děti. Takže kdybych věděla, že on to použije pro děti (třeba na nějaký větší dárek, nebo zaplatí tábor nebo co já vím, něco na co bychom se normálně skládali), tak bych do toho nerýpala.

blahova_andrea
15. pro 2015

myslím, že je to o dohodě rodičů. ex přítele donutit jí dávat půlku nemůže, že by jí to automaticky chodilo, musel by jí on pak tu půlku sám na účet poslat

endlessblue
autor
15. pro 2015

@andelka Právě to slovo "dohoda" je hodně důležité. Bohužel dohodnout se se svou bývalou ženou přítel moc nemůže. Ona odešla od rodiny, a postupně zjišťuje... jak si pohoršila... proto kolem sebe strašně kope a počítá každou korunu. Nějaký argument, že přítel to použije pro děti (třeba na pojištění) nemá smysl. Ona chce ty peníze pro svůj provoz, protože ze svého platu má celkem problémy. Tady jde zkrátka o to, že ona platí menší daně (to je ten paušál) a z toho důvodu si uplatňovat nic nemůže. Jde mi o to, jestli má nějaký LEGÁLNÍ nárok chtít peníze po exmanželovi, jenom z toho titulu, že on si to uplatnit může. Já mám z toho takový pocit, jako by bývalá manželka stále chtěla vládnout ex-manželově peněžence.

endlessblue
autor
15. pro 2015

@blahova_andrea obávám se, že ona ho klidně dá i k soudu, jako že jsou to i její děti a že je tím, že má daně paušálem je znevýhodněná.

andelka
15. pro 2015

@endlessblue myslím že nemá. Pokud překážka je na její straně. Může platit víc a pak si děti uplatnit. Nechce, tak bohužel, vždycky je to něco za něco.
Já taky nemám nárok, exmanžel ano. Ale jsme domluvení, že kromě alimentů platí i školku, takže část se použije na to.

somalicats
15. pro 2015

@endlessblue POkud nedošlo teď k nějaké změně, tak dítě ve střídavé péči si může rodič uplatňovat jen po tu dobu, kdy s ním dítě žije ve společné domácnosti, tudíž jedou-li 50 :50, tak jen polovinu roku. Takže exmanželka buď bude muset opustit paušály, nebo má smůlu.
Pokud si přítel ale uplatňuje děti celoročně, tak si nejsem jistá (a opraví mě @j.a.n.i. nebo @xpila), ale obávám se, že na to nemá nárok a pokud by v tom začal někdo šťourat, tak by taky mohl finančáku peníze vracet...

andelka
15. pro 2015

@somalicats no, to máš taky pravdu. Měl by si uplatňovat jen po tu část, kdy má děti v péči. Jde to buď střídavě po měsících, nebo po půl roce.
Můj si teda uplatňuje celoročně, ale my máme péči společnou, frekvenci nijak upravenou, takže je to trochu jiné než u střídavky.

anina32
15. pro 2015

Já mám dojem že ona musí dát souhlas k tomu aby si tvůj přítel mohl děti z daní odepisovat a podepsat čestné prohlášení že ona si je neuplatňuje.

andelka
15. pro 2015

Taky pravda. Podobně to funguje i u přídavků na děti, taky musí druhý podepsat, že on uplatňovat nebude.

luj89
15. pro 2015

Myslím, že po právní stránce je v právu tvůj muž (ex si v tomhle případě nemůže slevu uplatňovat), po lidské stránce bych na vašem místě polovinu vyplácela bývalce muže.

dennj
15. pro 2015

Ze zákona si slevu na dani uplatňuje ten, kdo má dítě svěřeno soudem do své péče. Pokud je soudně určena střídavá péče,mohou si v případě dvou dětí uplatnit každý jedno. V případě OSVČ opravdu v případě paušálů dítě uplatnit nelze, tudíž mi přijde logické, že si slevu na dani uplatňuje ten, kdo může. U nás je to například tak, že když jsem pracovala, tak jsem si syna uplatňovala já, nyní jsem na RD a syna si uplatňuje můj manžel ( není otcem malého ), protože syn s námi žije ve společné domácnosti ( syna mám soudně svěřeného do své péče ). Toto lze pouze v manželství, nikoliv v nesezdaném svazku. Co se týče té ,, domluvy ,, je to opravdu tak, jak se domluvíte, ale právo na to určitě nemá !!

blahova_andrea
15. pro 2015

@endlessblue za to, že má daně paušálem si může sama, je to jen její volba, že si je odepisovat nemůže

xpila
15. pro 2015

Upravuje to metodický pokyn Generálního finančního ředitelství, str. 60 dole: http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/.... Záleží na tom, s kým děti žijí ve společné domácnosti - ta se samozřejmě v průběhu roku může měnit. Je jedno, jestli to je střídavá péče nebo třeba 70:30. Je to hlavně o dohodě, tady to ani jinak nejde.

endlessblue
autor
15. pro 2015

Holky díky. Takže je to vlastně tak. Buďto dá ex-manželce dobrovolně polovinu té slevy, nebo ona do toho bude šťourat za pomocí soudů a upozorní na to... že přítel může uplatnit pouze polovinu roku a stát mu dá jen tu polovinu, že? Takže každopádně o tu půlku těch peněz přijde tak či tak, jestli se nepletu. Jeho manželka je natolik totiž hloupá, že pokud zjistí, že legální nárok na cokoliv z těch peněz nemá, tak alespoň bude konat tak, aby ty peníze nedostal ani on.

endlessblue
autor
15. pro 2015

@xpila a co je myšleno tím... "žijí ve společné domácnosti"? Děti mají hlášené trvalé bydliště u přítele. Ale zkrátka týden jsou u něj a týden u mámy (podnájem jejího přítele).

andelka
15. pro 2015

@endlessblue společná domácnost je právě to, kde děti reálně jsou, na to nemá TP vliv.
Řekla bych že je to tak jak říkáš, pokud mají střídavou péči, logicky by mělo jít o nějaké střídání domácností, a bonus by se měl uplatňovat za dobu, kdy ten dotyčný o to dítě pečoval. Takže pokud formálně (podle formy péče) nepečuje 100%, neměl by ani uplatňovat za 100% času.
Kdyby ex mohla legálně uplatňovat, mohli by být oba v klidu, bohužel tady je to zas problém na její straně.

xpila
15. pro 2015

@endlessblue Je to tam vysvětlené. Trvalé bydliště nic neznamená, stejně tak ani nic neznamená střídavá péče. Na tom, kde má dítě domácnost, se musí rodiče dohodnout.

xpila
15. pro 2015

@andelka Tak to právě není, je to tam popsané.

andelka
15. pro 2015

@xpila aha, prostuduju to, teď jsem si všimla.
My to máme právě na domluvě, a všude na úřadech to brali. Ale u té střídavé tvrdili, že má každý uplatňovat část. a já jsem jí právě říkala, že my nemáme střídavou,ale společnou.

endlessblue
autor
15. pro 2015

@xpila
@andelka
A to je právě ten oříšek. Bývalá manželka se NIKDY nedohodne na tom, aby měli děti "domácnost" společně s otcem. A už vůbec né v případě, kdyby to jen potvrdilo to, že ty slevy na děti náleží otci. Jak jsem napsala. Ona bude postupovat stylem: "buď mi dobrovolně dáš půlku těch peněz, nebo tě zažaluju a soud rozhodne sice o tom, že já nic, ale ty přijdeš o polovinu peněz též"... 😒

somalicats
15. pro 2015

@endlessblue No, ono je to jednoduché - pokud nebude exmanželka souhlasit s tím, aby měly děti domácnost u otce, tak si je otec nebude uplatňovat daňově a exmanželka se může jít klouzat, pokud bude i nadále danit paušálem... A pokud bude souhlasit s tím, aby byla domácnost u otce, tak ten jí ale nic dávat nemusí...

somalicats
15. pro 2015

@andelka Já mám dceru svěřenou do své péče, takže toto jsem taky nikdy nemusela řešit, ani čestné prohlášení od exmanžela nepotřebuju, finančáku stačila kopie rozsudku.

luj89
15. pro 2015

@endlessblue Můžu se zeptat, proč vám tak vadí, že by měla býv. manželka dostávat tu polovinu? Teď to nemyslím špětně, jen mě zajímá jestli je pro to nějaký důvod, když se tomu tak vyhýbáte. Já bych to třeba pro klid buď fakt rozdělila půl na půl, nebo to dětem dávala na nějaký pojištění/spoření.

endlessblue
autor
15. pro 2015

@luj89 Mě osobně to vůbec nevadí. Moje peníze to nejsou. 😀 Nicméně chápu přítele. Ona rozmlátí manželství - odstěhuje se k chlapovi, kterého znala 2 měsíce. Ze začátku jaksi "zapomněla" děti doma. A teď, protože se jí nedaří.... tak se za svou situaci mstí..... Je to OSVČ. Platí daleko menší daně než přítel. To, že ty daně paušálem jsou menší ale sebou nese právě tuto nevýhodu, že slevu na děti mít nemůže. Tak mi přijde minimálně neslušné, chtít tu částku po svém ex.

somalicats
15. pro 2015

@luj89 @endlessblue Ty ušetřené peníze by měly jít primárně na potřeby dětí. Ne že na nich bude parazitovat jeden z expartnerů. Pokud exmanželka dělá trable, tak bych ji na místě Tvého přítele postavila před volbu 1. celá částka za rok půjde na spoření pro děti, nebo 2. přítel si nebude uplatňovat slevu na dani a exmanželka bude mít smůlu, když nehodlá opustit paušál.

Sama si uplatňuju dceru, jsem zaměstnanec i OSVČ, teď na MD a následně RD plus práce, takže dříve ušetřená část odvodů, teď vratky od FÚ - s exmanželem jsme domluvení na tom, že tyto peníze jdou pro dceru - platila jsem z toho například větší část zahraničního jazykového pobytu, školu v přírodě apod., jinak jedem ty nepravidelné větší výdaje s ex napůl. On jí zas ukládá peníze na spoření. Ale my jsme případ, kdy se dva dospělí lidi normálně domluví...

anina32
15. pro 2015

@endlessblue Já nevím, ale příjde mi to jako dvojsečná záležitost... Asi taky není úplně slušné uplatňovat slevu za celý rok, když máte děti jen ve střídavé péči... Nevím, nejsem v takové situaci, ale fér by asi bylo uplatňovat slevu jen za poměrnou část roku kdy máte děti u sebe, pak by ani exmanželka nemohla nic namítat 😉 Jinak OSVČ je široký pojem, a nelze šmahem prohlásit že ušetří na daních. Nese to sebou nejistotu, že člověk dostane výplatu jako v pracovním poměru, naopak povinnost pravidelně odvádět zdravotní sociální pojištění a to nejsou zanedbatelné částky, a vím OSVČ kteří měli problém to zvládat a ještě rádi se vrátili do pracovního poměru.

somalicats
15. pro 2015

@anina32 Tady se ale neřeší to, že ta paní ušetří na daních a další (ne)výhody OSVČ, ale to, že daní paušálem, tudíž si nemůže uplatnit slevu na děti, a měnit to nehodlá, a místo toho chce peníze po expartnerovi. To je celkem rozdíl.

endlessblue
autor
15. pro 2015

@anina32 To je pravda. Střídavá péče běží příteli teprve půl roku a asi ani doteď nevěděl, že může uplatňovat jen poměrnou část roku. Pokud tomu tak bude... tak si bude uplatňovat pouze polovinu roku. V ten moment již ex-manželka nemá nárok na nic. Ať si svou polovinu roku řeší jak potřebuje.
Ad. OSVČ. To opět nemůže být přítelova starost. Pokud manželka pracuje jako OSVČ, tak je to pouze a jen její volba. Stejně tak jako jakým způsobem bude uplaťňovat daně. Pokud je to pro ní výhodnější paušálem, ať to tak dělá. Pokud chce vykazovat výdaje.. ať to tak dělá. Pokud to nezvládá... ať se nechá zaměstnat. To skutečně v tuto chvíli již není problém přítele.

endlessblue
autor
15. pro 2015

Holky, to je stejně šílené. Já mám děti ve své péči... naštěstí. S ex... se dohodneme celkem na všem (teda zatím nemáme vyřešený majetek.. tak uvidíme). Občas to trochu zaskřípá.....ale jinak v celku vše je OK. Nikdy mě nicméně ani nenapadlo, že se v této situaci ocitnu. Ještě před 2ma lety jsem žila ve spokojeném manželství... a ani netušila... jak se to všechno sesype!!!!

xpila
15. pro 2015

@anina32 On si ale může uplatňovat slevu i za celý rok, to není s ničím v rozporu.