Správné vyplnění daňového přiznání - splácíme hypotéku

finlay
12. únor 2017

Ahoj holky,

nějak jsem se zamotala ve vyplňování daň. přiznání :( prošla jsem všechny možné návody krok po kroku, ale stejně mi to asi špatně počítá.
Když splácíme hypotéku, ta částka, která nám na potvrzení přišla, by nám měla být celá v daních vrácena nebo se pletu?
Vyplnila jsem tam různé odčitatelné položky jako hypotéku, životko, děti ve školce. Ale manžel mě uplatňuje jako manželku bez příjmu, takže 24840Kč a úroky z hypotéky 9000. Už jen toto by mi mělo dát víc než je 26000Kč, které mi tam vychází, ne?

Nemáte, prosím, tip, kde jsem mohla udělat chybu (co se nejčastěji vynechá nebo špatně zapíše) nebo odkaz, kde to krok za krokem najdu? Podle návodů na netu mi to právě vychází takto, ale myslím, že je to špatně :(

Díky!!

xpila
12. únor 2017

@finlay Úroky se nevrací celé, ale jen určité procento. A především záleží na tom, kolik manžel na dani zaplatil, jestli je vůbec co vracet. Vyplň si to tady, je to přímo od Ministerstva financí a vše se ti tam spočítá https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/ep....

finlay
autor
12. únor 2017

@xpila ten odkaz mi nefunguje :(

xpila
12. únor 2017

@finlay Mně jo... Vyhledej si "elektronické daňové podání".

netopejr
12. únor 2017

Existuje online formulář https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/ep...
který Tě dost nanaviguje a pohlídá kdejakou chybu.

Vracení je závislé na zaplacených zálohách. U zaměstnance by vám vracet jistě měli, u OSVČ to může být úplně jinak.

banitram
13. únor 2017

@finlay Chyba je v tom, že nerozlišujete daňové odpočty a daňové slevy. Z daňových odpočtů (hypotéka, životko, odbory, dárcovství a pod.) se vrací jen 15% ze zaplacené částky. U daňových slev (sleva na poplatníka, na manželku, na studium, školkovné apod.) se může vrátit celá částka, pokud poplatních odvedl za celý rok dostatečnou částku na daních. Odvedl-li manžel za celý rok na zálohách na daň jen 20000 Kč a chce odečíst manželku ve výši 24840 Kč, tak se vrátí pouze těch 20000 Kč. Tím se mu vrátí celá odvedená daň, zůstane na nule a další věci už nebude mít z čeho odečíst. Ale pokud odvedl na daních třeba 100.000 Kč, tak si v pohodě odečte vás, hypotéku, školkovné a cokoliv jiného.
Nád rámec odvedených záloh se vyplácí pouze daňový bonus na dítě.