icon

Stavební spoření pro děti

marketa_s
11. dub 2018

Maminky, chtěla bych se zeptat, zakládáte svým dětem stavebko? A u které spořitelny? Nevím které vybrat aby to bylo nějak výhodné. Děkuji

jana_toula
•
11. dub 2018

Ono je vesměs skoro jedno u které. Já osobně mám tedy ráda RSTS, ale co se příspěvků od státu týče, nemá to na to vliv. Každopádně je dobré mít t i stavebko, protože garantovaných 10% plus nějaké malé zhodnocení od stav. Sporitelny je fajn. Plus pak třeba penzijko pro děti je také fajn. Určitě ale pojištění na úrazy a nemoci , protože když by se nedej bože stalo něco vážnějšího, tak jeden z rodičů zůstane s dítětem doma a nemá tím pádem příjem z práce... Hlavně pojištění na vážné úrazy a na vážné choroby.

swetlusska
•
12. dub 2018

Já bych se nad tím nejdřív pořádně zamyslela, jestli je rozumné uzavírat smlouvu na jméno dítěte. To bych nedělala. S dřívějším výběrem je pak problém. Když už spořit, tak na své jméno a než stavebko, to je výhodnější důchodové připojištění. Nemám zatím ani jedno z toho, podle mě to není tak výhodné zhodnocení, abych někde 6 let a více nechala ležet své peníze a nemohla k nim.

asojakova
•
12. dub 2018

No stavebko dnes uz rozhodne tak vyhodne neni. Tak treba 1. Rok: date tam 20000 za rok ( to tam da ale malokdo), statni podpora 2000, pokud je zhodnoceni 1%, tak k tomu 200 Kc. Ale 300 za vedeni uctu. (Takze na zhodnoceni bez SP 100 Kc v minusu) 2. Rok: date opet 20000, statni podpora 2000, zhodnoceni 400, za vedeni uctu 300, takze vynos bez SP 100 Kc. Celkem za prvni 2 roky vynos tedy 0. Teprv od 3.roku to zacne malinko po korunach vynaset... a to jsem zapomnela, ze ten vynos se jeste zdani....
Pro matematiky: ty castky samozrejme budou jine, ja jsem to pro lepsi predstavu nechala zaokrouhleno na cele stovky..

misanovakova
•
31. kvě 2018

slyšela jsem, že se to stavebko neoplatí zas tak jak dřív, taky jsem zvažovala ale asi to vidím na návštěvu finančního poradce

barchen
•
31. kvě 2018

@marketa_s Souhlasím s @jana_toula , že to je jedno, kde to stavebko je, pořád je to asi to nejvýhodnější a nejméně rizikové, co pro dítě může udělat rodič (pokud nehodláte pořídit pozemky, půdu nebo les). S čím nesouhlasím, je to penzijko pro děti. Do toho bych nešla, nejedná se o spoření, nýbrž o připojištění, tím pádem úplně jiné podmínky. A jelikož penzijní reforma přešla za posledních 10 let takovými změnami, že se komplet měnili zákony i pro stávající smlouvy, tak odkládat peníze na 60 let někam, kam na ně nebude moct nikdo sáhnout, je "černá díra".

sarkoc
•
31. kvě 2018

My máme stavebko všichni tři u Modré pyramidy a jsme spokojeni...a že se na to nemůže sahat, to nám naopak vyhovuje...kdyby ty peníze byly k dispozici, myslím, že bychom tolik neušetřili....takhle se za pár let se vybere najednou pěkná suma a bude z toho něco pořádného 🙂 Na dovolené atd šetříme jen na spořícím účtu 🙂