Střídavá péče a výživné. Jak máte vyřešeno?

2. lis 2019

Dobrý večer, ráda bych se zeptala zda jsou tu maminky, které mají dítě ve střídavé péči, jak máte řešeno výživné na dítě pokud střídate po týdnu? Prozatím mám dceru 14 let v péči a výživné pobírám 4000 Kč měsíčně, ale dcera projevila zájem o to být i s otcem a já myslím, že se jen tak nedomluvime a nemám představu jak to chodí . Děkuji

amis24
2. lis 2019

Výživné se při střídavé péči myslím nevyplácí. Po správnosti by to mělo být tak, že otec dítěte Vám pošle určitou částku a Vy mu tu stejnou částku. Takže vlastně nic..

lilian2111
2. lis 2019

Při střídavé péči otec výživné neplatí.

bera28
3. lis 2019

samozřejmě že i u střídavky se může platit výživné. Záleží na výši příjmů otce a matky. Pokud jsou zhruba stejné, neplatí se (tak to mám já), ale pokud jsou rozdílné, soud výživné určí. Každopádně přehled příjmů bude chtít soud doložit.

amis24
3. lis 2019

Je to hodně i o domluvě a o tom, jak to budete mít. Pokud budete dceři vše kupovat vy a věci si bude brát od vás k otci, bylo by vhodné, aby vám otec posílal nějaké peníze.
My to máme například tak - ve střídavce máme manželova malého syna, výživné matce neposíláme, jelikož u nás má vše, jakoby tu normálně plnohodnotně bydlel. Nebere si s sebou od matky žádné věci..takže by byla blbost posílat jí peníze a ještě malému vše kupovat. Posíláme jí peníze pouze za výdaje ve školce (polovinu).

similenka
3. lis 2019

Kamarádka platí otci dítěte při střídačce, má vyšší příjem.

andelka
3. lis 2019

@amis24
@lilian2111 není pravda. Vždy záleží na příjmu rodičů. Pokud mají rozdílné příjmy. Vyměří se výživné oběma,a obvykle se posílá ten rozdíl. Záleží taky kdo bude dítěti co hradit. Samozřejmě jsou věci,které má dítě u každého rodiče,tak to hradí každý ve své době,ale jsou věci,na kterých se musí rodiče domluvit,platit je střídavě nebo napůl.

lilian2111
3. lis 2019

@andelka Tak to nevím, ale známé bylo přímo řečeno při rozvodu že pokud bude chtít otec stridavku, tak nedostane výživné. A to je hokejista a ona pracuje v kanclu. Takže těžko říct jak se to bere 🙂 ona by opravdu nic nedostala i když se ty jejich platy opravdu dost liší.

lilian2111
3. lis 2019

@andelka Jinak jasný, pak domluva o tom kdo co koupi, nebo jestli tomu kdo má méně přispěje na to a na to je jiná.

andelka
3. lis 2019

@lilian2111 Ono je blbé,že záleží dost i na soudci,i na právnících,a i na tom,zda se člověk nechá zastrašit. Ideální je,když oba pečují stejnou dobu,a mají i podobné finanční prostředky. Zajímalo by mě,kdo a v jaké situaci jí tohle řekl. Zvlášť pokud očividně jeden má hodně odlišnou životní úroveň. Znám dost střídavek, těch kde alimenty nejsou,i těch kde se platí. Takže rozhodně neplatí automatické střídavá péče=nulové výživné. Ale co je náročnější,tak právě ta domluva. A to co kdo bude a jak hradit bych určitě chtěla mít v rozsudku. Jinak to dopadá často zle.

amis24
3. lis 2019

@andelka nemusí být ale vše pořád soudně. Holce se to rozleží a po měsíci třeba nebude chtít být u otce a zase poletí k soudu? Pokud mají vztahy v pohodě a jsou schopni se domluvit, nevidím důvod, proč řešit soudně..

andelka
3. lis 2019

@amis24 Protože jinak to může dělat komplikace. Lepší je to mít dané, předchází se tak dohadům.
Jinak doporučuju společnou péči, a holka může chodit kdy komu chce,a všechno ostatní bude též na domluvě. Střídavá péče předpokládá rozsah péče uvedený v rozsudku.

andelka
3. lis 2019

@amis24 Hlavně vycházím z příspěvku zakladatelky,kde píše že se moc nedomluví. Takže předpokládám,že bude lepší mít věc soudně,a vypsané v rozsudku co nejvíc.

autor
4. lis 2019

Moc děkuji všem za odpovědi. Příjem mám o krapet menší než ex přítel, ale za sebe bych byla pro neplacení výživného ani na jednu stranu. Nicméně vidím potíž v tom, že se nedomluvime na ostatních výdajích.

andelka
4. lis 2019

Tak to jo,to alimenty nejsou nutné,když máte stejnou úroveň. Ale kdo co platí se dohodnout musíte. Ideálně aby to bylo i v rozsudku. My máme společnou péči, alimenty platí ex mně,a navíc se podílíme na výdajích za kroužky, družinu, stravné atd. Buď se střídáme nebo napůl,nebo každý jednomu dítěti. To v rozsudku nemáme,ale můj ex není úplný debil.