icon

Zůstanu bez peněz, odejít od partnera? Poradí někdo?

m997
22. srp 2023

Dobrý den..
Mám synka 13m a teď jsem 13+3tt.
Byla jsem na úřadě práce a tam my řekli že mi vyplatí zbytek peněz na malého až se to druhé narodí...
Jde o to že mezi mnou a partnerem to není dobré a když prý od něj odejdu tak mi to nevyplatí.. Má s tím někdo zkušenosti?
Předem děkuji..

klokanka31
22. srp 2023

@m997 Co to je za kravinu?😃

m997
autor
22. srp 2023

@klokanka31 Tohle mi řekli na UP

martt
22. srp 2023

@m997 Tohle slyším poprvé. Ale rodičak je psaný na tebe nebo na něj?

m997
autor
22. srp 2023

@martt na mě..

lencaa11
22. srp 2023

@m997 pokud nemáte vy platnou smlouvu a váš přítel ano tak to zřejmě mysleli že když se rozejdete nebudou vám moc to vyplatit podmínka je platná smlouva při narození druhého dítěte

lencaa11
22. srp 2023

@martt
@klokanka31 zřejmě to mysleli v tom smyslu že výplata rodičáku ten zbytek je vázána na to aby jeden z rodičů měl platnou smlouvu pracovní

m997
autor
22. srp 2023

@lencaa11 takže i když jsou to malého peníze a já se s přítelem rozejdu tak je nedostane(syn) ?? To mi přijde trochu divné

lencaa11
22. srp 2023

@m997 podmínka vyplácení zbytku rodičáku je aby jeden z rodičů měl platnou pracovní smlouvu máte vy platnou pracovní smlouvu ?? Pokud ano tak vám to vyplati pokud vy nemáte a váš přítel ano tak vám to vyplatí skrz jeho pracovní smlouvu ale musíte mít společnou domácnost bejt rodina ....

lencaa11
22. srp 2023

@m997 ...

klokanka31
22. srp 2023

Tak to je pěkně nespravedlivý 😮

m997
autor
22. srp 2023

@lencaa11 to je hodně nespravedlivé když jsou to dítěte peníze...

lencaa11
22. srp 2023

@m997 bohužel no je to zákon na prd no ...v tom smyslu to pracovnice právě myslela důvod proč vám to v pripade rozchodu nevyplati 🙈

m997
autor
22. srp 2023

@lencaa11 Tak Vám moc děkuji

malinkata
22. srp 2023

@m997 to nejsou peníze dítěte, ale Vaše. Je to náhrada mzdy

werik153
22. srp 2023

@m997 však máš ještě X měsíců do porodu, tak si tu částku zvednout co nejvýše to jde. A podle. Mě to zvládneš v klidu vyčerpat.

veroniquecz
22. srp 2023

@werik153 tam je zase strop denního vyměřovací základu, není to jen tak to zvednout. A pokud je nárok na mateřskou, tak o to se ta doba ještě zkracuje.

lencaa11
23. srp 2023

@werik153 pokud paní neměla nárok na mateřskou tak si to může zvednout max na 13.000kc kdyby měla mateřskou tak by podle vyměřovacího základu ji vypočítali třeba víc ale taky ne ...to je zas otazka jiná ...

kristyn86
23. srp 2023

Nejsou to penize ditete,ale Vase! Na jednu stranu se zda tato podminka blba,ale na druhou stranu je to ochrana proti nepracujicim. Aby si flakali jedno decko za druhym a dovyplaceli jim rodicak ve velkych castkach. Coz je proste dobre. Budme radi za tuhle moznost, ktera spouste maminek pomuze. Za me slo jen navysit mesicni castku,ale i za to jsem byla rada. Neni tomu tak dlouho,co ty nevybrane penize proste propadly. A je jsem pro,kdo nepracoval,at si ty penize vybrat nemuze. Kdyz do systemu nic nedal,jen by bral. To neni na tebe autorko,nevim,jestli jsi pracovala...

kakba
23. srp 2023

A me se tato podminka libi. Proc by nekdo, kdo v zivote nepracoval mel mit stejne podminky jako ten, kdo radne odvadi socialni. Bohuzel, jsi v situaci, ze momentalne nemas smlouvu. Cely system je spatne nastaven, ale jak to udelat, aby byli vsichni spokojeni? To nepujde nikdy.

alice180
23. srp 2023

@kakba buď se bude řvát, že je to nespravedlivý, že nedostali všichni a kdyby to tak bylo, tak se zas bude řvát, že to někdo zneužívá. Klasika všech klasik.

klokanka31
23. srp 2023

@kristyn86 Tak pokud by si někdo chtěl dělat dítě za druhým tak si je může dělat 3-4 roky po sobě aby ty rodičáky stihnul vyčerpat ne?

eviicka
23. srp 2023

@klokanka31 no po třech letech, ale nevybere tolik, jako po roce... za deset let je rozdíl, jestli necelý milion nebo tři...

m997
autor
23. srp 2023

@kristyn86 já jsem normálně pracovala.. Pak jsem ukončila pracovní poměr a po týdnu jsem zjistila, že jsem těhotná.(se synem)

klokanka31
23. srp 2023

@eviicka To sice jo, ale komu se nechce do práce, tak si ty děti rozháže na co největší časovou dobu...

m997
autor
23. srp 2023

@klokanka31 děláte si ze mě srandu? Chcete mě urážet???

alice180
23. srp 2023

@m997 ne nikdo nechce nikoho urážet, teď se řeší to doplaceni rodicaku a proč jsou takové podmínky jaké jsou. Takže v klidu, nyní to je o obecné debatě. Kdyžtak doporučuju si to přečíst celý.

kristyn86
23. srp 2023

@klokanka31 No jo,jenze to nevybral tolik,jako kdyz ma deti nekdo rok,rok a pul od sebe...A ja to nemyslela tak,ze ty lidi nechteji do prace. Ale tyhle lidi chteji vybtat co nejvice penez a to najednou...Smysleni maji uplne jine...

klokanka31
23. srp 2023

@m997 Ježiš přísahám že ne, to nebylo na tebe. Navíc já jsem pro to, aby celý rodičák byl pro tu ženu, bez ohledu jestli má smlouvu nebo ne.

bara88
25. srp 2023

@m997 co to meleš že to jsou peníze dítěte,jsou to peníze tvoje, místo mzdy .pokud nemáš pracovní smlouvu tak prostě smůla. Do nedávná peníze takto vůbec nevyplaceli a peníze propadly.