icon

Překonání emočního odloučení od partnera. Kdy jste dostaly sílu odejít?

marky232
5. črc 2026

Ahoj holky, potřebuji se emočně odpoutat od muže. Stále ho mám ráda i když se mezi námi staly velké hádky. On se ale emočně odpojil. Žádné společné plány, žádný sex, žádné společné zážitky. Je mi z toho hrozně úzko, snažím se s ním mluvit, spravit to. Nemá zájem. Přítulím se k němu, chce klid...opakovaně. je mi 37 let a přijdu si neviděná, nemilovaná, jak kdybych byla prašivá. V mozku vím, že je to jízda na mrtvým koni ale mám ho stále ráda, přitom u mě stoupá frustrace, moc mi chybí někdo kdo se aspoň zeptá, jak se mám nebo kdo by si se mnou vypil kafe, šel na procházku ...

hadruska
5. črc 2026

@marky232 Tak to bylo To!Nechtela jsem byt soucadti vybaveni bytu,nekde mezi lednici a prackou.Radsi jsem byla i fyzicky sama, nez byt s nekym a pri tom sama.

patypresdevaty
6. črc 2026

To zni spis jako zavislost nez jako laska.
Terapie?

l_
6. črc 2026

Zajdi na terapii.. da se i pres pojistovnu.. tam si poresis sebe, zjistis, ze tohle neni laska ale forma zavislosti.. neco si o tom najdi klidne i sama.. at pochopis o co jde a jak z toho ven.. pak to pujde lepe..

No a pak zalezi.. zda to je krize kterou ustojite, nebo pujdete od sebe..

Tak jako tak, bych si zacala zjistovat (nevim jak to mate - rozvod, majetek, deti, bydleni kdo kam).. at jsi postupne pripravena..

Ja si takhle zjistovala skoro rok dopredu.. shanela info, zjistovala ze pri zivote s manipulatorem proste nejsem chyba ja, zjistovala v online poradnach jak to bude s majetkem atd.. ale byla jsem v blby situaci a nemohla to rozseknout hned.. ale informace mi davaly vetsi jistotu, ja vedela, on ne a jeste zkousel, ze tak to neni..

levandule_k
7. črc 2026

Můžeš se zaměřit na osobní rozvoj, kdy se budeš učit mít ráda sama sebe, rozplétat nějaké vzorce chování a hledat lepší řešení než jak žiješ dosud. Začít můžeš čtením knížek, poslechem podcastů. Většinou to nestačí. Má to nějaký svůj limit, může tě inspirovat nějaká myšlenka, můžeš se poznat v nějakém chování, vzorci. Dost pravděpodobně to bude chtít přidat terapii. Je to běh na delší trať, tak nechtěj zázrak přes noc a hlavně to nevzdávej.

mabs
8. črc 2026

Nechápu, že ji posíláte na terapii. Mě přijde naprosto logické, že je frustrovaná, že ji partner přehlíží. Proto mají lidé přátele a partnery. Aby si mohli povídat, něco zažít, prožívat život spolu. Partner na autorku úplně kašle a na terapii má jít ona?

anonym_77c071
8. črc 2026
@mabs

Nechápu, že ji posíláte na terapii. Mě přijde naprosto logické, že je frustrovaná, že ji partner přehlíží. Proto mají lidé přátele a partnery. Aby si mohli povídat, něco zažít, prožívat život spolu. Partner na autorku úplně kašle a na terapii má jít ona?

@mabs a proc ne? clovek nejdriv musi byt spokojeny sam se sebou, Pochopit, proc a jak proziva to, co proziva. Rozklicovat, co je pro nej vlastne dulezite a proc je pro nej druha osoba tak dulezita. Kazdy chce byt milovany, jen nekdy je to vic zavislost nez laska a pak je na miste si nechat pomoct. Odpoutat se, zit sama za sebe. A pak je mozne najit zase cestu k tomu druhemu. Ale jinou formou

odula
8. črc 2026
@mabs

@mabs terapie neni diagnoza. Terapeut pomůže zpracovat věci, se kterýma si neví rady, odhalit vzorce podle kterých podvědomě reaguje, může nastartovat respekt k sobe, zbavit se emočni závislosti na druhých a vyřešit řadu problémů. Terapie je to nejlepsi co teď může udělat, aby dokázala konstruktivne vyřešit tu hodně nepříjemnou situaci ve který se nachází.

mabs
8. črc 2026
@odula

@mabs terapie neni diagnoza. Terapeut pomůže zpracovat věci, se kterýma si neví rady, odhalit vzorce podle kterých podvědomě reaguje, může nastartovat respekt k sobe, zbavit se emočni závislosti na druhých a vyřešit řadu problémů. Terapie je to nejlepsi co teď může udělat, aby dokázala konstruktivne vyřešit tu hodně nepříjemnou situaci ve který se nachází.

@anonym_77c071 Ale ona nepíše, že je nespokojená sama se sebou. Vadí jí změna chování partnera.
@odula takže chlap ji ignoruje a ona má tu situaci řešit? Nepřijde mi to fér. O vztah musí pečovat oba a ne že se bude snažit jen ona.

patypresdevaty
8. črc 2026
@mabs

@mabs na terapii nemá jít kvůli tomu, že ji partner ignoruje, ale kvůli tomu aby si ujasnila, co chce vlastně dál ona. Píše o lásce, ale k někomu takovému to většinou není láska, ale určitá forma závislosti. Terapeut jí pomůže rozklíčovat její pocity a ujasnit si, kdo je ona a co chce. Partnera změnit nemůžeš, ale svůj přístup ano.

patypresdevaty
8. črc 2026
@mabs

@mabs A to, co píšu, nejsou jen nějaké řečí, ale vlastní zkušenost. Taky jsem před pár lety byla v situaci, kdy se najednou manžel začal vzdalovat, začal dělat nepředvídatelné věci a já se začala chovat jako stíhačka, byť jsem si nejprve myslela, že jsem v právu. Ale ono to není tak černobílé a naší úlohou opravdu není snažit se předělat partnera a chtít po něm aby se změnil. My můžeme pouze udělat to, že si ujasníme samy kdo jsme, co chceme, jaké jsou naše hranice a co se stane, když budou dlouhodobě překračovány. Druhého ale měnit nemůžeme, a to ani v zájmu "dobra". Většinou je to ale tak, že když si zameteme před vlastním prahem a jsme spokojené samy se sebou, partner se automaticky přidá. Když ne, může to být impuls k životní změně a odchodu.

levandule_k
8. črc 2026
@mabs

@mabs Ona v té situaci není spokojená, ona jediná to může změnit. On buď spokojený je, je mu to jedno, nebo také spokojený není, ale zatím s tím nehodlá nic dělat. A cílem není, aby se potlačila, udělala nějakou dokonalejší verzi sama sebe, kterou se mu zavděčí, ale našla svoji hodnotu, rozklíčovala si nefunkční vzorce a rozhodla se, jestli v tom chce dál pokračovat, nebo půjde jinam.

Mu by terapie také prospěla, ale on do diskuze nepsal, co má dělat a on to očividně řešit nechce.

missbufy
8. črc 2026
@mabs

@mabs ano, na terapii musi ten, kdo to chce resit. Pak se da postupne pracovat i s trucujicim partnerem. Terapeut ma nadhled a navrhne kroky nebo reseni, ktere by daneho cloveka vubec nenapadly a pak se to postupne aplikuje do zivota.

odula
8. črc 2026
@mabs

@anonym_77c071 Ale ona nepíše, že je nespokojená sama se sebou. Vadí jí změna chování partnera.
@odula takže chlap ji ignoruje a ona má tu situaci řešit? Nepřijde mi to fér. O vztah musí pečovat oba a ne že se bude snažit jen ona.

@mabs ona ma tu situaci řešit sama pro sebe. Ne aby jenom ona sama investovala do vztahu, ale aby se dokazala sama za sebe postavit. Aby viděla jak na ruzny situace reagovat, a aby ji nedeptaly. Aby treba zjstila co a proc nefunguje, a jestli ji treba vubec stoji za to , aby to zase fungovalo.... dobře to nasala @levandule_k

marky232
autor
8. črc 2026
@mabs

@mabs díky, vlastně sama se sebou jsem docela v pohodě, jen mě mrzí, že manžel mě bere jako kus nábytku, povaluje se u televize a vůbec nemá žádnou vizi, nic ho nezajímá, má asi nějaký Splíny které ale nechce komunikovat a nechce se mnou být, takže je mi to už protivný

mabs
9. črc 2026
@marky232

@mabs díky, vlastně sama se sebou jsem docela v pohodě, jen mě mrzí, že manžel mě bere jako kus nábytku, povaluje se u televize a vůbec nemá žádnou vizi, nic ho nezajímá, má asi nějaký Splíny které ale nechce komunikovat a nechce se mnou být, takže je mi to už protivný

@marky232 Já to naprosto chápu. Kdyby sis o tom chtěla třeba promluvit, klidně napiš.